null Hyvää pyhää: Luota kaikesta huolimatta

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Luota kaikesta huolimatta

Hädissään olevien avunpyynnöt rikkovat aina rajoja. Ne vaativat meitä pysähtymään ja kuuntelemaan.

 

Hätä ei lue lakia. Ihmisen hätä ylittää kaikki rajat. Jumalakaan ei rajoista välitä. Hän katsoo syvemmälle. Eikä ahdistavassa tilanteessa oleva ajattele, että jonkun toisen hätä olisi hänen hätäänsä tärkeämpi.

Tästä muistuttaa meitä tuntematon kanaanilainen nainen. Evankelista Matteus kuvaa, kuinka nainen kulkee huutaen Jeesuksen ja tämän oppilaiden perässä. Hän on hädissään tyttärensä vuoksi, jonka mieli on järkkynyt.

Nainen on valmis tekemään tyttärensä vuoksi kaikkensa. Hän pyytää apua. Menemällä Jeesuksen luokse hän häpeämättä rikkoo tuon ajan miehen ja naisen sekä juutalaisen ja ei-juutalaisen välisiä sosiaalisia ja kulttuurisia rajoja.

Hädissään olevien avunpyynnöt rikkovat aina rajoja. Ne vaativat meitä pysähtymään ja kuuntelemaan. Se ei ole yksinkertaista. Senkin kertomuksesta voi kuulla.

Jeesuksen oppilaat tahtovat päästä naisesta eroon. Eikä Jeesuskaan vastaa hänelle mitään vaan yrittää torjua hänet.

Nainen ei luovuta. Hänen sydämensä sanoo, että hänellä on oikeus tulla kuulluksi. Maahan heittäytyen hän vetoaa Jeesukseen tälle psalmeista tutulla rukouksella: ”Herra, auta minua.” Äidinvaiston sanelemalla viisaudella ja sinnikkyydellä hän saa lopulta Jeesuksen muuttamaan mielensä.

Nainen luotti kaikista vastuksista huolimatta. Hänellä ei ollut muuta kuin tuo luottamus, jota Jeesus kutsui ”suureksi uskoksi”.

Muuta meillä kenelläkään ei lopulta ole. Rukousta kantaa luottamus – eikä se oikeastaan kaipaa eteensä mitään laatusanoja. Se, jolla on ”suuri usko”, ei sitä itse näe. Sen näkee vain uskon sytyttäjä.

Huokaus ahdistuksen keskellä

”Herra, auta minua” on lyhyt ja ytimekäs rukoushuokaus. Siihen saat tarttua hädän hetkellä. Sitä voit rukoilla ahdistuksen keskellä. Sitä hiljaa toistamalla rauhoitat sisimpäsi ja jätät asiasi sinua suuremman haltuun. Se on ikiaikainen sielun huokaus, rukouksen syvävirta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Väkivallan kierteen voi pysäyttää

Hengellisyys

Jeesuksen matka palmusunnuntaista pääsiäisaamuun näyttää, kuinka Jumalan rakkaus kulkee läpi elämän ja kuoleman.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.