null Hyvää pyhää: Tyyntä myrskyn keskelle

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Tyyntä myrskyn keskelle

Kalastajat huudahtivat ikiaikaisen rukouksen.

Aallot vyöryvät. Vuorten solista ­puhurina puhaltaneet tuulet ovat synnyttäneet myrskyn, joka uhkaa hukuttaa mies­joukon veneineen.

Evankelista Matteus käytti Genesaretin­järvellä riehuneesta myrskystä sanaa ”seismos”. Se viittaa siihen, että vedet olisi saanut kuohumaan maanjäristys.

Tuo oli vain yksi äkillinen myrsky, josta Galilean kalastajat kuin ihmeen kaupalla selvisivät. Kertomus saa kuitenkin syvemmän merkityksen yhden matkustajansa ansiosta.

Kaaoksen keskellä veneessä nukkui Jeesus. Kalastajat, joista oli tullut Jeesuksen oppilaita, hätääntyivät: ”Herra, pelasta meidät, me hukumme.”

Nuo lauseet ovat ikiaikainen rukoushuudahdus. Elämän perustusten järkkyessä ja myrskyjen keskellä sukupolvi toisensa jälkeen on etsinyt niistä turvaa. Niillä voi pysäyttää sisimmässä vellovat ajatukset.

Niillä kutsumme rauhantuojaa. Kuvaannollisesti sanoen niiden myötä nousemme samaan veneeseen Jeesuksen oppilaiden kanssa.

Tänäänkin koettelemusten keskellä voi löytää rauhan. Pelkoihin voi saada etäisyyttä ja epäilysten vyöry voi asettua.

Aina ei tiedä, mikä odottaa. Jeesus nukkuu perätuhdolla, myrskyävän sydämemme sopukassa. Rukoushuudahdus herättää hänet. Hän ei ole kaukana, vaan samassa veneessä, sisimpämme kaaoksen keskellä. Hän voi tuoda tyvenen.

Tyyneys­kävely

Lähde talvipäivänä ulos. Tee muutaman metrin tai muutaman kilometrin rauhallinen kävelylenkki kuntosi mukaan. Avaa mielesi ja kaikki aistisi talviselle maisemalle. Tunne ilma, jota hengität. Lausu hiljaa mielessäsi: Jumala, tyynnytä sinä ajatukseni. Karkota pelkoni. Anna mieleeni selkeys ja sinun rauhasi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Luota kaikesta huolimatta

Hengellisyys

Hädissään olevien avunpyynnöt rikkovat aina rajoja. Ne vaativat meitä pysähtymään ja kuuntelemaan.Hyvää pyhää: Ihmeiden tekijä

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.