null Arkkipiispa Leo: ”Pyhän kirjan polttaminen ei kuulu sananvapauden piiriin”

Arkkipiispa Leon mielestä uskonnollisen yhteisön pyhän kirjan polttaminen tuhoaa keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen lähtökohdat, sillä siinä kajotaan ihmisen identiteettiin.

Arkkipiispa Leon mielestä uskonnollisen yhteisön pyhän kirjan polttaminen tuhoaa keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen lähtökohdat, sillä siinä kajotaan ihmisen identiteettiin.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Leo: ”Pyhän kirjan polttaminen ei kuulu sananvapauden piiriin”

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sanoo, että kun uskonnollisen yhteisön pyhä kirja poltetaan, roihussa palaa muutakin kuin symboli.

Ruotsin ja Tanskan hallitukset etsivät parhaillaan keinoja puuttua Koraanien polttamiseen tai ainakin estää se suurlähetystöjen edessä. Kummassakaan maassa ei ole lainsäädäntöä, jolla muslimien pyhän kirjan polttaminen voitaisiin estää.

Vaikka maiden hallitukset tuomitsevat teot, niiden on katsottu kuuluvan sananvapauden piiriin. Suomessa tilanne on toinen, sillä meillä on laki uskonrauhan rikkomisesta. Sen katsotaan estävän uskonnon pyhänä pitämän kirjan julkisen polttamisen.

Ruotsissa korkein oikeus myönsi kesäkuussa luvan Koraanin polttamiseen. Tanskassa on hiljattain poltettu viisi Koraania. Tämän seurauksena eri puolilla islamilaista maailmaa on järjestetty mielenosoituksia ja Irakissa poltettiin Ruotsin suurlähetystö.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo julkaisi perjantaina 28.7. kannanoton. Siinä hän totesi, ettei hyväksy sitä, että uskonnon pyhän kirjan polttaminen kuuluisi sananvapauden piiriin.

–  Kun uskonnollisen yhteisön pyhä kirja poltetaan, roihussa palaa muutakin kuin symboli tai sanoja paperilla. Siinä kajotaan tunteettomasti ihmisen identiteetin ydinosiin ja henkilökohtaiseen toivoon. Samalla tuhoutuvat myös keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen lähtökohdat, Leo sanoo ortodoksisen kirkon tiedotteessa.

Leon mukaan Suomessa on toistaiseksi pystytty parempaan ja meitä suojelee laki uskonrauhan rikkomisesta.

–  Ylpeyteen ei kuitenkaan ole syytä: meilläkin on äskettäin nähty, kuinka rasistisia kommentteja puolustellaan sananvapaudella, hän huomauttaa.

Vain kunnioittamalla toista voimme säilyttää itsekunnioituksemme ja ansaita myös toisen kunnioituksen.

Leon mukaan ihmisten välistä ykseyttä ja yhteisöllisyyttä ei luo samanlaisuus, vaan keskinäinen kunnioitus.

–  Kärjistäisin sanomalla, että vain kunnioittamalla toista voimme säilyttää itsekunnioituksemme ja ansaita myös toisen kunnioituksen.

Ortodoksisella kristillisyydellä ja islamilla on Leon mukaan yhteisiä juuria Lähi-idässä, jossa uskonnon ja kulttuurien rajat on levitetty yhteiskuntien maaperälle itämaisen maton tavoin.

–  Jaamme yhteisen näkemyksen pyhiin kirjoihin perustuvasta Jumalan ykseydestä sekä rukouksen ja paaston tärkeyden korostamisesta. Sokea silkkitoukka ei näe työnsä hedelmää, kauniisti kuvioitua mattoa ja sen rikasta väripalettia. Mutta meidän, jotka näemme, on kiitollisuudella arvostettava sitä, arkkipiispa Leo sanoo.

YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsi 12.7. äänestyksen jälkeen Koraanin polttamisen. Vähemmistöön jääneet maat, joukossa Suomi, katsoivat päätöslauselman rajoittavan liikaa sananvapautta. Koraanien polttamisen on myös arveltu hyödyttävän Venäjää, sillä tammikuussa 2023 tapahtunut Koraanin polttaminen hidasti Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Koraanin asema islamissa on verrattavissa Jeesuksen asemaan kristinuskossa, Helsingin yliopiston tutkija Sylvia Akar sanoi aiemmassa Kirkko ja kaupungin haastattelussa. Siksi se luokkaa erityisen paljon ja tätä puolestaan hyödyntävät provokaatiomielessä islamistiset liikkeet. Valtaosa maailman muslimeista ei mielenosoituksiin osallistu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.