null Hyvää pyhää: Pidä huolta hiljaisesta

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Pidä huolta hiljaisesta

Jeesus suosi lapsia ja yksinäisiä aikuisia.

Tien varressa istuu sokea mies kerjäämässä. Hän on tottunut siihen, että harva haluaa huomata hänet.

Miestä lähestyy pyhiinvaeltajien joukko. Väki on matkalla Jerusalemiin. Paikalliset asukkaat tervehtivät matkalaisia. Pyhiinvaeltajien edellä kulkee mies, jonka ympärillä ihmiset tungeksivat kuullakseen paremmin, mitä hän puhuu ja opettaa.

Kaiken keskellä sokea kerjäläinen istuu yksin, ulkopuolisena.

Silloin niin kuin nytkin, miltei luonnonlain tavoin, ihmiset suosivat vahvoja, terveitä, onnekkaita ja äänekkäitä. Heikommassa kunnossa olevat ja vaitonaisemmat jäävät syrjään. Jos he korottavat äänensä, vahvemmat vaientavat ­heidät.

Juuri ennen Jerusalemin-matkan kuvausta evankelista Luukas kertoo lapsilaumasta, joka pyörii tuon saman pyhiinvaeltajia opettaneen miehen, Jeesus Nasaretilaisen, ympärillä. Aikuiset, myös miehen lähimmät oppilaat, yrittävät estää lapsia tulemasta lähemmäksi.

Jeesus nuhtelee aikuisia ja kutsuu kirmailevat lapset luokseen. Hän myös näkee yksin tien varressa istuvan sokean ja parantaa tämän.

Viimeiseen saakka hän yrittää opetuksillaan ja teoillaan kääntää katseemme heihin, jotka jätämme syrjään, unohdamme ja hiljennämme.

Yhä uudestaan hän rajojen asettajista piittaamatta laajentaa huolenpitonsa piiriä. Yhä uudestaan hän kysyy meiltä, kenestä kuuluu huolehtia, kenet tulee nähdä, kenelle tehdä oikeutta.

He ovat lähellä, keskellämme. Ei tarvitse mennä ­kauas.

Paastoharjoitus

Laskiaisesta alkaa pääsiäistä edeltävä paastonaika. Se kutsuu itsetutkiskeluun ja lähimmäisen huomaamiseen. Mieti, ketkä ovat elämässäsi niitä, joita et näe ja joiden ohi kuljet. Ketä voisit käydä katsomassa? Ketä kutsuisit käymään?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kärsivällinen pitää kiinni toivosta

Hengellisyys

Kärsimys, kipu ja paha eivät selity tämän elämänmatkan aikana, mutta jokainen voi tehdä oman osansa hyvän levittämiseksi.
Hyvää pyhää: Ihmeiden tekijä

HengellisyysHyvää pyhää: Anna anteeksi

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.