null Hermannin Varustamo joutuu siirtymään pois Diakoniatalosta – yksi vaihtoehto on muutto Paavalinkirkolle

Hermannin Diakoniatalo sijaitsee osoitteessa Hämeentie 73. Se on entinen Paavalinkirkon seurakuntatalo.

Hermannin Diakoniatalo sijaitsee osoitteessa Hämeentie 73. Se on entinen Paavalinkirkon seurakuntatalo.

Ajankohtaista

Hermannin Varustamo joutuu siirtymään pois Diakoniatalosta – yksi vaihtoehto on muutto Paavalinkirkolle

Keskustelut ovat käynnissä, ja Paavalin seurakuntaneuvosto päättää asiasta pian.

Hermannin Diakoniatalon Varustamo siirtyy vuoden 2025 lopussa uusiin toimitiloihin, kun maanvuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa päättyy. Diakoniatalo sijaitsee osoitteessa Hämeentie 73.

Eräs vaihtoehto on, että Varustamo muuttaisi muutaman korttelin päässä sijaitsevan Paavalinkirkon tiloihin. Päätöksiä ei vielä ole tehty, mutta Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto tekee periaatepäätöksen Varustamon mahdollisesta muutosta 13.2.

Helsingin seurakuntien kolme Varustamoa ovat diakonisen toiminnan keskuksia ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja. Hermannin Varustamo palvelee erityisesti asunnottomia ja päihdeongelmaisia ihmisiä.

– Meillä on talviaikana toimintaa kuutena päivänä viikossa. Esimerkiksi pullakirkkotoiminta, raamattupiiri, Café Hermanni, matalan kynnyksen päivystysvastaanotto sekä suihku ja pesula saataisiin sovitettua Paavalinkirkon tiloihin, kertoo Varustamon toiminnanjohtaja Marita Nummelin.

Sen sijaan kuntosalia ja puutyöverstasta ei pystytä siirtämään.

Café Hermanni kuuluu seurakuntayhtymän Waste & Feast -ravintolaketjuun, joka käyttää hyöty- eli hävikkiruokaa. Lounaskahvila on nytkin avoinna kaikille kävijöille muiden W&F-paikkojen tapaan.

Diakoniatalolla on myös 28 määräaikaista tukiasuntoa Paraistentiellä ja 20 asuntoa Hämeentiellä. Asuttamistoiminta eli Diakoniatalolla työskentelevät asukasohjaajat siirtyisivät suunnitelmissa Paraistentielle.

Säästötarve pakottaa muuttamaan

Marita Nummelinin mukaan muutto Diakoniatalosta johtuu taloudellisista syistä. Tontinvuokra on kallis, samoin sisäiset vuokrat. Talossa on 1300 kerrosneliömetriä, ja lisäksi sisäisiin vuokriin sisällytetään tukiasunnot ja viereisessä talossa sijaitseva tila, jossa toimii muun muassa diakoninen kauppa, Hermannin Valinta.

Onko Paavalin seurakunnassa ollut pelkoja siitä, että asunnottomien toiminnan siirtyminen kirkolle samoihin tiloihin muun muassa lapsi- ja perhetyön ja partiolaisten kanssa aiheuttaisi ongelmia?

Nummelinin mukaan syytä pelkoon ei ole.

– Meillä on hyvin vähän häiriöitä täällä. Ihmiset eivät käy Varustamolla päihtyneinä, vaan täällä käy aika tavallisen näköisiä, eri-ikäisiä ihmisiä. Lapsia ei tosin käy. On ajateltu, että Diakoniatalon asiakkaille tulisi oma sisäänkäynti Kuusamonkadun puolelta ja oma erillinen tila.

– Tärkeää on, että kaikki ihmiset, myös asunnottomat, on tervetulleita kirkon tiloihin.

Diakonia on seurakunnan teologista ydintä

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala näkee yhteenmuutossa suuria mahdollisuuksia.

– Hermannin Diakoniatalo on seurakuntamme entinen seurakuntatalo. Toisaalta diakonia on noussut erittäin merkittävään rooliin kirkon ja yhteiskunnan todellisuudessa. Meillä on jo nyt vahvaa yhteistyötä Varustamon kanssa, kuten Pekka Tähtisen vetämä monipuolinen miestyön projekti. Esimerkiksi Diakoniatalon verstaalla pidetyt uurnakurssit ovat olleet vähän kuin miesten sururyhmiä.

– Tällä alueella diakoniset toimijat verkostoituvat muutenkin vahvasti ja tekevät yhteistyötä. Viime keväänä piispantarkastuksen yhteydessä kutsuimme kaikki alueen diakoniset toimijat aamukahveille. Voisimme olla jatkossa yksi hyvä alusta Kalasatamassa toimivalle Diakille ja tarjota opiskelijoille harjoittelupaikkoja.

Yhteenmuutosta tulisi vuokrasäästöä sekä myöhemmin säästöä työntekijöiden osalta eläköitymisten myötä.

- Kari Kanala

Käytännössä Varustamo saisi toimintatilaa Paavalinkirkon kellarista ja yhdestä siivestä sekä oman sisäänkäynnin. Partiolaisia ei suinkaan häädettäisi kirkolta, vaan heille etsittäisiin tila muualta rakennuksesta, samoin lastenkerholle.

– Nykyisessä kirkon taloustilanteessa meidän on ajateltava asioita myös isossa mittakaavassa. Yhteenmuutosta tulisi vuokrasäästöä sekä myöhemmin säästöä työntekijöiden osalta eläköitymisten myötä, Kanala sanoo.

– Minulla on suuri rakkaus diakoniaan. Se syntyi jo työskennellessäni merimiespappina Hampurissa ja Lontoossa 2000-luvun alussa.  Siellä näki, mikä tulee olemaan Suomen suunta kirkollisesti: aktiivisten seurakuntalaisten rooli ja kirkon diakoninen tehtävä korostuvat.

Suuria esikuvia diakonisesta, avoimesta, kaikille yhteisestä seurakunnasta ovat Tukholman S:ta Klaran seurakunta ja Rooman St. Egidio. Sellainen seurakunta on Kari Kanalankin unelma.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.