null Herättäjäjuhlilla on tarjolla armoa ja lihasoppaa

Torstaina juhla-alueelle nousi risti kohtaamispaikan merkiksi.

Torstaina juhla-alueelle nousi risti kohtaamispaikan merkiksi.

Herättäjäjuhlilla on tarjolla armoa ja lihasoppaa

Juhlavieraille on varattu 16 000 öylättiä ja 3 900 makkaraa.

Perjantaina Vantaalla alkavat herättäjäjuhlat tehdään paljolti talkootyönä. Torstaina talkoolaisia oli koossa 1200. Moni, kuten ylivieskalainen Alpo Löytynoja, tulee juhlatalkoisiin vuosi vuoden jälkeen. Nyt hän on ollut rakentamassa juhla-aluetta sunnuntaista asti. Kun juhlat alkavat, hän siirtyy töihin lettukojulle, ja juhlien loputtua jatkaa vielä purkutalkoissa.

– Tämä tauti ei parane koskaan, hän vakuuttaa.

Samaa mieltä ovat myös rakennusporukkaan kuuluvat ylistarolainen Onni Viita ja nivalalainen Yrjö Muilu. He arvioivat, että juhla-alue alkaa olla 98-prosenttisesti valmis. Sataan prosenttiin ei kuulemma päästä koskaan, mutta aina juhlat tulevat pidetyiksi. Eniten miehiä huolettavat luonnonvoimat: ukkonen, rakeet tai liian kova helle. Muuten juhlia ei pilaa mikään.

Piispa lepää seurapenkissä

Yksi juhlien työmuurahaisista on Helsingin piispa Irja Askola. Torstaina hän siunasi kohtaamispaikaksi pystytetyn ristin. Perjantaina hän puhuu aattoseuroissa.

– Kun nämä vastuutehtävät ovat ohi, odotan pääseväni lepäämään veisuun hyrinässä. Kun pysähtyy, varmaan aika monet vuoden mittaan omaan mieleen tulleet kuormat nousevat pintaan. Veisuun hyrinä tuo perusturvaa ja luottamusta ja ehkä vähitellen löytyvää iloa, kertoo Askola.

Hänen mielestään herättäjäjuhlien pääviesti on armo.

– Riität sellaisenasi. Aika moni kokee tämänhetkisen yhteiskuntailmaston vaativana ja kuormittavana. Myyrmäen urheilupuisto on tämän viikonvaihteen levon ja suvannon paikka. Jumala ei kysele pörssiosakkeiden eikä moraalisten suoritusten perään.

Moni on körtti tietämättään

Herännäisyys eli körttiläisyys yhdistetään yleensä Pohjanmaalle ja Savoon, mutta Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtajan Simo Juntusen mukaan se istuu hyvin myös kaupunkilaiseen mielenmaisemaan.

– Herännäisyys on tavallista suomalaista arjen kristillisyyttä, johon kuuluu kyselevä mieli, Juntunen sanoo.

Hän arvioikin vaatimattomasti, että pääkaupunkiseudulla asuu noin miljoona körttiä – suurin osa ei vain tiedä sellaisia olevansa.

Herättäjäjuhlille odotetaan viikonlopun aikana yli 30 000 kävijää. Heille on varattu noin 18 000 ruoka-annosta. Suurinta menekkiä odotetaan lihakeitolle, jota riittää 6000 nälkäiselle. Grillimakkaroita on varattu 3900 kappaletta. Juhlavieraiden hengellistä nälkää ravitsee sunnuntain messussa 116 ehtoollisenjakajaa 16 000 öylätillä.

Herättäjäjuhlat 8.–10.7. Myyrmäen urheilupuistossa
Juhlien ohjelma osoitteessa herattajajuhlat.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: