null Harras hetki: Ronja Karjalaisen ajantaju katoaa piirtäessä 

Ronja Karjalaisen mielestä sänky on hyvä paikka piirtämiselle.

Ronja Karjalaisen mielestä sänky on hyvä paikka piirtämiselle.

Hengellisyys

Harras hetki: Ronja Karjalaisen ajantaju katoaa piirtäessä 

Ronja Karjalainen piirtää tietokoneella ja kuuntelee samalla klassista musiikkia tai elokuvasäveliä.

Kun Ronja Karjalainen tarvitsee omaa rauhaa, hän menee kamariinsa kotitalon perälle ja ryhtyy piirtämään. Karjalainen laittaa musiikin soimaan, ja on heti hyvässä vireessä. Hän piirtää digitaalisesti kannettavalla tietokoneella. Hänen mielestään se käy helpoiten pöydän ääressä istuen tai sängyllä vatsallaan maaten. Kone pitää saada käden ja selän kannalta hyvään kohtaan niin, ettei tarvitse koko ajan pyristellä.

Läppärissä on kynä ja kosketusnäyttö. Karjalainen piirtää kynällä ja kääntelee kuvaa sormilla. Kuvan rakentaminen lähtee hahmon asennosta. Sen jälkeen hän miettii, minkälaisen asun hän tekee ja minkälainen on kuvan tunnelma.

Piirtäessään Ronja Karjalainen keskittyy oikeastaan enemmän musiikkiin kuin piirtämiseen. Piirtäminen käy häneltä niin luonnostaan, ettei sitä tarvitse edes ajatella.

Digitaalinen piirtäminen alkoi kiinnostaa, koska siinä on käytettävissä rajattomasti värejä.

Kuulokkeissa soi instrumentaalimusiikki: klassinen tai elokuvasävelet. Jos musiikissa on sanat, hän alkaa helposti laulaa mukana, ja silloin piirtäminen kärsii. Karjalaisella ei ole mielessään valmista aihetta, vaan hän piirtää sitä, mitä tulee. Hänen töissään on vaikutteita mangasta eli japanilaisesta sarjakuvasta.

Paperille piirtäminen on Karjalaiselle tuttua jo lapsuudesta. Digitaalinen piirtäminen alkoi kiinnostaa häntä, koska siinä on käytettävissä rajattomasti värejä. Välillä hän joutuukin miettimään pitkään, mikä monesta sävystä näyttää parhaalta. Siinä mielessä paperille piirtäminen on Karjalaisen mielestä helpompaa, sillä tusseja on aina rajattu määrä.

Piirtäessään Karjalainen voi pitää välillä pausseja. Hän hakee evästä ja jatkaa piirtämistä – eikä huomaa, kuinka aika kuluu. Joskus hän havahtuu siiihen, että on viettänyt kuvan teossa neljäkin tuntia.

Isoskoulutuksessa Ronja Karjalainen piirsi Hämeenkylän seurakunnan tapahtumaesitteeseen pääsiäiseen liittyvän kuvan. Ensimmäisenä hänen mieleensä tuli Jeesuksen ristiinnaulitseminen, mutta mietittyään tarkemmin hän hylkäsi ajatuksen, koska kuvaan olisi tullut liikaa verta ja esitettä jaettiin myös lapsiperheille. Karjalainen päätyi piirtämään viimeisen ehtoollisen. Hänestä oli kiinnostavaa piirtää siihen täysin erilaisia vaatteita kuin hän oli aiemmin piirtänyt. Jeesuksen hän piirsi ensimmäisen kerran ihan tosissaan, eikä siihen liittynyt mitään erityistä tunnekokemusta. Samalla tavalla se meni kuin opetuslasten piirtäminen. 

Ronja Karjalainen, 17, asuu Hämevaarassa Vantaalla.

Perheeseen kuuluvat isä, äiti, pikkusisko ja kissa. Karjalainen opiskelee toista vuotta Kallion lukiossa Helsingissä.

Instagramtilillä roniadraws_ on Karjalaisen tekemiä piirroksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.