null Hyvää pyhää: Anna anteeksi

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Anna anteeksi

Jeesus kannustaa etsimään sovinnon mahdollisuuksia.

Miten annan anteeksi, kysyy ystävä ja pyytää jonkun viisauden lääkkeeksi tilanteeseensa. En tarjoa hänelle nenäni edessä olevaa raamatunkohtaa anteeksiannosta, vaikka se inhimillisesti onkin hyvin ymmärrettävä. Siinä Jeesus opettaa: kun ihminen antaa toiselle anteeksi, hän saa itse Jumalalta anteeksi.

Ymmärrän Jeesuksen sanojen alleviivaavan sävyn. Anteeksiantaminen on tärkeää. Se on myös vaikeaa, jos on tullut loukatuksi. Mutta siihen Jeesus meitä kannustaa. Kääntymään toisen ihmisen puoleen, näkemään loukkauksen yli pohjimmiltaan hyvän pyrkimyksen. Sanoillaan Jeesus kehottaa etsimään sovinnon mahdollisuutta, eikä syntipukkia tai omaa osuutta ristiriidassa.

En lähetä ystävälle Matteuksen evankeliumin kohtaa anteeksiannosta, sillä se on niin helppo tulkita vaatimukseksi. Siihen sävyyn se jatkuu: jos ihminen ei anna anteeksi toisille, ei Jumala anna anteeksi ihmiselle. Luen sanoista sen, mihin anteeksiantaminen niin usein kilpistyy. Jos oma tarjous sovusta ei saa vastakaikua, on ok puuskahtaa: “Pidä tunkkisi”. Luen sanoista painostusta “jos et anna anteeksi, niin…”. Pakosta puserrettu anteeksiantaminen on väkivaltaa.

Ehkä kuitenkin luen Jeesuksen sanoihin omia ja näkemiäni huonoja kokemuksia. Muutamasta lauseesta ei selviä kuin se, kuinka tärkeää anteeksiantaminen on. Ja siitä haluan ystävälleni puhua. Siitä, kuinka anteeksiantaminen on irti päästämistä vapaaseen pudotukseen, läpi sen kivun, että on tullut satutetuksi, vajoamista halki sen tuskan, että edes anteeksipyynnöllä rikkoutunutta ei voi korjata ja kokemusta siitä, ettei siihen hajoa vaan laskeutuu Jumalan syliin.

Harjoittele anteeksiantamista itseksesi

Asetu lattialle makuulle ja laita molemmat kädet sydämen päälle. Käy mielessäsi läpi yksi kerrallaan ihmisiä, joihin olet pettynyt, loukkaantunut tai joille olet vihainen.

Jokaisen kohdalla sano mielessäsi: annan anteeksi. Sano se niin monta kertaa, että tunnet olosi rauhalliseksi. Jos tunnet vastustusta, pyydä Jumalalta apua anteeksiannon matkalle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Pidä huolta hiljaisesta

Hengellisyys

Jeesus suosi lapsia ja yksinäisiä aikuisia.


Hyvää pyhää: Valon kuuluu loistaa

Hengellisyys


Hyvää pyhää: Vapaan taivaan alla

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Lapsen kaltaiseksi

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.