null Helsinkiin valitaan kaksi uutta kirkkoherraa – ainakin toista pääsevät äänestämään kaikki seurakuntalaiset

Ajankohtaista

Helsinkiin valitaan kaksi uutta kirkkoherraa – ainakin toista pääsevät äänestämään kaikki seurakuntalaiset

Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi siirtyy Medialähetys Sanansaattajien toiminnanjohtajaksi. 

Pitäjänmäen ja Munkkiniemen seurakuntiin valitaan tänä vuonna uudet kirkkoherrat.

Pitäjänmäen kirkkoherra valitaan välittömillä vaaleilla, joissa kaikki seurakunnan jäsenet voivat äänestää. Nykyinen kirkkoherra Arto Antturi siirtyy syyskuussa Medialähetys Sanansaattajien toiminnanjohtajaksi. Hakuaika Antturin seuraajaksi on käynnissä ja päättyy 11. syyskuuta. Välittömissä vaaleissa tuomiokapituli asettaa kolme virkaa hakevaa henkilöä vaaliehdokkaiksi, joista seurakuntalaiset äänestävät uuden kirkkoherran.

Munkkiniemen seurakunnan seurakuntaneuvosto on pyytänyt Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta, että seurakunnan tuleva kirkkoherra valittaisiin välillisillä vaaleilla, joissa pääsisivät äänestämään ainoastaan seurakuntaneuvoston jäsenet. Tuomiokapituli ei vielä ole hyväksynyt seurakuntaneuvoston toivetta. Välillissä vaaleissa tuomiokapituli antaisi ehdokkaista lausunnot, mutta ei rajaisi heidän määräänsä. Nykyinen kirkkoherra Leo Glad jää eläkkeelle ensi helmikuussa. Gladin seuraajan virkaa ei ole vielä julistettu haettavaksi.

Helsingissä hiippakunnassa on pidetty vuodesta 2010 alkaen 16 kirkkoherranvaalit. Niistä puolissa saivat äänestää kaikki seurakuntalaiset. Välittömissä vaaleissa äänensä on antanut vaaleista riippuen 3–9 prosenttia seurakuntalaisista.

Kirkkoherranvaalit ovat lähtökohtaisesti välittömät, ellei kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto pyydä tuomiokapitulilta välillisiä vaaleja. Pitäjänmäen tämän vuoden vaalit ovat Helsingin hiippakunnan ensimmäiset välittömät kirkkoherranvaalit vuoden 2014 jälkeen.

Pitäjänmäen ja Munkkiniemen kirkkoherranvaalien tarkat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Oikaisu 20.8.2020 kello 12.45: Jutussa sanottiin aiemmin, että Munkkiniemen seurakunnassa kirkkoherra valitaan välillisillä vaaleilla. Helsingin tuomiokapituli ei ole vielä hyväksynyt seurakuntaneuvoston toivetta. 20.8.2020 kello 15.15: Lisätty tieto, että tuomiokapituli asettaa kolme vaaliehdokasta vain välittömissä vaaleissa, ei välillisissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.