null Ihmiset tarvitsevat nykyisessä maailmantilanteessa viihdettä enemmän kuin koskaan, sanoo humoristisia kirjoja ja viihdyttäviä tv-ohjelmia kirjoittava Janne Sarja

Janne Sarjan mielestä ahdistavien uutisten vastapainoksi tarvitaan jotain, mikä saa ihmiset nauramaan. 

Janne Sarjan mielestä ahdistavien uutisten vastapainoksi tarvitaan jotain, mikä saa ihmiset nauramaan. 

Hyvä elämä

Ihmiset tarvitsevat nykyisessä maailmantilanteessa viihdettä enemmän kuin koskaan, sanoo humoristisia kirjoja ja viihdyttäviä tv-ohjelmia kirjoittava Janne Sarja

Viihteentekijän uudessa romaanissa seikkailee kiltti ja hyväntahtoinen Jami, joka rukoilee pahassa paikassa apua Jumalalta.

Kun televisioviihteen tekijä kirjoittaa romaanin, ei ole ihme, jos sekin on komediallinen ja kommellusten täyttämä. Janne Sarjan syksyllä julkaisema Rakkaudella, Jami (Siltala) kertoo nuoresta miehestä, jolla menee kaikki pieleen. Vähiten syyllinen ei ole Jami itse, sillä hän on hyväntahtoisessa hölmöydessään melkoisen ärsyttävä.

Sarja kertoo halunneensa tietoisesti päähenkilöksi kaikesta hyvää uskovan, hyväntuulisen ja hieman ajelehtivan tyypin.

– Aika moni meistä ajelehtii eikä suunnittele elämäänsä tarkasti. Olen varsinkin telkkarihommissa törmännyt usein siihen, että ihmiset ovat vain päätyneet niihin jollakin tavalla.

– Toisaalta kirjallisuudessa on paljon henkilöhahmoja, jotka ovat kaiken tietäviä ja kyynisiä ja joista hyvyys ja naiivius ovat kaukana. On suorastaan muotia ajatella niin, että kyynisyys ja älykkyys olisivat sama asia. Siten tuntui radikaalilta kirjoittaa täysin toisenlaisesta henkilöstä.

Taistelua hyvän ja pahan välillä

Jamin vastakohtana on hänen työnantajansa Riku, todellinen pahis, joka käyttää hyväksi Jamia ja monia muitakin ihmisiä. Yrittäjänä hän on tehnyt koko ajan jonkinlaista hämäräbisnestä, joka ei kärsi päivänvaloa.

– Riku ottaa kaiken irti Jamin hyväntahtoisuudesta. Sitä hän on tehnyt jo lapsuuden yhteisissä leikeissä. Rikun esikuvana on eräs tapaamani esimies, joka on tottunut selviämään röyhkeällä käytöksellä kaikista tilanteista.

Minusta rukoileminen tuo Jamiin tiettyä inhimillisyyttä. Luottavainen ihminen uskoo, että kaikki menee lopulta hyvin.

Rikun toiminta on saanut jo Jaminkin siihen pisteeseen, että hän, kylläkin vaimonsa painostamana, irtisanoutuu työstään. Perheen taloudelliset ongelmat kuitenkin saavat hänet palaamaan takaisin töihin. Tällä kertaa Riku antaa Jamille tehtäväksi kätkeä luontoon ongelmajätettä.

Kun tihutyö tulee ihmisten tietoon ja Jami tajuaa osallistuneensa mittavaan ympäristörikokseen, rukoilee hän hädissään apua Jumalalta.

– Minusta rukoileminen tuo Jamiin tiettyä inhimillisyyttä. Luottavainen ihminen uskoo, että kaikki menee lopulta hyvin, Janne Sarja sanoo.

Kiroiluakin Jami kammoaa vielä aikuisena, koska hänen äitinsä on aikoinaan sanonut hänelle, että jos kiroilee paljon, ei pääse taivaaseen.

– Kuulin jonkun sanovan näin lapselle koulun pihalla. Jami kuitenkin tajuaa lopulta, että kiroilu voi auttaa tarpeen tullen myös pääsemään irti negatiivisista tunteista, Sarja kertoo.

Janne Sarjan uudessa romaanissa nähdään päähenkilö, joka uskoo kaikista ihmisistä hyvää.

Janne Sarjan uudessa romaanissa nähdään päähenkilö, joka uskoo kaikista ihmisistä hyvää.

Ekonomisti löysi kirjoittamisen

Kirjailija vietti lapsuutensa Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa, jossa asui runsaasti vanhoillislestadiolaisia.

– Lestadiolaisuus vaikutti siellä moniin asioihin. Kaikki tiesivät, että lestadiolaiset kaverit eivät saa katsoa tv:tä, urheilla kilpaa ja käydä tansseissa. Tästä ei kuitenkaan puhuttu kaveripiirissä, muuten olisi voinut tulla tappelu, Janne Sarja kertoo.

– Kun muutin etelään, tajusin, että maailma on siltä osin täällä erilainen. Kulttuuriero tuntui valtavalta. On täälläkin tosin omanlaisensa kuppikunnat.

Sarja lähti lukion jälkeen 2000-luvun alkupuolella opiskelemaan kauppatieteitä Jyväskylän yliopistoon, mutta ekonomistin työt eivät kiinnostaneet valmistumisen jälkeen. Hän teki jonkin aikaa it-firmassa markkinointiin liittyviä töitä, kunnes pääsi vuonna 2013 Ylen Docventures-ohjelmaan tekemään sosiaalista mediaa.

– Silloin heräsi kiinnostus kirjoittamiseen. Kävin Yhdysvaltojen Chicagossa kolme kuukautta kestäneen käsikirjoittamisen kurssin, jonka jälkeen aloin etsiä töitä tv-alalta.

– Sattumalta MTV:n Pitääkö olla huolissaan? -tv-ohjelmaan haettiin tuolloin kirjoittajaa. Hain paikkaa ja minua onnisti. Suosittua ohjelmaa ehdittiin tehdä peräti 12 kautta.

Täysi ilmaisuvapaus kiehtoo

Janne Sarja on toiminut käsikirjoittajana vuosien mittaan monessa viihdeohjelmassa. Seuraavaksi hän on kirjoittajana mukana tammikuussa Ylellä alkavassa Hengaillaan-tietovisassa ja myöhemmin keväällä MTV:n uudessa Sanansaattajat-ohjelmassa. Sanansaattajissa kirjailijat Tuomas Kyrö ja Miika Nousiainen ja vaihtuva vieras arvuuttelevat sanojen alkuperää, ja kielitieteilijä Janne Saarikivi toimii tuomarina.

Myös toisen maailmansodan aikaan tehtiin pääasiassa komediaelokuvia, jotta ihmiset saisivat välillä muuta ajateltavaa.

Tv-kanavien isossa viihdetarjonnassa Sarja yrittää pitää kirjoittajana tasoa yllä. Hänestä ihmiset tarvitsevat viihdettä varsinkin nykyisessä maailmantilanteessa.

– Kun uutiset ovat niin ahdistavia, tarvitaan viihdettä vastapainoksi enemmän kuin koskaan. Myös toisen maailmansodan aikaan tehtiin pääasiassa komediaelokuvia, jotta ihmiset saisivat välillä muuta ajateltavaa.

Tv-ohjelmien käsikirjoittamisen ohella Sarja haluaa panostaa omaan kirjoittamiseen. Hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa Läpimurtoteos (Siltala) vuonna 2020.

– Telkkariohjelmia tehdään ryhmätyönä, kun taas kirjan voi kirjoittaa itsenäisesti. Täysi ilmaisuvapaus näkyy minusta puhtaimmillaan juuri romaaneissa.

Sarjalla on mielessä jo monta uutta kirjaideaa, mutta hän odottelee rauhassa, mikä niistä alkaa vetämään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.