Adventtikynttelikössä on toivon, rauhan, rakkauden ja ilon kynttilä
Valo lisääntyy sunnuntai sunnuntailta ennen joulua. Kynttilän sytyttämisestä voi tehdä pienen viikoittaisen mietiskelyhetken.
Adventtina aletaan valmistautua jouluun. Sana “adventti” tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventin neljä viikkoa ovat pyhitetyt sen odottamiseen, että joulu tulisi, että Jeesus, Elämän Valo, syntyisi Betlehemin seimessä.
Adventtina odotetaan, että meille pimeydessä ja kuoleman varjon maassa vaeltaville pilkahtaisi aavistus taivaallista valoa.
Valon voittoa pimeydestä kuvastaa nelikynttiläinen adventtikynttelikkö. Valo lisääntyy sunnuntai sunnuntailta ennen joulua. Ensimmäisenä adventtina sytytetään yksi kynttilä, toisena kaksi, kolmantena kolme, ja neljäntenä adventtina valoaan levittää jo neljä kynttilää.
Kynttilän liekki on vanhastaan ollut myös rukouksen vertauskuva. Ortodoksikirkkojen kupolit ovat liekin muotoisia merkiksi siitä, että kirkkorakennus on itsessään rukous.
Tulokas Ruotsista
Adventtikynttilöiden käyttö levisi Suomeen Ruotsista 1900-luvulla. Yleensä adventtikynttilät asetellaan niin, että ensimmäisenä adventtina sytytetään vasemmanpuoleinen kynttilä ja seuraavina sunnuntaina järjestyksessä seuraavat kynttilät.
Jokaisella adventtikynttilällä on oma merkityksensä. Ensimmäisenä adventtina sytytetään toivon kynttilä. Toisena adventtina sen rinnalle sytytetään rauhan kynttilä. Kolmantena adventtina toivon ja rauhan kynttilät saavat rinnalleen rakkauden kynttilän. Neljäntenä adventtina, kun joulu on jo aivan ovella, syttyy toivon, rauhan, ja rakkauden kynttilöiden kaveriksi vielä ilon kynttilä.
Tänä vuonna neljäs adventti on jo todella lähellä joulua, sillä neljäs adventtisunnuntai on jouluaattona. Se on hyvä muistutus siitä, että jouluaatto tosiaan kuuluu vielä adventtiin, se on varsinaisen juhlan aatto. Joulu alkaa aaton ja joulupäivän välisenä yönä ja jatkuu loppiaiseen asti.
Adventtikynttelikössä voi polttaa kaikkia neljää kynttilää koko joulun ajan.
Neljä pientä meditaatiota
Kynttilän sytyttämisestä voi tehdä itselleen ja läheisilleen pienen viikoittaisen mietiskelyhetken. Jokainen voi keksiä oman tapansa pysähtyä miettimään lähestyvää joulua ja valon lisääntymistä pimenevässä maailmassa. Yksi tapa on keskittyä kynttilöiden symboliikkaan.
Ensimmäinen adventti: toivon kynttilä
Sytyttäessäsi kynttilää sano ääneen tai hiljaa mielessäsi: ”Sytytän toivon kynttilän.”
Katsele kynttilän liekkiä ja mieti, mitä toivot itsellesi. Mitä toivot läheisillesi? Mitä toivot tulevalta joululta? Mitä toivot maailmalle?
Toinen adventti: rauhan kynttilä
Sytytä ensimmäinen kynttilä ja sano ääneen tai mielessäsi: ”Sytytän toivon kynttilän.” Sytytä toinen kynttilä ja sano: ”Sytytän rauhan kynttilän.”
Katsellessasi kynttilöiden liekkiä mieti, miten sinä voisit lisätä rauhaa ympärilläsi. Missä sinä rauhoitut?
Kolmas adventti: rakkauden kynttilä
Sytytä ensimmäinen kynttilä ja sano ääneen tai mielessäsi: ”Sytytän toivon kynttilän.” Sytytä toinen kynttilä ja sano: ”Sytytän rauhan kynttilän.” Sytytä kolmas kynttilä ja sano: ”Sytytän rakkauden kynttilän.”
Katsellessasi kynttilöiden liekkiä muistuta itsellesi, että Jumala rakastaa sinua riippumatta siitä, kuinka hyvä tai huono olet. Mieti, mikä on sinulle rakasta. Miten voisit ilmaista toiselle, että hän on sinulle rakas ja tärkeä? Miten voisit itse ottaa vastaan toisten rakkautta?
Neljäs adventti: ilon kynttilä
Sytytä ensimmäinen kynttilä ja sano ääneen tai mielessäsi: ”Sytytän toivon kynttilän.” Sytytä toinen kynttilä ja sano: ”Sytytän rauhan kynttilän.” Sytytä kolmas kynttilä ja sano: ”Sytytän rakkauden kynttilän.” Sytytä neljäs kynttilä ja sano: ”Sytytän ilon kynttilän.”
Katsellessasi kynttilöiden liekkiä mieti, mitkä asiat tuottavat sinulle iloa. Miten sinä voisit ilahduttaa läheisiäsi, naapureitasi, työtovereitasi, opiskelutovereitasi? Mikä tulevassa joulussa tuottaa sinulle iloa?
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Hyvää pyhää: Sytytä kynttilä kerrallaan
HengellisyysHuomaa hyvä ja harjoittele hyvää joulua odottaessasi.