null Munkkiniemen ja Kannelmäen seurakuntaneuvostot haluavat valita tulevat kirkkoherrat itse – Munkkiniemessä vaalitavasta syntyi kiistaa

Munkkivuoren kirkko odottaa uutta kirkkoherraa. Munkkiniemen seurakunnan jäsenmäärä on oli elokuun alussa 10 509. Seurakunnan alueella asuu noin 17 000 ihmistä.

Munkkivuoren kirkko odottaa uutta kirkkoherraa. Munkkiniemen seurakunnan jäsenmäärä on oli elokuun alussa 10 509. Seurakunnan alueella asuu noin 17 000 ihmistä.

Ajankohtaista

Munkkiniemen ja Kannelmäen seurakuntaneuvostot haluavat valita tulevat kirkkoherrat itse – Munkkiniemessä vaalitavasta syntyi kiistaa

Helsingin Huopalahden rovastikunnan neljästä seurakunnasta myös Pitäjänmäessä vaihtuu kirkkoherra. Välillinen vaali on nykyisin pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Helsingin Huopalahden rovastikunnassa, johon kuuluu neljä seurakuntaa, vaihtuu peräti kolme kirkkoherraa vuoden sisään. Ainoa, jossa ei vaihdu, on Haaga, jonka kirkkoherra Heikki Nenonen aloitti työssään helmikuussa 2019.

Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi siirtyi medialähetysjärjestö Sanansaattajien toiminnanjohtajaksi. Hänen seuraajakseen haki 11.9. mennessä kahdeksan henkilöä: Tuomas Hynynen, Paula Kallio, Harri Kekäläinen, Hilkka Niemistö, Tuomas Pitkänen, Johannes Tikka, Petri Tikka sekä Maika Vuori.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli asettaa edellämainituista kolme hakijaa vaalisijoille siinä järjestyksessä kuin katsoo heidät taitaviksi ja kykeneviksi kirkkoherran virkaan. Kirkkoherra valitaan suoralla vaalilla, eli siinä saavat äänestää seurakunnan yli 18-vuotiaat jäsenet. Ehdokasasettelusta ja vaalin aikataulusta päättää tuomiokapituli.

Munkkiniemen seurakunnan nykyinen kirkkoherra Leo Glad jää eläkkeelle helmikuussa. Seurakuntaneuvosto päätyi kesäkuussa äänin 6–5 siihen, että kirkkoherra valitaan välisellä vaalilla eli valinnan tekisi seurakuntaneuvosto.

Välillinen vaali on viime vuosina ollut pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Siinä valinnan tekevät siis seurakuntalaisten seurakuntavaaleissa valitsemat luottamushenkilöt. Munkkiniemessä joukko seurakuntalaisia olisi halunnut suoraan kansanvaalia ja otti yhteyttä Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin.

Tuomiokapituli palautti asian seurakuntaneuvostolle. Seurakuntaneuvosto järjesti vaalitavasta kaikille avoimen keskustelutilaisuuden, johon osallistui 30 henkeä.

Kirkkoherran työssä pastoraalinen johtajuus on toki tärkeä, mutta käytännössä hallinnon ja talouden osaaminen ja esimiestaidot korostuvat.

– Munkkiniemen vs. kirkkoherra Tarja Frilander

Kansanvaalin kannattajat vetosivat demokratiaan ja siihen, että kirkkoherra on seurakunnan paimen eli hengellinen johtaja. Välillisen vaalin kannattajat totesivat, että seurakuntalaiset ovat vaaleissa äänestäneet seurakuntaneuvoston. Koska kirkkoherra on vahvasti hallinnollinen johtaja ja esimies, on tärkeää, että nämä asiat nousevat valinnassa esille. Seurakuntaneuvosto voi päätöstä tehdessään hyödyntää muun muassa soveltuvuustestejä. Sillä on siis käytössään hakijoista monipuolisimmat tiedot.

– Vaalitapaan kohdistuneen kritiikin takana oli pieni joukko vaikuttamaan tottuneita seurakuntalaisia. Kirkkoherran työssä pastoraalinen johtajuus on toki tärkeä, mutta käytännössä hallinnon ja talouden osaaminen ja esimiestaidot korostuvat. Siksi seurakuntaneuvosto päätyi käydyn keskustelun jälkeen edelleen esittämään sitä, että valinnan tekee seurakuntaneuvosto, vs. kirkkoherra Tarja Frilander sanoo.

Munkkiniemen seurakuntaneuvosto päätyi välillisen vaalin tueksi uudessa äänestyksessä numeroin 9–5. Frilander toivoo, että tuomiokapituli vahvistaa nopeasti tämän mukaisen päätöksen. Näin uusi kirkkoherra saataisiin valittua mahdollisimman pian, ainakin ennen pääsiäistä.

Kannelmäen kirkkoherrana vuodesta 2001 toiminut Sakari Enrold jää eläkkeelle 1.9.2021. Siksi Kannelmäessäkin on edessä kirkkoherranvaalit. Kannelmäen seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 5.10. esittää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulille välillistä vaalitapaa.

Seurakuntaneuvosto äänesti asiasta. Välillisen vaalitavan puolesta äänesti 10 ja välittömän vaalitavan puolesta äänesti neljä seurakuntaneuvoston jäsentä. Kirkkoherra ei käyttänyt äänioikeuttaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.