null Helsingin piispan pääsiäistervehdys: Pääsiäisenä kuoleman raja ylittyy

Hengellisyys

Helsingin piispan pääsiäistervehdys: Pääsiäisenä kuoleman raja ylittyy

Kristuksen ylösnouseminen ja kuoleman rajan rikkominen laittaa asiat mittasuhteisiin. Kristitty on kaikkien rajojen keskellä sittenkin Vapahtajansa vapauttama.

Kasvavan lapsen elämässä ikärajat tuntuvat. Nuorten elokuviin ei vielä pääse, mutta jalkakäytävällä ei enää saa ajaa polkupyörällä.

Linja-autossa on jo aikuinen, mutta ajokorttia ei kuitenkaan vielä saa.

Viimeisten viikkojen aikana ikärajat ovat näkyneet toisella tavalla. Yli 70-vuotiaat on esivallan toimesta määrätty karanteenin kaltaisiin oloihin. Seurakunnat ja kaupunki ovat tavoitelleet henkilökohtaisesti yli 80-vuotiaita ja kyselleet avuntarvetta.

Rajat muistuttavat siitä, mitä on rajan takana. Siitä syntyy pysähdys, odotus ja toivo.

Poikkeusolojen asettamien rajojen keskellä voimme pohtia, mikä elämässä yleensä on tärkeää ja arvokasta ja minkä varaan olemistamme rakennamme.

Ehkä tämä kriisi pakottaa meidät huomaamaan, kuinka samanlaisia ja kuinka haavoittuvaisia ihmisinä sittenkin olemme. Meidän toiveemme ja tarpeemme ihmisinä perimmältään ovat kovin yhteneväisiä. Kaikki me kaipaamme turvaa ja toivoa.

Kaikki me haluamme nähdä ihmisiä muutenkin kuin vain tietokoneen ruudulta.

Pääsiäisenä raja ylittyy. Kristus murtaa rajoista ehdottomimman, kuoleman rajan. Tällaisten pienem­pien rajojen aikana Kristuksen ylösnouseminen ja kuoleman rajan rikkominen laittaa asiat mittasuhteisiin. Kristitty on kaikkien rajojen keskellä sittenkin Vapahtajansa vapauttama – vapaa. Jumalan lohdutus, rohkaisu ja huolenpito ylittää kaikki rajat.

Virsi 105 on pääsiäisvirsi. Sen sanoissa näkyy lesta­­dio­lainen ymmärrys luonnon ihmeistä.

Toiminnallisen ja taloudellisen synkkyyden keskellä voimme luottaa siihen, että jossain vaiheessa taas aamu koittaa. Ensin tulee aamuista tärkein, pääsiäisen ylösnousemuksen aamu, ja sen jälkeen aamu siinä arkisessa merkityksessä, aamu, jolloin koronakin kukistuu.

 

Kesälinnut taivaan alla

iloisina lentävät.

Sulaneella sydämellä

laulaa toukomettiset.

Elämä ja autuus loistaa

Herran seurakunnassa.

Aurinko on ristin päällä

valkea ja punainen.

(Virsi 105, 3. säkeistö)

 

Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan piispa

 

Piispa Teemu Laajasalo saarnaa pääsiäisyönä Helsingin tuomiokirkossa 11.4. klo 23. Jumalanpalvelukseen voi osallistua verkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon piispan pääsiäistervehdys: Elämä voittaa kuoleman

Hengellisyys

Pääsiäisenä mahdoton muuttuu mahdolliseksi, raja taivaan ja maan – Jumalan todellisuuden ja tämän maailman todellisuuden – välillä murtuu.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.