null Harras hetki: Niina Lehtinen rauhoittuu videoiden kuvaamisen ja katselemisen parissa – toisen läsnäolo videolla saa oman olon tuntumaan vähemmän yksinäiseltä

Niina Lehtinen kuvaa ASMR-videoita kotinsa olohuoneessa. Hän on ostanut sitä varten hyvän mikrofonin sekä puhelimen ympärille tulevan rengasvalon.

Niina Lehtinen kuvaa ASMR-videoita kotinsa olohuoneessa. Hän on ostanut sitä varten hyvän mikrofonin sekä puhelimen ympärille tulevan rengasvalon.

Hyvä elämä

Harras hetki: Niina Lehtinen rauhoittuu videoiden kuvaamisen ja katselemisen parissa – toisen läsnäolo videolla saa oman olon tuntumaan vähemmän yksinäiseltä

Erilaisia aistiärsykkeitä sisältävillä videoillaan Lehtinen pyrkii luomaan katsojalle mahdollisimman kotoisan olon.

Viisi vuotta sitten Niina Lehtinen kokeili jotakin, joka sai hänen päässään mylläävät ajatukset hiljenemään aivan uudella tavalla. Vahvasti tunneihmiseksi itsensä mieltävä Lehtinen oli tottunut siihen, että iltaisin oli vaikea nukahtaa, kun mielen täyttivät sekä ilon että stressin aiheet.

Sitten ystävä ehdotti nukahtamisongelmiin ASMR-videoita, joilla pyritään tuottamaan katsojalle rauhoittava olo erilaisten aistiärsykkeiden avulla. Pian Lehtinen huomasi nukahtavansa joka ilta videoita katsellessaan.

Mikrofoniin kohdistetut hiljaiset äänet saattavat tuntua kehossa kylmien väreiden kaltaisena kihelmöintinä. Toisinaan ne ovat kuin pään päällä ropisevia sadepisaroita, jotka valuvat niskaan ja siitä pitkälle selkään.

Äänten lisäksi tärkeää on visuaalisuus. Liikkuva kuva antaa tunteen siitä, että on samassa tilassa toisen kanssa. Esimerkiksi meikkaus- ja kasvo­hoitovideot tuntuvat Niina Lehtisestä siltä kuin toinen todella koskettaisi häntä.

Ennen kaikkea toisen läsnäolo videolla saa oman olon tuntumaan vähemmän yksinäiseltä. Kun Lehtinen alkoi koronapandemian myötä viettää yhä enemmän aikaa yksin kotona, hän huomasi saavansa seuraa ja hyvää oloa ASMR-­videoista. Innostuttuaan videoista hän päätti itse kokeilla myös niiden tekemistä.

Arkisissa puuhissa syntyvät naputukset ja rapistukset saavat miettimään, miltä ääni kuulostaisi mikrofonissa.

ASMR-videoita noin vuoden ajan Youtubeen kuvannut Niina Lehtinen tykkää yhdistää videoil­laan roolileikkejä ja kuiskailua sekä erilaisia triggereiksi kutsuttuja ääniä. Tällaisia ovat esimerkiksi mikrofonin harjaaminen siveltimellä ja sen ympärillä tapahtuva naputtelu ja rapsuttelu.

Taustalla saa näkyä kotia ja henkilökohtaisia tavaroita kuten vaatteita. Lehtisen mielestä ne tuovat videoihin persoonaa ja kotoisaa fiilistä.

Monet pitävät hämyisestä valosta, minkä vuoksi Lehtinen kuvaa usein ilta-aikaan. Videoiden tekeminen on myös teknisesti helpompaa iltaisin, kun kaupunki hiljenee. Pienetkin äänet nappaava mikrofoni saattaa nimittäin taltioida esimerkiksi rakennustyömaan melun pitkänkin matkan päästä.

Minuuspuolena on se, että illalla kuvatessa alkaa helposti myös tekijää itseään nukuttaa.

Nykyään Niina Lehtinen löytää kutkuttavia ääniä kaikkialta ympäriltään. Arkisissa puuhissa syntyvät naputukset ja rapistukset saavat miettimään, miltä ääni kuulostaisi mikrofonissa.

Palkitsevinta hommassa on katsojilta saatu lämmin palaute. Lehtinen kokee, että aidon vuoro­vaikutussuhteen luominen on helpompaa videoilla kuin kuvilla tai teksteillä.

Triggereiden lisäksi ASMR-­videoilla on entistä enemmän puhetta, ja Lehtinen haaveilee itsekin vielä joskus uskaltautuvansa lukemaan ääneen kirjoittamiaan runoja. 

Pasilassa ­asuva Niina ­Lehtinen opiskelee Helsingin yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajaksi. Vapaa-ajallaan hän liikkuu metsässä, kirjoittaa runoja, lukee aforismikirjoja ja maalaa.

Videoitaan Lehtinen julkaisee Youtube-kanavallaan ASMR Niina Lilli.

ASMR on lyhenne sanoista Autonomous Sensory Meridian Response. Se tarkoittaa reaktiota, jonka voi saada erilaisista äänistä ja visuaalisista elementeistä. ASMR on kutkuttava tai kihelmöivä tunne, joka leviää kehoon.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Harras hetki: Viherkasviharrastus on tuonut Vilma Hylen elämään hyvää tekeviä rutiineja

Hyvä elämä Hengellisyys

Vilma Hyle osti nelisen vuotta sitten kotiinsa peikonlehden, ja nyt hänellä on yli sata viherkasvia. Hän vaihtoi jopa alaa harrastuksensa innoittamana.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.