null Ilmastokeskustelu on saanut ihmiset pohtimaan ihmissuhteita: ”Maapallon rajallisia varoja ei tarvitse kuluttaa loppuun, kun elämässä on rakkautta”, sanoo seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen

 ”Beatlesitkin sen jo tiesivät: All you need is love”, julistaa Elina Tanskanen.

 ”Beatlesitkin sen jo tiesivät: All you need is love”, julistaa Elina Tanskanen.

Hyvä elämä

Ilmastokeskustelu on saanut ihmiset pohtimaan ihmissuhteita: ”Maapallon rajallisia varoja ei tarvitse kuluttaa loppuun, kun elämässä on rakkautta”, sanoo seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen

Enstitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Elina Tanskanen on työskennellyt rakkauden parissa jo miltei kaksi vuosikymmentä, eikä usko rakkauden voimaan ole hiipunut vieläkään.

1. Käsitys siitä, millaiset ihmissuhteet tekevät meidät onnellisiksi, on laventunut. Miksi ihmiset kaipaavat edelleen parisuhdetta, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen?

– On inhimillistä kaivata syvää, rakkaudellista, aikuisten välistä kiintymyssuhdetta. Parhaimmillaan sellainen tarjoaa turvaa, lämpöä ja iloa tässä myrskyisässä maailmassa.

– Akuutti ilmastokriisi on saanut meidät pohtimaan kulutuskeskeistä ja pröystäilevää elämäntapaamme. Kun elämässä on rakkautta ja lämmin kainalo, johon käpertyä, ei tarvitse törsätä tyhjään oloon ja kuluttaa loppuun maapallon rajallisia varoja.

2. Parisuhteeseen saatetaan ladata liikaa odotuksia normaaliaikoina, saati poikkeusaikoina. Miten voi välttää sen, ettei parisuhde tukehdu liiallisten odotusten paineeseen?

– Yksi aikamme ilmiöistä on täydellisyyden tavoittelu. Se näkyy työelämässä, elämäntyyleissä ja parisuhteissa. Ihmisiltä ja elämältä vaaditaan todella paljon.

– Parisuhteelta saa odottaa hyvää oloa ja yhteyttä. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kumppani voi vastata ihan kaikkiin tarpeisiin. On tärkeää pohtia, mitkä omista tarpeista liittyvät syvimmältään ihan muuhun kuin parisuhteeseen.

3. Moni pari on nyt – pakostakin – yhdessä enemmän kuin ennen. Miten jaksaa toista, jos puolisoiden läheisyyden ja erillisyyden tarpeet eivät kohtaa?

– Vaikka pariskunnat viettävät nyt paljon aikaa samoissa neliöissä, ei keskinäinen yhteys välttämättä tule ruokituksi. Monet parit eivät juurikaan vietä aikaa yhdessä, vaikka toinen onkin lähistöllä. Toisaalta ihmiset eivät myöskään saa riittävästi omaa rauhaa, koska harrastus- ja muita menomahdollisuuksia ei juurikaan ole.

–  Tilanteessa, jossa toiveet eivät lähtökohtaisesti ole samanlaisia, auttaa se, että kumpikin tunnistaa, kuinka paljon itse tarvitsee yhdessäoloa ja kuinka paljon omaa aikaa. Sitten asioista voi sopia riittävän selkeästi.

Elina Tanskasen ohjenuora elämälle: “Tee asiat rakkaudesta käsin.“

Elina Tanskasen ohjenuora elämälle: “Tee asiat rakkaudesta käsin.“



4. Mitä vinkkejä annat niille, jotka juuri nyt kaipaavat ja etsivät elämänkumppania? 

– Osalle haluan sanoa: Älä anna periksi! Vaikka tällä hetkellä uusien ihmisten tapaaminen on hankalaa, pandemia on saanut monet pohtimaan elämän isoja kysymyksiä ja ihmiset saattavat olla entistä valmiimpia asettumaan aloilleen ja panostamaan suhteeseen.

– Jotkut taas voivat olla koronan vuoksi tavallista kuormittuneempia. Heillä eivät ehkä voimat riitä kumppanin etsimiseen. Tällöin on hyvä pitää tietoisesti taukoa ja keskittyä siihen, että pitää huolta itsestään ja kerää voimia.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Ehdottomasti rakkaus. Olen ihmetellyt, tutkinut ja työstänyt rakkauteen liittyviä kysymyksiä melkein parikymmentä vuotta enkä hetkeäkään ole epäillyt rakkauden voimaa. Rakkauden pyhyydestä kertoo esimerkiksi se, että rakkaus pakenee määrittelyjä ja kontrollointiyrityksiä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkko ja kaupungin lukijoille alennusta Minä olen -virtuaalitapahtuman lipuista – Kirkon ohjelmassa mukana feminiinistä energiaa, parisuhdevinkkejä ja kelttiläisiä rukouksia

Ajankohtaista

Kirkon ohjelma Minä olen -messuilla on vahvasti kiinni nykyajan hengellisyydessä. Messujen meno verkkoon mahdollisti ohjelman uudenlaiset esitytavat.



Oletko rakastunut? Toimi näin!

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.