null Kirjailija Petja Lähde löytää inspiraationsa Itä-Helsingistä: ”Täällä kohtaavat köyhyys ja rikkaus, leipäjonot ja kartanot”

Itä-Helsingistä löytyy monimuotoista luontoa. Petja Lähde käy usein ulkoilemassa Rastilan kallioilla,  ja ne kuuluvat hänen kirjansa tapahtumapaikkoihin.

Itä-Helsingistä löytyy monimuotoista luontoa. Petja Lähde käy usein ulkoilemassa Rastilan kallioilla, ja ne kuuluvat hänen kirjansa tapahtumapaikkoihin.

Hyvä elämä

Kirjailija Petja Lähde löytää inspiraationsa Itä-Helsingistä: ”Täällä kohtaavat köyhyys ja rikkaus, leipäjonot ja kartanot”

Petja Lähteen rikosromaanissa liikutaan kirjailijalle tutuissa maisemissa Kontulan ostarilla ja Rastilan kallioilla.

Myllypurossa asuvalle Petja ­Lähteelle oli luontevaa sijoittaa Yksi neljästä -rikosromaaninsa (Gummerus 2023) tapahtumat itselleen tutuksi tulleisiin paikkoihin.

– Itä-Helsinki hengittää ja inspiroi, koska täällä kohtaavat köyhyys ja rik­kaus, leipäjonot ja kartanot. Tuttu alue sopi ­kuvioihin myös siksi, että ajattelen kirjoittaessani hyvin elokuvamaisesti.

Lähde valitsi dekkarinsa päähenkilöksi naisen, Terhi Nuoran.

– Halusin luoda empaattisen rikostutkijahahmon, jonka supervoimana on ystävällinen lähestymistapa kuulusteltaviin, Lähde sanoo.

Yksinhuoltaja Terhillä on omassa elämässään monenlaisia ongelmia, joihin vaikuttavat suuresti menneisyyden traumat, mutta itse hän kohtelee muita hyvin.

Kohdatessaan työssään erilaisia ihmisiä Terhi toteaa pariinkin otteeseen, että hän kadehtii niitä, jotka uskovat Jumalaan tai johonkin muuhun suurempaan voimaan. Lähde kertoo pohtineensa paljon hengellisiä asioita, koska hänen äitinsä on uskovainen, ja hän itse on saanut lapsena kristillisen kasvatuksen.

– Olen kadehtinut sitä maailmaa, sitä luottamusta ja turvaa, joita usko ja seurakunta voivat antaa. En vain itse osaa uskoa, ja tapakristittynä eläminen tuntuisi teeskentelemiseltä.

Kontulan ostoskeskusta Petja Lähde pitää kiehtovan monikulttuurisena ja rosoisena. Myös tämä paikka löytyy hänen rikosromaaninsa sivuilta.

Kontulan ostoskeskusta Petja Lähde pitää kiehtovan monikulttuurisena ja rosoisena. Myös tämä paikka löytyy hänen rikosromaaninsa sivuilta.

Itä-Helsingissä kiehtovaa rosoisuutta

Petja Lähde rakensi talon Myllypuroon neljä vuotta sitten, kun sieltä löytyi sopiva kaupungin vuokratontti. Alueen valintaa puolsi muun muassa se, että hänen sisarensa asuvat lähistöllä.

Jyväskylästä yläasteikäisenä Helsinkiin muuttanut Lähde vietti nuoruutensa Malmilla. Kallio tuli tutuksi näyttelijäopiskelijalle Teatterikorkeakoulun aikoina. Sen jälkeen hän asui pitkään Arabianrannassa.

– Arabianrannassa viihdyin hyvin, koska siellä ovat lähellä Viikin ja Lammassaaren ulkoilu­alueet. Myllypuroa on kuitenkin viime vuosina kehitetty hyvään suuntaan, joten tämä on nyt selvästi viihtyisämpi paikka kuin aiemmin. Hyvä asia on myös metro, jolla koko perhe liikkuu päivittäin.

– Liikuntamyllyn ja terveyskeskuksen vieressä nähtävät leipäjonot muistuttavat kuitenkin siitä, että alueella asuu paljon vähävaraisia ja syrjäytyneitä. Myllypurossa meitä liikkuu monenlaista porukkaa, Lähde sanoo.

Uutta rakennettaessa olisi kuitenkin hyvä miettiä, kuinka paljon paikkoja muutetaan, ettei alueen oma henki katoa.

Hieman toisenlainen kaupunginosa on Kontula, jossa Lähde käy toisinaan ostoksilla. Häntä kiehtoo paikan monikulttuurisuus ja rosoisuus. Siellä on oma jännä tunnelmansa mutta myös surullisia lieveilmiöitä.

– Itä-Helsinkiä on alettu kunnostaa eri puolilta. Saattaa olla, että Kontulan ostarikin vielä revitään maan tasalle. Uutta rakennettaessa olisi kuitenkin hyvä miettiä, kuinka paljon paikkoja muutetaan, ettei alueen oma henki katoa.

– Ja löytyyhän täältä, esimerkiksi Marjaniemestä, myös kalliisti rakennettuja asuinalueita, joihin harvalla on mahdollisuus päästä asumaan.

Erityisen arvokkaana Lähde pitää sitä, että Itä-Helsingissä ovat lähellä meri ja monimuotoinen luonto. Hän itse ulkoiluttaa koiraansa usein Rastilan kallioilla, joilta on hienot näkymät ympäristöön.

Myllypurossa asuva Petja Lähde on ammatiltaan näyttelijä, mutta hän on tehnyt muun muassa romaaneja, näytelmiä ja elokuva- ja tv-käsikirjoituksia.

Myllypurossa asuva Petja Lähde on ammatiltaan näyttelijä, mutta hän on tehnyt muun muassa romaaneja, näytelmiä ja elokuva- ja tv-käsikirjoituksia.

Näyttelemistä kirjoittamisen lomassa

Ensimmäisen kirjansa Petja Lähde julkaisi vuonna 2012. Sysäyksen Poika-romaanin (WSOY) kirjoittamiseen antoi hänen esikoispoikansa syntymä.

– Romaanin kirjoittaminen alkoi vain muhia mielessä, mutta työhön ryhtyminen vaati melkoisesti uskallusta. Lopulta annoin luvan itselleni yrittää. Minulle on ollut tärkeää saada kertoa omanlaisia tarinoita.

Lähde on julkaissut vuosien varrella romaaneja, näytelmiä, lastenkirjoja ja äänikirjoja. Parhaillaan hän tekee Storytelille fiktiivistä podcastia murhamysteeristä yhdessä Lassi Vierikon kanssa. Hänen kanssaan Lähde on myös ideoinut ja käsikirjoittanut Virossa ja Utössa parhaillaan kuvattavan Utö-trillerisarjan. Lähde myös itse näyttelee Nelosella loppuvuodesta nähtävässä tv-sarjassa.

Näyttelemistä Lähde on harjoittanut kirjoittamisen lomassa koko ajan. Hänet on nähty muun muassa Suomen Komediateatterin ja Helsingin kaupunginteatterin lavalla.

– Näyttelijän työ tuo kivaa vastapainoa yksinäiselle kirjoittajan työlle. Olen kuitenkin ny­kyään pyrkinyt työn tekemisessä parempaan tasapainoon enkä haali jatkuvasti uutta teke­mistä. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.