null Hyvää pyhää: Jokainen tuntee oman ristinsä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Jokainen tuntee oman ristinsä

Jeesus ei tarjoa yksiselitteisiä ohjeita siitä, mihin elämän vaikeisiin asioihin tulisi suostua, ja milloin taas kärsimys on epäkohta, jota vastaan kuuluu taistella.

Välillä tuntuu, että Jeesuksen opetusmetodina on uhkailu. Näin on esimerkiksi silloin, kun hän puhuu ristin kantamisesta ja elämänsä kadottamisesta. Loppukaneettina luopumisen oppituokiolleen hän lataa painokkaat sanat: jokaiselle maksetaan tekojensa mukaan.

Jeesus ei opeta seuraamisestaan mitään helppoja asioita. Ristin kantaminen tarkoittaa suostumista elämän vaikeisiin puoliin. Kärsimyksen ja epämukavuuden välttelijä kavahtaa pelkkää ajatustakin sellaisesta.

Jeesus ei tarjoa yksiselitteisiä ohjeita siitä, mihin elämän vaikeisiin asioihin tulisi suostua, ja milloin taas kärsimys on epäkohta, jota vastaan kuuluu taistella. Hänen seuraamisensa on henkilökohtaista. Jokainen tuntee oman ristinsä. Ainoa suuntamerkki kulkijalle on katseen kiinnittäminen Jumalan Poikaan.

Elämän pelastusyritykset Jeesus julistaa turhiksi, ja viittaa tässä yksilön sielunelämään. Hänen näkökulmastaan minun saavutukseni, minun onnellisuuteni ja minun hengellinen hyvyyteni eivät ole ollenkaan tärkeitä. Saavutukset, onnellisuus ja hyvyys merkitsevät vain silloin, kun ne koskevat kaikkia Luojan luomia elollisia.

Uhkailujenko takia tähän kivikkoiseen rämpimiseen olisi sitten suostuttava? Ei. Ristin kantamisen ja elämän kadottamisen kautta Jeesus puhuu jostakin hyvin kauniista. Hän puhuu pelottomuudesta. Kun lopettaa vaikeuksien välttelyn, voi tehdä rohkeita valintoja. Kun alkaa nähdä elämänsä osana suurta kokonaisuutta, ei koskaan enää ole yksin. Kun lähtee Jeesuksen seuraamisen tielle, uhkan voi kääntää mahdollisuudeksi. Loputtomien lahjojen Jumala maksaa jokaiselle yltäkylläisesti tekojensa mukaan.

Unelmakartta hyvistä hetkistä 

Toisenlainen unelmakartta tehdään hetkistä, jolloin kaikki on hyvin. Tarkastele näitä merkkejä:

– Teet jotakin, mikä saa sinut unohtamaan kaiken muun.

– Sisälläsi on rauhallinen olo.

– Silmistäsi vuotaa pyhiä kyyneleitä, jotka nousevat siitä, että jokin koskettaa sinua syvästi.

Tallenna tällaiset hetket keräämällä tilanteesta muisto: valkovuokko, valokuva, höyhen... Pidä muistoja näkyvällä paikalla kotonasi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Jumalan rakkauden tuli valaisee meidät

Hengellisyys

Jumala tahtoo pelastaa jokaisen meistä niiltä helvetin tulilta, joita me itse itsellemme ja toisillemme sytyttelemme.Hyvää pyhää: Hyvin tässä käy

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.