null Helsingin juhlaviikot: Sari Palmgrenin kävelyteos tarjoaa elämyksiä Kaarelassa

Sari Palmgrenin Aidatut unelmat -kävelyteos alkaa Kannelmäen Sitratorilta ja päättyy kasvisillalliseen Malminkartanon omenapuutarhassa.

Sari Palmgrenin Aidatut unelmat -kävelyteos alkaa Kannelmäen Sitratorilta ja päättyy kasvisillalliseen Malminkartanon omenapuutarhassa.

Hyvä elämä

Helsingin juhlaviikot: Sari Palmgrenin kävelyteos tarjoaa elämyksiä Kaarelassa

Parituntisella kävelyretkellä kuljetaan Kannelmäessä ja Malminkartanossa ja sukelletaan kuulokkeet päässä tanssi- ja musiikkiesityksiin.

Helsingin juhlaviikoilla on ohjelmaa myös keskustan ulkopuolella. Kaarelan alueella, Kannelmäessä ja Malminkartanossa, kutsuu katsojia monimuotoinen kävelyteos Aidatut unelmat. Teoksen on tuottanut Uuden tanssin keskus Zodiak, ja siihen on tehnyt koreografian Sari Palmgren.

– Lähtökohtana on aitaaminen, tilan rajaaminen ja siinä liikkuminen. Kysyn, miten julkisessa ja yksityisessä tilassa saa liikkua ja mitä siellä saa tehdä.

– Kuulin, että alueella sijaitsevalla omakotialueella ei aiemmin ollut lainkaan aitoja. Nykyään sen asukkaat haluavat aidata ja rajata tarkasti oman reviirinsä. Itsellänikin on pieni piha, ja olen miettinyt, haluanko ulottaa sen hoitamisen tietyn rajan ulkopuolelle.

Palmgrenin mukaan tästä nousee kysymys, voisiko tilan käsittää laajemmin. Siihen sisältyvät vastuu ympäristöstä sekä lähialueen ihmisistä ja eläimistä huolehtiminen.

"Olemme tehneet Kanneltalon kanssa yhteistyötä ja tutustuneet alueen ihmisiin, mikä mahdollisti näin laajan esityksen."

Koreografi Sari Palmgren

Reitin varrella puutarhoja, pihoja ja kirkko

Elämyksellinen teos starttaa Kanneltalon edestä Sitratorilta. Valittavissa on kolme eri reittiä, joissa on osittain samoja kohteita. Yhdelle reitille mahtuu 13 osanottajaa.

– Osallistujille jaetaan kuulokkeet, joista kuullaan musiikkia, monen tyyppistä äänimaailmaa sekä alueen asukkaiden ja muiden kaupunkilaisten tarinoita luontosuhteestaan, Sari Palmgren kertoo.

Reitteihin sisältyy yksityisiä puutarhoja, Antinniityn yhteisöpuutarha, kerrostalon sisäpiha, kirkko ja metsäalue. Kohteissa on tanssi- ja musiikkiesityksiä. Esimerkiksi Kannelmäen kirkossa Mikko Perkola soittaa vanhaa jousisoitinta, viola da gambaa, ja metsässä Kannelmäen seurakunnan lapsikuoro Kannelkellot esiintyy naiskuoron kanssa.

– Kaikki reitit päättyvät Malminkartanon omenatarhaan, jossa voi lisämaksusta nauttia viisi ruokalajia sisältävän kasvisruokaillallisen. Ateria on katettu omenapuiden lomassa olevaan telttakatokseen, Palmgren selvittää.

Pari tuntia kestävälle, vaihtelevassa maastossa kulkevalle kävelyretkelle kannattaa varustautua hyvillä kengillä ja säänmukaisella vaatetuksella. Liput on varattava kierrokselle ja illalliselle etukäteen.

Aidatut unelmat -teoksen esittävät monitaiteellinen työryhmä sekä 70-henkinen esiintyjäryhmä. Se on osa yhteisöllistä kaupunkikulttuuria rakentavaa Minun nimeni on -taideprojektia. Kävelyteos on myös Kanneltalon 25-vuotisjuhlaesitys.

– Olemme tehneet Kanneltalon kanssa yhteistyötä ja tutustuneet alueen ihmisiin, mikä mahdollisti näin laajan esityksen. Toisaalta minulla on muutenkin taipumusta isojen projektien tekemiseen.

Taiteilijaa kiinnostaa kuolema-teema

Sari Palmgrenin aiempiin töihin on sisältynyt ympäristöä ja kuolemaa sivuavia teemoja. Häntä kiinnostavat ihmisen ja eläimen suhde, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos.

– Kuolema-teema on tullut niiden kautta. Ajatuskulku menee niin, että kun tajuaa kaiken rajallisuuden, ymmärtää elämän ja tämän hetken arvon ja osaa arvostaa niitä entistä paremmin.

Taiteilija on kuvannut viime aikoina kuolemaa eri mantereilla. Työn nimi on Mortal Roadmovie, ja kuvausprosessi tulee jatkumaan vielä pitkään.

– Kun matkustaa eri paikkoihin, on aina jotain kuoltava, että voi omaksua uusia asioita. Tämän takia matkustaminen voi olla vähän pelottavaakin. Ja onhan elämä matka ylipäätään.

 

Aidatut unelmat -kävelyteos to 24.8., la 26.8., su 27.8., ti 29.8., ke 30.8. ja to 31.8. klo 19. Kaarelassa. Lisätietoja ja liput verkosta.

Sari Palmgrenin vinkit Juhlaviikoille

1. Vixen Konepaja Brunossa to 17.8. klo 19, pe 18.8. klo 19, la 19.8. klo 14 ja 19 sekä su 20.8. klo 14. Tsekkiläisen Leos Janácekin klassikko-oopperaan Ovela kettu pohjautuvassa teoksessa yhdistyvät oopperamusiikki, teatteri ja silent disco. Daisy Evansin ohjaamaa esitystä seurataan kuulokkeet päässä.

2. Confessions Huvilassa ti 22.8. klo 19. Nico Muhlyn ja Teiturin yhteisteos on barokki- ja popmusiikkia yhdistävän 14 laulun sarja. Teoksen innoituksena ovat olleet nettivideot YouTuben varhaisajoilta.

3. #Tekoja la 26.8. Kaisa Salmen osallistava taideteos kutsuu ottamaan toiset huomioon pienillä teoilla yhden päivän ajan. Seuraa esiauttajia osoitteessa inhimillisiäuutisia.fi/tekoja ja jaa oma hyvä tekosi tunnisteella #tekoja.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomi on satojen onnellisten festivaalien maa

Hyvä elämä

Suomi on satojen festivaalien maa, ja kausi on nyt parhaassa vauhdissa. Suuri osa suomalaisista käy festivaaleilla ja muissa kulttuuritapahtumissa. Mikä sinne vetää?


Topi Lehtipuu: Taide kuuluu kaikille

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.