null Helsingin piispan pääsiäistervehdys: Jumala lupaa uusia alkuja

Hengellisyys

Helsingin piispan pääsiäistervehdys: Jumala lupaa uusia alkuja

Niin pimeää ei maailmassa voi olla, etteikö valo voisi kohta jo paistaa.

Tänä vuonna talvi on tuntunut pitkältä. Helsingin kaupungin ensilumikilpailu ratkesi viime vuonna 28. päivä marraskuuta. Siitä saakka maassa on ollut jokseenkin pysyvä lumipeite. Vuodenvaihteen jälkeen paukkuivat kovat pakkaset.

Kutsumme vuoden kolmatta kuukautta nimellä maaliskuu. Sanan historia ei ole täysin tarkka, mutta nimityksen on ajateltu palautuvan siihen, että maaliskuussa maa alkaa paljastua lumen alta. Kuukauden nimi juontaa siis juurensa vuodenajan vaihteluihin. Kylmän ja jäisen talven jälkeen piilossa ollut tulee vähitellen esiin.

Kirkkovuodessa maaliskuussa lähestymme pääsiäistä, vietämme paastonaikaa. Paasto on pääsiäiseen valmistumista. Se on hyvää aikaa rukoilulle, kirkossa käymiselle ja Raamatun lukemiselle.

Päivä kerrallaan pääsiäisjuhla on lähempänä ja toisaalta sitä ennen päivä kerrallaan Kristuksen kärsimystie kapenee. Katsoessamme kärsivää Kristusta kohtaamme jotain, jonka haluaisimme pysyvän piilossa. Oma keskeneräisyytemme, osaamattomuutemme ja syntisyytemme paljastuvat kirkkovuodessa erityisesti pääsiäisen lähestyessä. Paasto pakottaa kohtaamaan heikkoutemme. Auringon lailla paasto sulattaa omatekoiset hyvyyden naamiomme, kulissimme ja kuoremme, joiden taakse olisi helpompi jäädä piiloon.

Meidän keskeneräisyytemme ja syntisyytemme vaihdetaan Kristuksen täydellisyyteen ja puhtauteen.

Kevät ei lopu maaliskuuhun, vaan alkaa siitä. Pääsiäisjuhlakaan ei lopu paastoon ja pitkäperjantaihin, vaan alkaa vasta niiden jälkeen. Paljaasta, kuraisesta maasta alkaa versoa vähitellen uutta elämää. Pääsiäissunnuntaina meidän pimeytemme valaisee Kristuksen valo. Meidän keskeneräisyytemme ja syntisyytemme vaihdetaan Kristuksen täydellisyyteen ja puhtauteen.

Näinä raskaina maailmanaikoina on hyvä muistaa, että Jumala lupaa yhä uusia alkuja. Niin pimeää ei maailmassa voi olla, etteikö valo voisi kohta jo paistaa.

Viettäkäämme siis tänäkin keväänä ilolla pääsiäistä ja saakaamme siitä rohkaisua oman ja tämän maailman taakkoihin.

Valoa, voimia ja varjelusta toivottaen,

Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan piispa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.