null Päihdehelvetistä takaisin elävien kirjoihin – Johan Ekrothin ”asunnottomien yöt” kestivät lähes 20 vuotta

Kokemusasiantuntija Johan Ekroth on tuntenut nahoissaan, että päihderiippuvuus on fyysinen ja henkinen ja tunnesairaus sekä koko perheen sairaus. Mitään poppakonsteja sen hoitoon ei ole.

Kokemusasiantuntija Johan Ekroth on tuntenut nahoissaan, että päihderiippuvuus on fyysinen ja henkinen ja tunnesairaus sekä koko perheen sairaus. Mitään poppakonsteja sen hoitoon ei ole.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Päihdehelvetistä takaisin elävien kirjoihin – Johan Ekrothin ”asunnottomien yöt” kestivät lähes 20 vuotta

Johan Ekroth on raitis alkoholisti ja jalkapalloilija. Hän työskentelee kokemusasiantuntijana Helsingin seurakuntayhtymän Varustamoissa.

Syksyisenä päivänä ­valot loistavat Matteuksenkirkon ikkunoista Itäkeskuksessa. Johan Ekroth, 47, on tullut aamulla töihin kirkolle. Keittiössä porukka valmistaa Snellu Cafén lounasta.

Ympäröivä kaupunginosa on Ekrothille tuttu paikka.

– Asuin lapsena ja nuorena Puotinharjussa. Minut on konfirmoitu tässä kirkossa, jossa nyt olen töissä. Tuossa ulkopuolella Stoan aukiol­la olen viettänyt päihdehelvettiä, hän sanoo.

Päihteet veivät kaiken

Oikeastaan on ihme, että Johan Ekroth on vielä hengissä. Hän joi kuusivuotiaasta 40-vuotiaaksi. Tuohon aikaan mahtui paljon muutakin elämää: kouluaika, lupaavat vuodet jalkapalloilijana alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa ja kaksi perhettä lapsineen.

Mutta lopulta jäljellä ei ollut enää mitään muuta kuin viina. Eron jälkeen hänellä ei ollut kattoa pään päällä eikä perhettäkään.

Ekroth vietti yönsä ulkona, rappukäytävissä, kellareissa tai ryyppykavereiden nurkissa. Yömajoja hän kuitenkin karttoi, ja syynä oli pelko.

– Elin yhteiskunnan ulkopuolella Itä-Helsingissä ja sain rahani sossusta. Siinä päihdemaailmassa ainoastaan alkoholi, ”rakas vaimoni”, johdatteli tilanteesta toiseen. Ajatusmaailma on silloin yhtä suppea kuin rusinanpala. Siihen ei mahdu muuta kuin se, että saat jostain viinaa, Ekroth sanoo.

Johan Ekroth ottaa ihmisiä vastaan Matteuksenkirkon Varustamolla. Marjatta ja Timo tulivat syömään Waste & Feast -lounasta.

Johan Ekroth ottaa ihmisiä vastaan Matteuksenkirkon Varustamolla. Marjatta ja Timo tulivat syömään Waste & Feast -lounasta.

Päivä kerrallaan

Näin jatkui siihen asti, että 40-vuotiaan entisen urheilijan terveys romahti ja hän joutui teho-osastolle verensyöksyn seurauksena. Sairaalassa hänellä todettiin vakava maksakirroosi. Johan Ekroth halusi vain karata sieltä ja juoda itsensä hengiltä. Mutta sairaalasta hänet vietiin vastoin tahtoaan hoitoon Ridasjärven päihdehoitokeskukseen.

Se kuusi viikkoa osoittautui käänteen tekeväksi. Aluksi Ekroth tosin ajatteli, että mitä järkeä on lähteä kuntoutumaan, kun sairastaa tappavaa tautia. Sitten tuli ahaa-elämys: tänään en kuole, tänään voin tehdä jotain itseni hyväksi. Jos herään huomenna, teen sen, mihin pystyn. Otan päivän kerrallaan.

Moni asia vaikutti Ekrothin selviytymiseen. Kuolemanvaara. Keskustelut, joissa hän sai viimeinkin purkaa sisintään, itkeä ja kuunnella muita. Taitava sosiaaliohjaaja. Luonto, joka hoiti hänen pelkotilojaan.

Päihteet veivät minulta kaiken. Nyt olen saanut elämäni takaisin!

– Tiedän yhden asian, jonka osaan, ja se on jalkapallo, Ekroth sanoi sosiaaliohjaajalleen.

Molemmat nauroivat, koska mies pystyi hädin tuskin kävelemään 50 metriä. Mutta niin vain kävi, että alle neljän kuukauden kuluttua Ekroth oli mukana harjoituksissa. Siihen asti hän saattoi ainoastaan kävellä ja kävelikin monta tuntia päivässä pudottaen samalla 30 kiloa painostaan. Puotinkylän Valtin ikämiehet toivottivat hänet tervetulleeksi joukkoonsa pelaamaan.

– Se entinen elämäni oli yhtä selviytymistä, kärsimystä ja tuskaa. Tänä päivänä minulla on hyvä olla. Tavalliseen elämään kuuluvat perusasiat ovat kunnossa. Lapsilleni saan olla raitis isä, vaikka he ovatkin jo aikuisia.

– Päihteet veivät minulta kaiken. Nyt olen saanut elämäni takaisin! Ekroth tiivistää.

Seitsemän vuotta raittiina

Johan Ekroth on saanut rakentaa aivan omanlaistaan elämää seitsemän vuotta. Hän on käynyt kokemus­asiantuntijan koulutuksen ja työskennellyt mielenterveys- ja päihdealalla. Nyt hän tekee samaa työtä Varustamoissa. Työ on luonteeltaan keskusteluapua.

– En tarjoa asiakkaille oikeaa tai väärää, vaan omaa kokemustani ja ymmärrystäni. Tietysti jokaisella on oma polkunsa, hän sanoo.

Kokemusasiantuntijana Ekroth on tuntenut nahoissaan, että päihderiippuvuus on fyysinen ja henkinen ja tunnesairaus sekä koko perheen sairaus. Koska sairaus on niin kokonaisvaltainen, muutos vaatii aikaa. Mitään poppakonsteja alkoholismin hoitoon ei ole.

Tiedän kuitenkin, ketä rukoilen, ja se on Jumala.

Ekroth tietää, että vieroitusoireet voivat olla tosi pahat. Hänen mielestään niitä kannattaisi joskus vähän kestääkin, sillä jos ihminen tottuu siihen, että koko ajan lievennetään olotilaa, hän ei opi käsittelemään asioita.

Usko on ollut matkan varrella koe­tuksella.

– Tiedän kuitenkin, ketä rukoilen, ja se on Jumala. Kiitän ja pyydän anteeksi. Olen kiitollinen kaikesta, mitä olen saanut, Ekroth sanoo.

Syyskuussa Ekroth saarnasi ja kertoi omista kokemuksistaan Hermannin Pullakirkossa, jossa käy muun muassa päihdeongelmista kärsiviä ihmisiä.

– Olen esimerkki siitä, että aina on toivoa niin kauan kuin ihminen hengittää. Olen käynyt kuoleman porteilla ja nyt olen tässä. 

Kokemusasiantuntija tavattavissa

Johan Ekroth päivystää kolmessa Varustamossa:

  • ma ja to klo 9.30–15 Hermannin Diakoniatalossa, Hämeentie 73
  • ti ja pe klo 12–15 Matteuksenkirkolla, Turunlinnantie 3
  • ke klo 9–15 Malmin Varustamossa, Pekanraitti 16

Kielet: suomi ja ruotsi.

Lisätietoa Varustamoista: helsinginseurakunnat.fi/varustamo

http://asunnottomienyo.fi/ pe 15.10. klo 15–18 Harjutorilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.