null Helsingin Hermanniin avautui kauppa, jossa asioiminen ei maksa mitään 

Hermannin Valinnan kokemusasiantuntija Petri Valkoma ja koordinaattori Kati Paulin kuvattiin diakonisen kaupan edustalla toukokuussa.

Hermannin Valinnan kokemusasiantuntija Petri Valkoma ja koordinaattori Kati Paulin kuvattiin diakonisen kaupan edustalla toukokuussa.

Ajankohtaista

Helsingin Hermanniin avautui kauppa, jossa asioiminen ei maksa mitään 

Hermannin Valinta on diakoninen kauppa, jonka asiakkaaksi voi päästä ajanvarauksella. Myyjän tilalla on kokemusasiantuntija. 

Hermannin diakoniatalolle avautui maanantaina 19. kesäkuuta diakoninen kauppa, jossa  mikään ei maksa asiakkaille mitään.  Kirkko ja kaupunki kävi seuraamassa kaupan perustamista toukokuun lopussa. Vierailun aikana katutason liiketilassa asennetaan kylmälaitteita. Kohta sinne kannetaan hyllyt, korit ja ostoskärryt: kaikki, mitä tarvitaan ihan oikeassa valintamyymälässä. 

– Tämä on vähän niin kuin vanhan ajan kyläkauppa: tutut tyypit ovat vastassa ja kuulumiset voi jutella. Asiakkaat tulevat diakonian tai kaupungin talousselvityksen kautta, kertoo projektikoordinaattori Kati Paulin.

Kauppa on siinä mielessä erikoinen, että se palvelee vain ajanvarauksella. Asiakkaat tulevat kesän ajan kahden pilottiseurakunnan diakoniatyön ja Helsingin aikuissosiaalityön kautta, mutta syksyllä toiminta laajenee kattamaan koko Helsingin.

Ketään ei auteta avuttomaksi

Ruoan lisäksi Hermannin Valinnassa on tarjolla tukea juuri siihen, mihin kävijä sitä tarvitsee. Jokaiseen suhtaudutaan siellä oman elämänsä toimijana. Ei ole valmiita ruokakasseja eikä valmiita tapoja auttaa.

– Emme auta ketään avuttomaksi, vaan voimme olla tsemppaajina niille, joilla ei ehkä koskaan ole ollut ketään tsemppaamassa, Kati Paulin visioi.

Hän on tehnyt monta vuotta töitä seurakuntien ruokajakojen parissa ja tietää, että monissa kävijät ovat samoja vuodesta toiseen. Heidän tilannettaan ruokakassit ovat auttaneet vain hetkellisesti.

Hermannin Valinnassa asiakkuuksien on suunniteltu olevan lyhyehköjä, muutamien kuukausien mittaisia. Sieltä saatava apu on kokonaisvaltaisempaa ja – niin Paulin uskoo – vaikuttavampaa.

– Moni esimerkiksi elää liian vähällä rahalla siksi, ettei osaa hakea kaikkia itselleen kuuluvia tukia. Autamme vaikka papereiden täyttämisessä, hän sanoo.

Paikka, jossa voi olla oma itsensä

Kun Hermannin Valintaan astuu sisään, vastassa on usein reilu viisikymppinen mies, jolla on ystävällinen katse. Hän on kokemusasiantuntija Petri Valkoma, joka on työskennellyt Hermannin Diakoniatalon Varustamossa huhtikuusta saakka. Helsingin seurakunnilla aloitti keväällä myös viisi muuta Kirkkohallituksen rahoituksella toimivaa kokemusasiantuntijaa, joiden tehtävänä on kohdata ihmisiä diakoniatyöntekijöiden tukena.

– Haluan olla esimerkki siitä, että elämässä voi sählätä paljon mutta päästä silti eteenpäin, Valkoma sanoo.

Hänellä ”pahimpaan sähläykseen” menivät ikävuodet kolmestakymmenestä neljäänkymmeneen. Kokemusta on päihteistä ja rikoksista, vankilasta ja asunnottomuudesta.

Vajaa kymmenen vuotta sitten, vankilasta koevapauteen päästyään, kitaransoittoa ikänsä harrastanut Valkoma löysi teatterihommat, jotka veivät mennessään. Löytyi töitä Porttiteatterissa ja sitä kautta yhteisö, joka kannattelee edelleen.

Jotain samanlaista Valkoma toivoo ihmisten löytävän Hermannin Valinnasta: paikan, jossa olla oma itsensä.

– Täällä jokainen on tasavertainen. Arjen haasteita on kaikilla, hän muistuttaa.

Valkoman aikaisempi ammatti on erikoismaalari, mutta nyt ihmisten auttaminen tuntuu tärkeämmältä.

– Omien kokemusteni ansiosta voin toimia ikään kuin siltana apua tarvitsevien ja ammattihenkilöiden välillä.

Kati Paulin ja Petri Valkoma aloittivat Hermannin Valinnan perustamistyöt jo keväällä. Toiminnan suunnittelu ja tilan remontointi sekä kalustaminen ovat vieneet oman aikansa.

Kati Paulin ja Petri Valkoma aloittivat Hermannin Valinnan perustamistyöt jo keväällä. Toiminnan suunnittelu ja tilan remontointi sekä kalustaminen ovat vieneet oman aikansa.

Kesä on kokeilun aikaa

Sähköasentajat suhaavat edestakaisin ja Kati Paulin hahmottelee hyllyjen paikkoja: tästä sisään, tähän käytävä ja tuossa voisi olla nojatuoli teen juontia varten.

Kauppaan tulee ruoka hävikkiruokaterminaali Stadin safkasta, ja muitakin lahjoituksia otetaan mielellään vastaan. Paulinin haaveena on, että ehkäpä joskus kaupalla voisi vierailla kampaaja, tai miksei hieroja.

– Visioita on, ja vapaaehtoiseksi saa ilmoittautua. Kesän ajan kokeilemme, mikä toimii parhaiten, Paulin sanoo.

Hänen ja Petri Valkoman monipuolinen kokemus panee varautumaan joihinkin haasteisiin. Molemmat tietävät esimerkiksi, että aikataulujen noudattaminen on osalle asiakaskunnasta todella vaativaa. Sekin on odotettavissa, että joskus jotakuta ei näy pitkään aikaan.

– Romahduksia tulee, se on ihan varmaa. Silloin soittelemme kuulumisia. Emme jätä ketään oman onnensa nojaan, Perti Valkoma lupaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.