null Huumeita käyttävän nuoren vanhempi tarvitsee myös apua – Palaset-vertaisryhmässä keskitytään läheisten selviytymiskeinoihin

Merja Jansson (oik.) alkaa ohjata Palaset-ryhmää huumeita käyttävien nuorten läheisille. Juttukumppanina kokemusasiantuntija Virpi.

Merja Jansson (oik.) alkaa ohjata Palaset-ryhmää huumeita käyttävien nuorten läheisille. Juttukumppanina kokemusasiantuntija Virpi.

Ajankohtaista

Huumeita käyttävän nuoren vanhempi tarvitsee myös apua – Palaset-vertaisryhmässä keskitytään läheisten selviytymiskeinoihin

Kun nuori jää huumekoukkuun, vanhemmankin elämä menee sekaisin.

Kun Virpi 13 vuotta sitten sai tietää, että hänen teini-ikäinen poikansa käyttää huumeita, hän syytti tilanteesta itseään. Hävetti ja pelotti: entä jos lapsi kuolee tähän?

– Oli sellainen tunne, että minulla ei ole lupa elää omaa elämääni, vaan minun pitää koko ajan olla pelastamassa lastani, Virpi muistaa.

Se oli uuvuttavaa. Virpistä tuli ahdistunut, itkuinen, levoton ja uneton. Lopulta hän sairastui vakavaan masennukseen. Oli pakko opetella sanomaan ei, piirtämään raja itsen ja lapsen väliin.

– Tein esimerkiksi sen päätöksen, että en anna tai lainaa hänelle isompia summia rahaa. Sen sijaan ostan ruokakassin.

Huumeriippuvuus on sairaus

Oman lapsen huumeidenkäyttö on edelleen asia, josta monen on vaikea puhua. Virpi sanoo selvinneensä vertaistuen ja hengellisen vakaumuksensa vuoksi. Hän hakeutui juttelemaan vastaavassa tilanteessa olleiden kanssa ja tajusi, että happinaamari on ensin laitettava omille kasvoille.

– Mitä paremmin pystyn kuuntelemaan itseäni, sitä paremmin pystyn olemaan myös suhteessa lapseeni, hän toteaa.

Virpille oli oleellista ymmärtää, että huumeriippuvuus on sairaus, jota hän ei voi parantaa. Sen sijaan hän voi opetella hyväksymään lapsensa sellaisenaan, samalla tavalla kuin jotakin toista sairautta sairastavan lapsen vanhempi tekee.

– Hän on kuitenkin pohjimmiltaan se ihan sama tyyppi, joka hän oli pienenä, Virpi sanoo.

Nykyään Virpin ja hänen vähän yli kolmekymppisen esikoisensa suhde on hyvä. Äiti ei enää kyttää eikä kontrolloi.

– Tilanteen hyväksyminen on tuonut minulle vapauden. Olen käsitellyt asiaa niin paljon, että pelko on menettänyt otteen minusta.

Huomio vanhempien jaksamiseen

Malmin Varustamolla alkaa lokakuussa Palaset-vertaisryhmä huumeita käyttävien nuorten ja nuorten aikuisten läheisille. Kertoja on kuusi, ja ne ovat teemoitettuja.

– Usein vanhemmilla on kova tarve puhua lapsestaan. Teemojen avulla käännämme katseemme vanhempien omaan jaksamiseen, kertoo ryhmän toinen ohjaaja, lähihoitaja Merja Jansson Sininauhaliitosta.

Palaset-malli on kehitetty Sininauhaliitossa ja Irti Huumeista Ry:ssä brittiläisen 5-Step-metodin pohjalta eikä siinä ole mitään uskonnollista. Painopiste on läheisten selviytymiskeinoissa.

– Vaikeita tilanteita ei pysty ratkaisemaan, mutta niitä voi aina helpottaa, Jansson lupaa.

Virpi suosittelee vertaisryhmää lämpimästi.

– Samassa tilanteessa olevien kohtaaminen auttaa muistamaan, että toivoa on.

Virpin nimi on muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.