null Hyvää pyhää: Sytytä kynttilä kerrallaan

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Sytytä kynttilä kerrallaan

Huomaa hyvä ja harjoittele hyvää joulua odottaessasi.

Joulua voi odottaa monella tavalla. Vaikka edellisiltä vuosilta peräisin olevien tunnelmakuvien kanssa. Kynttilöiden valoa, notkuva herkkupöytä ja rakkaat ympärillä. Tai vähän ahdistuneena: edessä kuukausi, johon keräytyvät loppuun saattamisen paineet niin töissä kuin kotona.

Odotusta voi maustaa myös hengellisin painein. Entä jos ei saakaan aikaan sydämen joulua, liikutuksen tunnetta niin pienen, vaatimattoman ja inhimillisen Vapahtajan syntymäpäivänä?

Ehkä tällä kertaa odotuksen sijaan voisi tutkia ­adventin aikaa. Sytyttää kynttilän kerrallaan ja kuljettaa mukana matkassa Jesajan kirjan enteellisiä lupauk­sia. Niitä, joiden toteutumista odottivat ihmiset ennen Jeesusta, jotka toteutuivat ensimmäisenä jouluna ja jotka toteutuvat tänäänkin.

Oli juhla­pyhiin valmistautuminen kiireistä, ­kiireetöntä, hengellistä tai ei, Jumala lupaa olla siinä mukana.

”Minä autan sinua” ja ”minä vastaan sinulle” ­sanoo Jumala kaikenlaisiin odotuksen aikoihin. Oli juhla­pyhiin valmistautuminen kiireistä, ­kiireetöntä, hengellistä tai ei, Jumala lupaa olla siinä mukana. Tutkivaa asennetta ja herkkää hyvän huomaamisen harjoitusta tarvitaan, sillä etukäteen ei voi tietää, miten ja kenen kautta Jumala nämä lupauksensa tekee todeksi.

Toisenlaistakin odottamista on tiedossa, sillä joulunaika ei ole vain vastaanottamista. Jesajan kirjassa luvataan, että Jumala lähettää vaikeuksiin vangituille jonkun, joka voi auttaa. Pimeydessä viruvien luokse tulee valon tuoja. Me ihmiset olemme Jumalan kädet tässä maailmassa. Toivottavasti omat kiireet eivät estä tunnistamasta, kun on mahdollisuus auttaa.

Huomata hyvää, harjoitella hyvää. Sellaiseen joulun odotukseen saa suhtautua tosissaan, mutta ilman ahdistusta. Meitä ohjaa siinä armahtajamme, joka lupausten mukaan vie elämän veden lähteiden ääreen.

Adventtipaasto

Riemullisesta ensimmäisen adventin juhlasta alkaa joulua edeltävä paastonaika. Paasto tarjoaa mahdollisuuden syventyä vaikkapa Vanhan testamentin Jesajan kirjaan ja näihin kysymyksiin: Mihin tilanteeseen toivoisit kuulevasi Jumalan sanat ”minä autan sinua”? Mitkä vaikeudet vangitsevat sinua? Mihin pimeyteen tarvitset juuri nyt valoa?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pieni pyhiinvaellus aloittaa jouluun laskeutumisen Espoossa

Ajankohtaista

Matinkylässä ensimmäistä adventtia voi viettää vaeltamalla uimarannalta kappelille ja osallistumalla kansainväliseen messuun.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.