null Vantaalla tarjoillaan hävikkiruokaa helatorstain messujen jälkeen

Laura Tuomi toimii Yhteinen pöytä -verkoston Koivukylän hävikkivaraston koordinaattorina.

Laura Tuomi toimii Yhteinen pöytä -verkoston Koivukylän hävikkivaraston koordinaattorina.

Ajankohtaista

Vantaalla tarjoillaan hävikkiruokaa helatorstain messujen jälkeen

Hävikkiruokaa hyödyntävä Yhteinen pöytä -verkosto tekee yhteistyötä isojen kauppaketjujen kanssa.

Helatorstaina Vantaalla vietetään messuja ulkoilmassa. Messujen jälkeen pääsee nauttimaan erilaisista tarjoiluista, joihin raaka-aineet saadaan Yhteinen pöytä -verkoston kautta. Seurakuntien ja kaupungin yhteistyönä syntyneen verkoston tavoitteena on kehittää ruoka-apua yhteisöllisempään suuntaan. Hävikkielintarvikkeista valmistetun ruoan syönti on myös ekoteko.

Yhteisen pöydän ruokavaraston koordinaattori Laura Tuomi vastaa hävikkielintarvikkeiden kuljetuksista ja koordinoinnista. Hän huolehtii myös siitä, että tuotteet menevät laadukkaasti perille.

– Elintarvikeviranomaiset hyväksyvät tilat, joissa ruokatuotteita käsitellään. Lisäksi on tärkeää, että ammattilaiset suunnittelevat kuljetusprosessit. Silloin tuotteet ovat turvallisia syödä ja homma toimii, restonomi Tuomi sanoo.

Ruokaa suurelle joukolle

Usein puhutaan hävikkiruoasta, mutta Yhteinen pöytä ei toimita tähderuokaa vaan elintarvikkeita, joiden parasta ennen päivämäärä on hyvin lähellä tai käsillä. Hävikkielintarvikkeita saadaan S- ja K-ryhmän sekä Lidlin kaupoista. Sopimusyhteistyökauppoja Yhteisellä pöydällä on 20. Myös elintarviketehtaat ja -tukut lahjoittavat hävikkituotteita. Esimerkiksi Arla on ollut alusta asti Yhteisen pöydän yhteistyökumppani.

Nyt hävikkiä hyötykäytetään keskimäärin 35 000 kiloa viikossa.

– Kaupoissa voi olla niin isot valikoimat, että kaikki ei mene kaupaksi, tai elintarviketeollisuudessa on eriä, jotka eivät jostain syystä päädy kauppoihin, ja me toimitamme ne yhteisöruokailuihin, Laura Tuomi selittää.

Hävikkielintarvikkeet välivarastoidaan Koivukylän hävikkiterminaalissa. Lopulta elintarvikkeet päätyvät seurakuntien, asukastilojen ja järjestöjen tilaisuuksiin, joissa tuotteista valmistetaan ruokaa suurelle joukolle.

12 tai 12 000 litraa hävikkimaitoa

Yhteisellä pöydällä on käytössään kolme pakettiautoa, joista kaksi on kylmäautoa. Ruokavaraston toiminta on kasvanut nopeasti.

– Kun aloitimme elokuussa 2015, terminaalin kautta kulki noin 3 000 kiloa hävikkielintarvikkeita ja nyt hävikkiä hyötykäytetään keskimäärin 35 000 kiloa viikossa, Laura Tuomi sanoo.

Koskaan ei voi tietää varmasti, mitä ja kuinka paljon hävikkituotteita saadaan.

– Joskus tulee 12 litraa maitoa ja joskus 12 000 litraa. Lihaa on joskus tosi paljon ja joskus sitä ei ole ollenkaan, Tuomi kertoo.

Vielä ei ole tiedossa, mitä seurakunnissa tarjoillaan helatorstain ulkoilmamessujen jälkeisissä ruokailuissa, paitsi Korson seurakunta on jo ehtinyt tilata hävikkiraaka-aineita vohvelitaikinaa varten.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Yhteisöruokailujen vapaaehtoiset palkittiin Vantaalla – 150 vapaaehtoista teki viime vuonna yli kaksituhatta työvuoroa

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat on antanut Vuoden 2018 vapaaehtoisteko -palkintonsa yhteisöruokailujen vapaaehtoisille. He ovat välttämättömiä Yhteisen pöydän toiminnalle Vantaalla.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.