null Kirkko Helsingissä luopunee kolmesta leirikeskuksesta – yksi ostettiin vain seitsemän vuotta sitten

– Luopuminen on haikeaa, kun tähän taloon on päässyt sisälle, toteaa palveluesimies Arja Wuoti. Helsingin seurakuntayhtymä harkitsee Kellokosken juhlatalon myymistä.

– Luopuminen on haikeaa, kun tähän taloon on päässyt sisälle, toteaa palveluesimies Arja Wuoti. Helsingin seurakuntayhtymä harkitsee Kellokosken juhlatalon myymistä.

Kirkko Helsingissä luopunee kolmesta leirikeskuksesta – yksi ostettiin vain seitsemän vuotta sitten

Jos leirikeskuksista luovutaan suunnitelman mukaan, tilat rippikoululeireille pitää vuokrata ulkopuolelta.

Toista video

Helsingin seurakuntayhtymä suunnittelee kolmen leirikeskuksen myymistä tai vuokraamista ulkopuoliseen käyttöön. Poistolistalla ovat Kellokosken juhlatalo, Tuusulassa sijaitseva pieni Tiilikanoja ja joulukuussa palanut Honkalinna.

Myynnistä päättää Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto. Kirkko luopuu leirikeskuksista, koska sen rahat vähenevät. Seurakuntayhtymän tavoitteena on luopua 15 prosentista kiinteistöistään joko myymällä tai vuokraamalla niitä eteenpäin.

– Seurakuntien verotulot vähenevät, leirikeskusten kustannukset ovat korkeat ja niiden käyttö varsinkin muulloin kuin kesällä on vähäistä, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Leirikeskukset maksoivat Helsingin seurakuntayhtymälle vuonna 2016 yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Vaikka kirkko luopuisikin kolmesta leirikeskuksesta, sille jäisi kaksi ympärivuotista ja kolme kesäkäytössä olevaa keskusta.

Ostohetkellä nähtiin, että Kellokosken juhlatalolle olisi enemmän käyttöä.

– Kiinteistöjohtaja Kai Heinonen

Kellokosken juhlatalo hankittiin vain seitsemän vuotta sitten

Myyntilistalle joutuneista paikoista merkittävin on Keravanjoen rannalla sijaitseva Kellokosken juhlatalo. Seurakuntayhtymä osti sen vuonna 2010, kun Sipulin leirikeskuksesta jouduttiin luopumaan.

– Ostohetkellä nähtiin, että sille olisi enemmän käyttöä. Se on kuitenkin vähän liian urbaanissa paikassa ollakseen leirikeskus, Kai Heinonen kertoo.

Kellokosken juhlatalon kunto osoittautui Heinosen mukaan myös selvästi arvioitua huonommaksi. Kosteusongelmien ja katon korjaaminen on syönyt rahaa.

– Mutta onhan se viehättävä aurinkoinen paikka joen rannalla.

Tilat ripareille pitää vuokrata ulkopuolelta

Jos Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto päättää myydä kolme leirikeskusta, se joutuu luultavasti vuokraamaan ulkopuolelta tiloja rippikoululeireille.

Kai Heinonen ei halua arvioida, onko kyseinen talousstrategia hyvä. Siitä päättää yhteinen kirkkovaltuusto.

– Tähän asti on nähty, että rippikoululeirit ovat kirkon toiminnan kannalta kriittinen menestystekijä. On ajateltu, että kun nuoret käyvät rippikoululeirin, he sitoutuvat henkisesti kirkon toimintaan, ovat läpi elämänsä seurakuntien jäseniä ja positiivisesti kiinnostuneita toiminnasta, Heinonen selittää.

– Investointi leirikeskuksiin on tämän takia ollut järkevää. Nyt kuitenkin katsotaan, että taloustilanteen takia kustannuksia on karsittava.

Korjaus 26.4. kello 9.30: Videolla sanotaan, että Kellokosken juhlatalo on Tuusulan kunnan vuokratontilla. Oikeasti tontti on osittain Tuusulan kunnan ja osittain Helsingin seurakuntayhtymän.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: