null Hiljaisella viikolla kirkossa kuljetaan Jeesuksen rinnalla – ”Silloin ollaan uskon ja ihmisyyden ytimessä”

– Hiljainen viikko on minulle tärkeä viikko, koska evankeliumikertomuksessa kerrotaan samoja tunteita, joita minäkin joudun omassa elämässäni tuntemaan, sanoo Tapiolan seurakunnan pappi Ossi Tervonen.

– Hiljainen viikko on minulle tärkeä viikko, koska evankeliumikertomuksessa kerrotaan samoja tunteita, joita minäkin joudun omassa elämässäni tuntemaan, sanoo Tapiolan seurakunnan pappi Ossi Tervonen.

Hengellisyys

Hiljaisella viikolla kirkossa kuljetaan Jeesuksen rinnalla – ”Silloin ollaan uskon ja ihmisyyden ytimessä”

Tapiolan kirkossa Espoossa hiljainen viikko alkaa meditatiivisilla rukoushetkillä ja päättyy pääsiäisen iloon.

Pastori Ossi Tervonen, mikä on hiljainen viikko?

– Se on pääsiäistä edeltävä viikko. Se on matka Jeesuksen seurassa, hänen viimeiset päivänsä kärsimyksen kanssa kohti ylösnousemuksen valoa. Se on matka pimeään ja valoon.

– Nykyään moni puhuu hiljaisesta viikosta pääsiäisviikkona. Pappina miellän pääsiäisviikoksi vasta pääsiäisen jälkeisen viikon, jolloin pääsiäisen ilo on ottanut vallan.

– Hiljaisella viikolla ollaan uskon ja ihmisyyden ytimessä siinä mielessä, että silloin kohdataan jokaista ihmistä koskeva elämän ahdistus, pelot, tuska ja kipeä, jota elämässä voi kokea. Kaikki joutuvat lopulta elämän riisumiksi ja kohtaamaan elämässä pimeän eli kuoleman. Siinä mielessä hiljainen viikko on luonteeltaan hyvin inhimillinen.

– Jeesus tulee hiljaisen viikon kertomuksissa ja palveluksissa ikään kuin minun seurakseni ja elämäni ymmärtäjäksi, koska hänkin joutuu riisutuksi, hylätyksi ja petetyksi. Tämä on minulle tärkeä viikko, koska evankeliumikertomuksessa kerrotaan samoja tunteita, joita minäkin joudun omassa elämässäni tuntemaan.

Millainen on maanantaina 25.3. järjestettävä hiljaisen viikon iltapalvelus Tapiolan kirkossa Espoossa?

– Se on meditatiivinen rukoushetki, jossa luetaan Raamatusta Jeesuksen kärsimyskertomusta ja sen päivän psalmi. Ohjelmassa on myös meditaatiopuhe ja hiljaista rukousta. Haluamme tehdä siitä rauhallisen, levollisen ja rukousta täynnä olevan mietiskelevän iltapalvelukseen. Siellä ei tarvitse suorittaa mitään, ainoastaan levätä.

– Palveluksessa lauletaan yhtä hiljaisen viikon kärsimysvirttä, joka on jaksotettu useampaan osaan.

– Hiljaisella viikolla ollaan uskon ja ihmisyyden ytimessä siinä mielessä, että silloin kohdataan jokaista ihmistä koskeva elämän ahdistus, pelot, tuska ja kipeä, jota elämässä voi kokea, Ossi Tervonen sanoo.

– Hiljaisella viikolla ollaan uskon ja ihmisyyden ytimessä siinä mielessä, että silloin kohdataan jokaista ihmistä koskeva elämän ahdistus, pelot, tuska ja kipeä, jota elämässä voi kokea, Ossi Tervonen sanoo.

Miten hiljaista viikkoa vietetään Tapiolan kirkolla?

– Maanantai- ja tiistai-iltana meillä on meditatiivinen rukoushetki. Haluamme tänä vuonna toteuttaa alkuviikon enemmän rukoushenkisellä tavalla. Edellisinä vuosina meillä on ollut sanajumalanpalveluksia, joissa on laulettu kärsimysvirsiä ja luettu katkelmia evankeliumista.

– Keskiviikkona ohjelmassa on musiikillinen Ristintien hartaus. Se on Jyrki Linjaman urkuteos Via Crucis – neljätoista meditaatiota uruille.

– Kiirastorstai on monelle tärkeä, ja se onkin pääsiäisajan suosituin kirkossakäyntipäivä. Silloin vietetään Jeesuksen elämän viimeistä iltaa, ja se on ehtoollisen muistopäivä. Kirkossamme on silloin ehtoollispalvelus. Vaikuttavaa kiirastorstain palveluksessa on alttarin riisuminen ja opetuslasten kynttilöiden sammuttaminen. Vain Kristus-kynttilä jää palamaan hiljaiseen ja hämärään kirkkoon.

Ajattelen, että pääsiäisyön palveluksen jälkeen olemme vielä mysteerin äärellä ja toivo syttyy.

– Pitkäperjantain teemana on Jeesuksen kuoleman muistaminen. Jeesus ristiinnaulittiin ja hän kuoli. Silloin tulee esille jokaisen ihmisen elämän päättyminen siinä mielessä, että Kristuskin kuoli ja minäkin kuolen. Joudun pimeään, mutta ehkä pimeän takana joku on odottamassa minua – sama Kristus valossa. Meillä Tapiolan sanajumalanpalveluksessa virret lauletaan pitkäperjantaina ilman virsisäestystä. Kirkossa on vielä kello 15 Kristuksen kuolinhetken hartaus.

Millainen on pääsiäisyön messu?

– Lauantaina on pääsiäisyön messu. Tilaisuus lähtee liikkeelle hiljaisesti ja meditatiivisesti kohti pääsiäisyön salaisuutta, ylösnousemusta. Tämä on kirkkovuoden tärkein jumalanpalvelus. Silloin olemme ytimessä: toivo syttyy pimeään. Pääsiäisyön palveluksessa muistetaan myös kastetta. Kristityt on kasteessa liitetty Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Kaste on merkki siitä, että siinä salaisuudessa elämme yhdessä Kristuksen kanssa.

– Ajattelen, että pääsiäisyön palveluksen jälkeen olemme vielä mysteerin äärellä ja toivo syttyy. Pääsiäisaamuna ilo puhkeaa täyteen mittaan, kun valo voittaa ja pääsiäisaurinko tanssii. Pääsiäispäivänä kirkossa vietetään messua tällä teemalla.

– Toisena pääsiäispäivänä meillä on perhemessu. Silloin lapset pääsevät etsimään pääsiäismunia kirkkosalista. Lapset piilottavat munat kirkkoon reilua viikkoa aiemmin palmusunnuntain aattona, jolloin he myös askartelevat virpomavitsoja. Pääsiäisiloon saadaan toisena pääsiäispäivänä vielä lisää vauhtia, kun lapset ovat siinä mukana. Tapiolassa pääsiäismunia on kätketty kirkkoon jo reilun vuosikymmenen ajan, joten se on meillä jo vakiintunut tapa.

Käykö hiljaisella viikolla kirkon tilaisuuksissa paljon väkeä?

– Kyllä käy. Kiirastorstain messu on osallistujamäärältään ykkönen, mutta myös pääsiäisyön messu on suosittu. Samoin toisen pääsiäispäivän perhemessuun osallistuu paljon eri-ikäisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.