null Heidi Rautionmaa matkustaa maailmanuskontojen kokoukseen –  ”Kun on löydetty yhteinen, on helpompi puhua siitä, mikä erottaa”

Kymmenien vuosien työ uskontodialogin hyväksi on tuonut Heidi Rautionmaalle paljon ystäviä maailman eri kolkilta ja eri uskontojen piiristä.

Kymmenien vuosien työ uskontodialogin hyväksi on tuonut Heidi Rautionmaalle paljon ystäviä maailman eri kolkilta ja eri uskontojen piiristä.

Ajankohtaista Hengellisyys

Heidi Rautionmaa matkustaa maailmanuskontojen kokoukseen –  ”Kun on löydetty yhteinen, on helpompi puhua siitä, mikä erottaa”

Uskontojen parlamentin kokoukseen USA:ssa osallistuu 8 000 henkeä. Yksi heistä on pappi Heidi Rautionmaa. Hänestä parhaat kohtaamiset tapahtuvat rapussa ja bussissa.

Pastori Heidi Rautionmaan paljon nähnyt sininen matkalaukku pääsee pian taas lempipuuhaansa, reissulle. Ensi viikolla kohteena on Yhdysvallat, jossa kokoontuu Maailman uskontojen parlamentti.

– Ei, kyse ei ole uskontojen sekoittamisesta, Rautionmaa vastaa tuttuun kysymykseen parlamentin nimestä.

Noin 8000 eri katsomuksia edustavaa ihmistä etsii Chicagossa yhdessä tietä kohti oikeudenmukaisuutta, rauhaa ja planetaarista kestävyyttä.

Kymmenien vuosien työ uskontodialogin hyväksi on tuonut Rautionmaalle paljon ystäviä maailman eri kolkilta. Noin viiden vuoden välein järjestettävässä parlamentissa on jännittävää kuulla, miten ponnistelu uskontojen välisen rauhan ja yhteiskuntien kehityksen hyväksi on edistynyt.

Erityisesti Rautionmaa odottaa pian yhdeksänkymppisen episkopaalipiispa William E. Swingin tapaamista. Swing sai 30 vuotta sitten YK:lta kutsun koota uskontojen edustajia yhteen, jotta YK:n tavoitteita voitaisiin edistää myös uskontoelämän piirissä. Tästä syntyi merkittävä ruohonjuuritasolla toimiva uskontodialogijärjestö United Religions Initiative, jonka johtajiin Rautionmaa kuuluu.

Uskonnonvapautta Neuvostoliittoon

Rippikouluikäisenä Heidi Rautionmaa istui tuhannen suomalaisen kanssa rauhanjunassa, joka kolkutteli kohti Neuvostoliittoa. Matkalla hän tutustui eri puolueita edustaviin nuoriin ja opetteli olemaan epämukavuusalueella.

– Olin mukana, koska halusin puolustaa uskonnonvapautta. Olin kuullut, että kommunistisessa systeemissä kirkkojen toimintaa rajoitettiin.

Nuoresta saakka Rautionmaa on halunnut toimia tavallisen kansan parissa. Elitistiset akateemiset konferenssiturnajaiset eivät ole hänen juttunsa, vaikka hän parhaillaan kirjoittaakin väitöskirjaa.

– Haluan tehdä töitä kädet savessa. Uskontodialogi ei ole vain sanoja ja teologiaa, vaan se toteutuu ihmisten arjessa, bussissa ja rapussa.

On tärkeää oppia etsimään ensin sitä, mikä yhdistää. Se synnyttää luottamusta.

Rautionmaa on järjestänyt katsomusdialogityöskentelyjä myös rippikouluissa. Hän jakaa nuoret kolmen hengen ryhmiin, joissa he haastattelevat toisiaan katsomuksiin liittyvistä näkemyksistä arvostavan haastattelun menetelmällä. Siinä ei haasteta, vaan kuunnellaan, ja arvostetaan erilaisuutta.

– On tärkeää oppia etsimään ensin sitä, mikä yhdistää. Se synnyttää luottamusta. Kun on löydetty yhteinen, on helpompi puhua siitä, mikä erottaa.

Samalla nuoret oppivat sietämään epävarmuutta ja kertomaan omasta katsomuksestaan.

– Näiden harjoittelemiseen tarvitaan kaikille turvallinen ilmapiiri.

Heidi Rautionmaan mielestä Jeesus on kunnioittavan kohtaamisen paras opettaja.

Heidi Rautionmaan mielestä Jeesus on kunnioittavan kohtaamisen paras opettaja.

Imaami kehotti nuoria pysymään kirkossa

Jotta nuoret saisivat kokemusta kohtaamisesta, Heidi Rautionmaa kutsui heinäkuussa Suomen yleisen imaamin Omer Mahamed Husseinin Lohjan seurakunnan riparille videopuhelun välityksellä.

– Imaami kehotti hienosti nuoria pysymään kirkossa, sillä Jumalaa ei pidä unohtaa.

Rautionmaa keskusteli rippikoululaisten kanssa myös Koraanien polttamisesta. Kaikilla oli yhteinen ymmärrys siitä, ettei pidä pilkata mitään eikä ketään, eikä varsinkaan mitään sellaista, mikä on toiselle pyhää.

– Muhammed-pilapiirrosjupakan aikana vuonna 2005 olin mukana paneelissa, jossa kehotin kunnioittamaan sitä, mikä on toiselle pyhää. Joku ateisti nousi kysymään, mitä se tarkoittaa, että jokin asia on pyhä. Tästäkin puhuimme nuorten kanssa riparilla.

Rautionmaan mielestä Jeesus on kunnioittavan kohtaamisen paras opettaja.

– Hän pysähtyi, huomasi yksilöt ja kohtasi itselleen vierasta väkeä. Hän huomioi myös naiset ja lapset ja opetti meille kultaisen säännön.

Kaikista maailmanuskonnoista löytyvä periaate kuuluu kristinuskossa näin: ”Kaikki, mitä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

Jeesuksen tykö kahville

Jeesus on ollut Heidi Rautionmaalle pienestä asti rakas ja läheinen. Hän menetti yhden päivän ikäisenä kaksoisveljensä ja mietti jo lapsena, missä veli ja muut kuolleet ovat.

– Äiti vei pyhäkouluun, ja siitä oli helppo jatkaa kirkkoon. Kolmevuotiaana menin usein Jeesuksen tykö kahville ja uskoin, että myös veljeni oli siellä.

Rautionmaalle on ollut aina selvää, että Jeesus on syrjässä olevien ja vähemmistöjen puolustaja. Sellainen hän on halunnut itsekin olla, oli työmaana sitten media, seurakunta, yliopisto tai koulu. Parhaillaan hän työskentelee Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa opetushallituksen rahoittamissa hankkeissa, joiden avulla opettajat ja vahaiskasvattajat saavat taitoja lisätä kulttuurienvälisyyttä ja kasvattaa rauhaan.

Uskontodialogi on joskus ymmärretty toimintana, joka sulkee pois julistavan lähetystyön. Mitä Rautionmaa tästä ajattelee?

– Eivät ne sulje toisiaan pois. Kun kristitty käy uskontodialogia, todistus Kristuksesta kuuluu siihen mukaan.

Kiinnostus, kunnioitus, avoimuus, aitous ja rehellisyys. Ja mielikuvitus!

Asenteen tulee kuitenkin olla sellainen, että se mistä toinen puhuu, on hänelle totuus. Kun oppii kuuntelemisen taidon, oppii ymmärtämään, miksi toinen uskoo niin kuin uskoo. Ja kun tajuaa, ettei ymmärtäminen tarkoita hyväksyntää, kykenee oppimaan toiselta ja kasvamaan ihmisenä.

Ennakkoluulot ja pelot tuntuvat hankaloittavan melkein kaikkien ongelmien ratkaisemista. Heidi Rautionmaalla on luettelo asenteista, joiden harjoittaminen taatusti parantaa maailmaa.

– Kiinnostus, kunnioitus, avoimuus, aitous ja rehellisyys. Ja mielikuvitus! Sen avulla pääsee omien rajojensa ulkopuolelle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.