null Pitäjänmäen kirkolla toimii erikoinen kauppa: asiakkaat tulevat sinne ajanvarauksella eikä hintoja näy missään

Olga Nurminen (vas.) ja Pia Saarela ovat Lännen Varustamon päälliköt ja ainoat työntekijät.

Olga Nurminen (vas.) ja Pia Saarela ovat Lännen Varustamon päälliköt ja ainoat työntekijät.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Pitäjänmäen kirkolla toimii erikoinen kauppa: asiakkaat tulevat sinne ajanvarauksella eikä hintoja näy missään

Diakoninen kauppa on tammikuussa avatun Lännen Varustamon ydin.

Kauppa, jonka nimi on ytimekkäästi Kauppa, on pikkuruinen. Hyllyt on pakattu täyteen tavaraa.

Valikoima on yllättävä: hernekeittopurkkien ja gluteenittomien luomukaurahiutaleiden lisäksi löytyy muun muassa sinappia, makaronia, kananmunia, piparkakkuja, vaippoja, vessaharjoja, suuvettä, parhaat päivänsä nähneitä limejä ja tuoretta inkivääriä. Jääkaapissa on kylmätuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on käsillä, sekä hieman hedelmiä ja vihanneksia.

– Saamme kaikki tuotteet Stadin Safkasta, joka on Helsingin kaupungin ja seurakuntien hävikkiruokaterminaali, kertovat Lännen Varustamon projektikoordinaattorit Olga Nurminen ja Pia Saarela.

He molemmat ovat diakoneja.

Kauppa on vain työväline

Lännen Varustamo on neljän seurakunnan, Pitäjänmäen, Kannelmäen, Haagan ja Munkkiniemen, yhteinen vuoden kestävä hanke. Lähtökohtana oli Pitäjänmäen seurakunnan pieni ruokapankki eli ruokavarasto, josta diakonian asiakkaat saattoivat saada kassillisen mukaansa tilapäisenä apuna.

– Huomasimme, että ihmiset toivoivat saavansa vaikuttaa kassin sisältöön eli valita tuotteita. Siitä lähti idea diakonisesta kaupasta, kertoo Olga Nurminen.

Tampereella sellainen toimii jo, ja Jyväskylään on tulossa kauppa.

Hankkeen vahvana tukena toimiva Pitäjänmäen kirkkoherra Maika Vuori sanoo, että Lännen Varustamo on villi konsepti, joka on noussut paikallisesta tarpeesta. Nyt testataan eri tapoja toimia.

Olemme ikään kuin perhe, joka käy samalla jääkaapilla.

- Pia Saarela

Kahden kuukauden aikana länsihelsinkiläiset ovat löytäneet Kaupan. He tulevat käymään ajanvarauksella, jotta jokainen saa oman rauhan ja yksityisyyden pienessä tilassa. Useimmat haluavat myös jutella.

Sillä, kuten Pia Saarela sanoo, kauppa on vain työväline. Monesti ihmisen tarve on jokin muukin kuin kassillinen ruokaa. Ennen pitkää löytyy asioita, joille voisi tehdä jotakin, olipa taho sitten oman seurakunnan diakonia, raha-asioiden neuvonta Rari, Kela tai sosiaalitoimi.

Kävijän ei tarvitse todistaa olevansa vähävarainen. Häneltä kysytään etunimi ja asuinalue, ja tiedot välitetään oman alueen diakoniatyöntekijälle.

Pieneen tilaan on saatu mahtumaan runsaasti tuotteita.

Pieneen tilaan on saatu mahtumaan runsaasti tuotteita.

Moni toimii kaupan hyväksi

”Jos te tietäisitte, mitä olen tehnyt, te ette puhuisi minulle”, sanoi yksi kävijä. Mutta koulutetut, vaitiolovelvolliset diakoniatyöntekijät kyllä juttelevat eivätkä niinkään valvo, mitä ihmiset keräävät kassiinsa.

”Minut on otettu täällä avosylin vastaan”, kommentoi toinen. ”Tämä on pienituloisten ihmisten onnenmaa”, sanoi toinen. Moni on alkanut itkeä – liikutuksesta tai helpotuksesta. ”Mikä paratiisi”, on kuultu useamman kerran. ”Tämä on rukousvastaus”, totesi yksi kävijä.

On ihmisiä, jotka vievät huonojalkaiselle naapurille ruokaa. Tai tuovat aran naapurin seuraavalla kerralla mukanaan Kauppaan. Sitten on niitä, jotka haluavat antaa jotain takaisin, kun vaikea aika on ohi. Tai haluavat muuten vain toimia Kaupan hyväksi.

– Kaupalla toimii monta vapaaehtoista, kuten autokuski, somistaja ja laatikoiden roudaaja. Jotkut rukoilevat Kaupan puolesta. Yksi lännen sankari toi polkupyörän, ja sillä me pystymme viemään ruokakasseja muutamalle pyörätuolin käyttäjälle, Nurminen kertoo.

– Meillä ei ole ”asiakkaita”. On vain ihmisiä, kävijöitä, tyyppejä – lännen sankareita kaikki. Olemme ikään kuin perhe, joka käy samalla jääkaapilla, Saarela kuvaa.

Jääkaapilla käyvät myös esimerkiksi seurakunnan ekavauvakerholaiset ja nuoret aikuiset.

Yhteistyöverkostoon kuuluvat Stadin Safkan ohella neljän seurakunnan työntekijät, Länsi-Helsingin jalkautuva sosiaalityö, D-asema ja Diakonia-ammattikorkeakoulu, muiden muassa. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.