null Lukiolainen Aino Hosio odottaa pääsevänsä ensi kertaa ”spessumessuun” eli pääsiäisyön messuun

Aino Hosio on kokenut usein aiemminkin Korson kirkossa mieleenpainuvia hetkiä.

Aino Hosio on kokenut usein aiemminkin Korson kirkossa mieleenpainuvia hetkiä.

Hengellisyys

Lukiolainen Aino Hosio odottaa pääsevänsä ensi kertaa ”spessumessuun” eli pääsiäisyön messuun

Vantaalla asuvasta Aino Hosiosta on jännittävää nähdä, miten harras tunnelma hämärässä ja pikkuhiljaa valaistuvassa Korson kirkossa on.

Korson kirkko tuli Aino Hosiolle tutuksi jo lapsuudessa, jolloin hän oli mukana seurakunnan kerhoissa. Viime vuosina 17-vuotias korsolaisnuori on viettänyt kirkolla entistä enemmän aikaa käytyään rippikoulun ja sen jälkeen isoskoulutuksen.

– Olen ollut mukana isostoiminnassa ja jo kuudella riparilla. Lisäksi olen vetänyt 7–12-vuotiaiden lasten kerhoa ja osallistunut Nuorten kulman toimintaan.

– On ollut kiva tutustua uusiin ihmisiin. Samalla tämä on avannut minulle sitä, miten laaja-alaista Korson seurakunnan toiminta on, sillä ainakin nuorten toimintaan yhdistyy sekä hartautta että hauskanpitoa.

Pääsiäisen hengelliseen sanomaan Hosio on tutustunut oltuaan mukana kerhojen pääsiäisnäytelmissä. Viimeksi hän oli tekemässä tällaista näytelmää isoskoulutuksen yhteydessä.

– Näytelmä kertoi Jeesuksen ja opetuslasten viimeisestä yhteisestä ateriasta. Kyseessä oli modernisoitu versio siitä. Seurakunnan näytelmissä tavataan yleensäkin luoda Raamatun kertomuksia uudelleen niin, että niissä on mukana nuorten näkökulma.

Sibelius-lukion musiikkilinjaa Helsingissä käyvä Hosio harrastaa pianon ja viulun soittoa, ja hän on soittanut viulua muutaman kerran Korson kirkon messussa.

– Kirkon messuissa on yleensä paljon kävijöitä, ja siihen vaikuttavat varmasti osaltaan seurakunnan papit. Heidän saarnansa ovat rennon osallistavia: he voivat kesken kaiken esimerkiksi kysyä kuulijoiden mielipidettä asiasta.

Kirkon messuissa on yleensä paljon kävijöitä, ja siihen vaikuttavat varmasti osaltaan seurakunnan papit.

Aino Hosiolla on nyt edessä jotain uutta ja kiinnostavaa, sillä hän osallistuu ensimmäistä kertaa Korson kirkon pääsiäisyön messun tekemiseen.

– Kristillisen pääsiäisen tapahtumat ovat tuttuja koulun uskonnontunneilta. Nyt on jännittävää nähdä, miten harras tunnelma hämärässä ja pikkuhiljaa valaistuvassa kirkossa on.

– Korson kirkossa pidettävät messut ovat muutenkin hienoja, mutta kun kyseessä on tällainen spessumessu, jossa kerrotaan kristinuskon keskeisestä tapahtumasta, Kristuksen ylösnousemuksesta, odotan sen olevan erityisen vaikuttava kokemus.

Aino Hosio on tutustunut pääsiäisen hengelliseen sanomaan koulun uskonnontunneilla ja Korson seurakunnan pääsiäisnäytelmissä.

Aino Hosio on tutustunut pääsiäisen hengelliseen sanomaan koulun uskonnontunneilla ja Korson seurakunnan pääsiäisnäytelmissä.

Pääsiäisyön messua järjestävä pappi Elina Aro kertoo, että lauantaiyönä seurakuntalaiset kokoontuvat ensin hämärään ja hiljaiseen kirkkosaliin, jossa on vielä pitkäperjantailta mustat alttaritekstiilit.

– Messun kuluessa valo syttyy ja kirkastuu vähitellen, pääsiäiskynttilä sytytetään ja alttaritekstiilit vaihdetaan mustista valkoisiin. Kaikki tämä kuvaa konkreettisesti sitä, että Kristus on ylösnoussut, Aro sanoo.

Korson kirkossa on kirkkovuoden mukaan vaihtuvat alttaritaulut. Messussa vaihdetaan siis pitkäperjantain alttaritaulu pääsiäisajan alttaritauluksi.

– Taiteilija Annukka Laineen maalaamat alttaritaulut ovat mielenkiintoinen pari. Omasta mielestäni ensimmäinen niistä, Hauta, kuvaa käyntiä pimeään hautaan ja jälkimmäinen, Pääsiäisaamu, vastavuoroisesti käyntiä ulos haudasta kohti valoa ja kirkkautta.

Aron mukaan tänä vuonna toivotaan pääsiäisyön messuun mukaan useampia nuoria. Nuoret jakavat ehtoollista, lukevat raamatuntekstejä ja osallistuvat alttaritekstiilien vaihtamiseen ja alttarin kattamiseen.

– Tehtäviä ei ole vielä jaettu, mutta Aino Hosio varmaankin jakaa ehtoollista ja on vaihtamassa alttaritekstiilejä.

Messussa on toisena pappina Jani Vanhala. Musiikista vastaavat kanttori Riina Haapaniemi ja kitaristi Make Perttilä, joka on suomigospelia soittavasta Exit-yhtyeestä tuttu muusikko. Osa nuorista voi myös toimia esilaulajina ja soittajina.

Korson kirkon pääsiäisen ajan alttaritaulut, taiteilija Annukka Laineen maalaamat Hauta ja Pääsiäisaamu.

Korson kirkon pääsiäisen ajan alttaritaulut, taiteilija Annukka Laineen maalaamat Hauta ja Pääsiäisaamu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.