null Helsingin seurakunnat ovat karsineet toimitilojaan reippaasti

Länsi-Pasilan kappeli on vuokrattu.

Länsi-Pasilan kappeli on vuokrattu.

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat ovat karsineet toimitilojaan reippaasti

Kymmenen kiinteistöä tai huoneistoa on myyty. Viimeksi myytiin Pyhän Jysäyksen seurakuntatalo Kivikossa.

Helsingin seurakuntayhtymä on luopunut lukuisista toimitiloista vuosien 2016–2018 kuluessa. Tämä on ollut osa laajaa toimintakulttuurin muutosta, jossa yhtenä tavoitteena oli, että jokainen seurakunta säästää toimitilakuluissaan 15 prosenttia.

Seurakuntayhtymä on myynyt kymmenen kiinteistöä tai huoneistoa, joista myyntituloja saatiin yhteensä 4,1 miljoonaa euroa. Joukossa ovat Lassilan, Mellunmäen, Torpparinmäen ja Veräjänmäen seurakuntakodit, Ruoholahdenkatu 16:n seurakuntatilat ja Ruoholahden kappeli, kirkkoherranvirasto osoitteessa Pohjolankatu 1, kerhohuoneisto Hiihtomäentie 34:ssä ja Konalan kirkko. Viimeksi on myyty Pyhän Jysäyksen seurakuntatalo Kivikossa. Myös näiden tilojen ylläpito-, vastike- ja pääomakulut säästyvät.

Konalan kirkko on myyty.

Konalan kirkko on myyty.

Kiinteistöosasto on löytänyt vuokralaisen seitsemään kohteeseen: ne ovat Albatrossin seurakuntakoti Vuosaaressa, Itä-Pasilan seurakuntakoti, Länsi-Pasilan, Lehtisaaren ja Herttoniemenrannan kappelit, seurakuntakoti Runeberginkatu 39:ssä sekä Kulosaaren kirkon siipirakennus. Näistä saadaan vuokratuloa noin 700 000 euroa vuodessa.

Seurakunnat ovat luopuneet myös lukuisista vuokratiloistaan. Vuokrahuoneistoja on irtisanottu kolmen vuoden aikana 15. Yhtymä säästää näin vuokrakuluissa noin 350 000 euroa vuodessa.

Seurakuntakodista päiväkodiksi

– Pääasiassa myytyihin ja vuokrattuihin tiloihin on tullut sotekäyttöä eli sosiaali- ja terveyssektorin toimintaa. Aika moni tila on mennyt päiväkotikäyttöön, kuten Ruoholahden kappeli, sanoo seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Seurakuntatilat soveltuvat sotekäyttöön ilman kaavamuutoksia, koska molempien käyttötarkoitus on yhteiskunnallinen ja rakennukset kuuluvat Y-kaavan piiriin.

Yleisistä periaatteista Heinonen toteaa:

– Jos näemme, että jollain tilalla saattaisi olla tulevaisuudessa meille käyttöä, emme yritä myydä niitä. Toisaalta jokin kiinteistö kannattaa omistaa, jos se tuottaa enemmän vuokratuloja kuin ylläpitoon menee rahaa.

Vuosaaren seurakunta luopui kesäkoti Merihiekasta kaksi vuotta sitten. Ramsinniemessä sijaitseva kesäkoti odottaa ratkaisuja.

– Olemme miettineet, mitä Merihiekan kanssa tehdään. Vaihtoehtoja on kaksi, joko myymme Merihiekan sellaisenaan tai alue kaavoitetaan muuhun käyttöön ja se myydään kaavoitettuna. Alue sopisi hyvin asuinkäyttöön, Kai Heinonen sanoo.

Kuusi leirikeskusta käytössä

Seurakuntayhtymän karsintalistalla oli myös leirikeskuksia, nimittäin Tuusulassa sijaitseva Tiilikanoja sekä vuonna 2010 ostettu Kellokosken juhlatalo. Tiilikanoja on vuokrattu asuinkäyttöön, ja Kellokoskellekin on varattu rippileirejä vuodelle 2019.

Omassa käytössä on nyt kuusi leirikeskusta: Kellokosken lisäksi Korpirauha Siuntiossa, Porkkalanniemi Kirkkonummella, Lohiranta Lohjalla sekä kesä- ja syyskäytössä olevat Kivisaari ja Lekholmen Itä-Helsingin saaristossa.

Leiripaikkoja tarvitaan erityisesti koulujen loma-aikoina, kun taas talvikaudella on muuten hiljaista. Palveluesimies Arja Wuotin mukaan tänä vuonna on pidetty 120 rippileiriä, joista 34 pidettiin muualta vuokratuissa tiloissa. Näitä paikkoja olivat esimerkiksi Huikon kartano Toivakassa, Kisakallion urheiluopisto, perinnekeskus Kuggom Loviisassa, Lummeniemen leirikeskus Viitasaarella, Pilistveren seurakuntakeskus Virossa sekä Heponiemen hiljaisuuden keskus Karjalohjalla.

Vuoden 2019 alusta Helsingissä toimii 17 suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä evankelis-luterilaista seurakuntaa.

Jaa tämä artikkeli: