null Helatorstaina Espoossa: Soukassa omenapuumessu, Tapiolassa messu taivasalla

Ylivahtimestari Ilkka Ruskeepää ja kirkkoherra Jouni Turtiainen istuttivat omenapuun Soukan kappelin pihamaalle.

Ylivahtimestari Ilkka Ruskeepää ja kirkkoherra Jouni Turtiainen istuttivat omenapuun Soukan kappelin pihamaalle.

Ajankohtaista

Helatorstaina Espoossa: Soukassa omenapuumessu, Tapiolassa messu taivasalla

Reformaation merkkivuoden juhlinta näkyy Espoon seurakunnissa pitkin vuotta, erityisesti helatorstaina 25. toukokuuta.

Soukan kappelin edustalla kasvaa hento omenapuun taimi. Jonkin matkan päässä vankka honka kurottaa oksiaan kohti taivasta. Tuore puu saa kuitenkin riittävästi valoa ja kosteutta pihamaalla.

Taimen suojaksi on rakennettu aitaus, johon on kiinnitetty messingistä tehty kyltti. Siinä lukee: Reformaation omenapuu 2017.

”Vaikka tietäisin, että maailmanloppu tulee huomenna, istuttaisin tänään omenapuun” on tunnetuimpia Martti Lutherin nimissä kulkevia lauseita. Se ei ole häneltä peräisin, mutta kuvastaa Lutherin ajattelua ja innoittaa kristittyjä ympäri maailmaa.

Istuta vielä se omenapuu

Luterilainen maailmanliitto on päättänyt istuttaa 500 puuta luterilaisuuden synnyinsijoille Wittenbergin kaupunkiin. Istuttajien joukko on ekumeeninen: katoliset, ortodoksit ja monet muut kirkkokunnat haluavat näin kunnioittaa Lutherin perintöä.

Jokainen, jolla on kokemus armosta, tajuaa, miten syvältä se koskettaa.

– Päivi Linnoinen

Tänä vuonna tulee kuluneeksi viisisataa vuotta Lutherin käynnistämästä reformaatiosta. Nyt on meneillään Reformaation merkkivuosi, jonka tunnuksena on omenapuu.

Soukan kappelin omenapuun istuttaminen liittyy tähän merkkivuoteen, kertoo Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen.

Turtiainen saarnaa Soukan kappelin helatorstain messussa. Helatorstain toinen nimitys on Kristuksen taivaaseen astumisen päivä.

– Päivän evankeliumissa Jeesus jättää oppilaansa, mutta hän ei jätä heitä yksin. Hänen lupauksensa Puolustajasta eli Pyhästä Hengestä on ajankohtainen. Juuri nyt on hyvä aika istuttaa omenapuu ja odottaa lupauksen täyttymistä. Ei kannata jättää asioita kesken, vaikka maailma loppuisi huomenna. Meidät on tarkoitettu elämään täyttä elämää.

Aina on aika uudistua

Myös Tapiolan seurakunta juhlistaa helatorstaita ja reformaation merkkivuotta. Seurakunta järjestää ulkoilmamessun Tapiolan kulttuurikeskuksen ulkoilmanäyttämö Amfilla, mikäli sää on suotuisa.

Reformaation merkkivuoden otsikkona on Armoa2017. Tapiolan seurakunnan kirkkoherra Päivi Linnoinen pitää teemaa osuvana.

– Armoa ei voi ansaita. Se on niin kallis asia, että sen voi saada vain lahjana. Jokainen, jolla on kokemus armosta, tajuaa, miten syvältä se koskettaa.

Reformaation merkkivuoden viettäminen saattaa tuntua siltä, että luterilainen kirkko hehkuttaa 500 vuotta sitten tapahtuneita asioita ja muistelee Lutherin aikaansaannoksia.

Linnoisen mukaan uudistumista ja uudelleen ajattelua tarvitaan jatkuvasti.

– Reformaatiota eli uskonpuhdistusta tarvitaan kaikkina aikoina. Jokainen on Jumalalle yhtä arvokas ja tärkeä. Tätä asiaa kirkko ja seurakunta pitävät esillä, kun ihmiset jakavat ja luokittelevat toisiaan niin helposti esimerkiksi maahanmuuttokantojen takia, Päivi Linnoinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vantaalla tarjoillaan hävikkiruokaa helatorstain messujen jälkeen

Ajankohtaista

Hävikkiruokaa hyödyntävä Yhteinen pöytä -verkosto tekee yhteistyötä isojen kauppaketjujen kanssa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.