null Poikkeusolojen Johannes-passiossa on minimimäärä esiintyjiä turvavälin päässä toisistaan – ”Pidän tästä kamarimusiikkimaisesta lähestymistavasta”

Aarne Pelkonen (vas.), Tuomas Katajala ja urkuri Markus Malmgren harjoittelevat Johannes-passiota Kallion kirkossa. Pelkonen laulaa Jeesuksen ja Katajala evankelistan roolin.

Aarne Pelkonen (vas.), Tuomas Katajala ja urkuri Markus Malmgren harjoittelevat Johannes-passiota Kallion kirkossa. Pelkonen laulaa Jeesuksen ja Katajala evankelistan roolin.

Hyvä elämä

Poikkeusolojen Johannes-passiossa on minimimäärä esiintyjiä turvavälin päässä toisistaan – ”Pidän tästä kamarimusiikkimaisesta lähestymistavasta”

Monelle rakkaan pääsiäisperinteen ei tarvitse katketa koronan vuoksi. Yle lähettää Kallion kirkosta konsertin, jota yleisö ei voi katsoa paikan päällä.

Moni on murehtinut koronahuolien lisäksi myös sitä, että hiljaisella viikolla ei nyt pääse konserttiin. Johann Sebastian Bachin Matteus-passio ja Johannes-passio ovat osa monen pääsiäisperinteitä. Oopperalaulaja Aarne Pelkosta tilanne harmitti myös – olihan hän lupautunut laulamaan kahden eri kuoron kanssa kolmessa passiokonsertissa.

Nyt Pelkonen pääsee kuin pääseekin laulamaan, sillä hän on yhdessä kollegansa Tuomas Katajalan kanssa koonnut yhdentoista hengen kokoonpanon, joka esittää Bachin Johannes-passion minimimiehityksellä pitkäperjantaina Kallion kirkossa. Yle Radio 1 ja Yle Areena lähettävät konsertin suorana. Esiintyjät saavat työstään korvauksen, sillä projektia rahoittamaan saatiin Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymät, Kallion ja Oulunkylän seurakunnat sekä kirkkohallitus.

Konsertti on poikkeuksellinen. Yleisöä ei tietenkään ole paikalla. Kuoron korvaa kvartetti, orkesterin nelihenkinen soitinyhtye.

– Kuoron korvaaminen kvartetilla ja orkesterin soitinryhmällä on haastavaa, mutta hyvin mielenkiintoista. Harvemmin Suomessa tai muuallakaan passioita esitetään näin pienellä kokoonpanolla. Lopputulos on erilainen kuin totuttu, mutta pidän tästä kamarimusiikkimaisesta lähestymistavasta. Tuntuu myös, että se sopii hyvin tähän aikaan: edetään herkästi ja toisia kuunnellen, Pelkonen sanoo.

Myös turvallisuusmääräykset asettavat omat haasteensa. Kaikki esiintyjät eivät voi olla kirkkotilassa yhtä aikaa vaan osa laulajista odottaa vuoroaan sakastissa. Puolentoista metrin minimietäisyys säilytetään koko ajan. Harjoitukset järjestetään porrastetusti pienemmille ryhmille.

– Olemme myös tarkkoja siitä, että jos kenelläkään on vähääkään flunssan oireita, hänen on jäätävä pois. On ollut pakko miettiä, ketä voitaisiin pyytää tilalle, jos joku sairastuu.

Johannes-passion laulaminen ei ole vain työtehtävä muiden joukossa.

Passion laulaminen on joka kerta elämys

Johannes-passion solisteista tunnetuin on alttoaariat laulava Monica Groop.  Aarne Pelkonen laulaa Jeesuksen roolin ja lisäksi bassoaariat. Johannes-passio on hänelle tuttu teos, jota hän arvioi laulaneensa uransa aikana parikymmentä kertaa. Jeesuksena häntä on kuultu aiemmin vain kahdesti tai kolmesti.

– Johannes-passion laulaminen ei ole vain työtehtävä muiden joukossa. Minulla on kirkkomusiikkitausta eli olen alun perin kanttori. Rakkaus Bachin passioihin ja oratorioihin on kantanut sieltä asti. Odotan aina innolla passioesityksiä. Ne ovat joka kerta elämyksiä. Ja olen myös huomannut, miten tärkeitä ne ovat ihmisille. Toivottavasti tämä nyt tavoittaa mahdollisimman paljon kuulijoita, Pelkonen sanoo.

Hän kertoo olevansa konsertista sekä innostunut että jännittynyt.

– Pieni kokoonpano on niin herkkä ja sitten se on vielä suora lähetys, jossa virheitä ei voi korjata. Suora lähetys tuo varmaan tilanteeseen latauksen, kun tietää, että yleisöä on, vaikka sitä ei paikalla näy. Kiva, että pääsee töihin ja laulamaan.

Aarne Peltonen ja Tuomas Katajala ideoivat korona-aikaan sopivan konsertin. Molemmat ovat taustaltaan kanttoreita.

Aarne Peltonen ja Tuomas Katajala ideoivat korona-aikaan sopivan konsertin. Molemmat ovat taustaltaan kanttoreita.

Korona tyhjensi kalenterin

Koronapandemia teki Aarne Pelkoselle saman, minkä se teki monelle muullekin esiintyvälle taiteilijalle: koko kevään kalenteri tyhjeni. Hänellä olisi ollut kaksi iso oopperaproduktiota ja useampia konsertteja sovittuina. Kaikki peruttiin.

– Kesäkuultakin on jo peruttu konsertteja. Tilanne on aika dramaattinen ja vaatii aikamoista luovuutta. Vaikka esiintymisiä ei ole, täytyy pitää huolta instrumentista ja harjoitella. Se on vain tylsempää, kun ei ole esityksiä tiedossa, Pelkonen kertoo.

– Tämä on vaikeaa aikaa monelle. Iso osa musiikin ammattilaisista on freelancereita, joilla ei oikein ole taloudellista taustatukea. Käytännössä moni on tyhjän päällä. Minulla on kuitenkin positiivinen luottamus siihen, että tästä selvitään jotenkuten.

Johann Sebastian Bachin Johannes-passio

Suora lähetys Kallion kirkosta Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä pitkäperjantaina 10.4.2020 klo 19.02. Tuomas Katajala, tenori, Aarne Pelkonen, basso, Elja Puukko, baritoni, Helena Juntunen, sopraano, Monica Groop, altto, Tommi Niskala, tenori. Kuorossa laulavat Puukon ja Niskalan lisäksi Tuuli Lindeberg ja Eira Karlson. Orkesterina Markus Malmgren, urut, Antti Tikkanen, viulu, Seidi Palonen, oboe, ja Kaisa Kortelainen, huilu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.