null Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís: ”Lapselle ääneen lukeminen vahvistaa lapsen itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja”

Ilmi Villacísin mielestä suomen kielen kaunein sana on lumous, koska siihen sisältyy pehmeyttä ja kaipuuta.

Ilmi Villacísin mielestä suomen kielen kaunein sana on lumous, koska siihen sisältyy pehmeyttä ja kaipuuta.

Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís: ”Lapselle ääneen lukeminen vahvistaa lapsen itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja”

Mikään tekninen laite ei korvaa sitä läheisyyttä, mikä vanhemmalla ja lapsella on yhteisissä lukuhetkissä.

1. Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, oletko huolissasi suomalaisten lukemisesta?

– En ole kovin huolestunut, koska Suomi on edelleen huippumaa lukutaidossa. Siinä on silti parantamisen varaa, sillä lukutaidon taso on heikentynyt ja aktiivisia lukijoita on vähemmän.

– Pitäisi puhua enemmän siitä, miten paljon iloa ja elämyksiä lukeminen tuottaa. Keskustakirjasto Oodi on osaltaan näyttänyt, että kirjat kiinnostavat: siellä ylitettiin äskettäin kahden miljoonan lainaajan raja.

2. Mikä merkitys suomenkielisellä kaunokirjallisuudella on nykyajan suomalaisille?

– Kaunokirjallisuus heijastaa yhteiskuntaa, siinä eläviä ihmisiä ja sitä, mitä he pitävät tärkeänä. Omia ajatuksiaan voi peilata kirjallisuuteen ja oppia uutta.

– Toimin tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon esiraadin puheenjohtajana. Suomessa on tarjolla paljon hyvää kirjallisuutta. Uskon, että hyvä lukutaito vaikuttaa osaltaan siihen, että syntyy tasokasta kirjallisuutta, jota arvostetaan myös ulkomailla.

Kun lapselle luetaan usein, se auttaa häntä sosiaaliseen taustaan katsomatta pärjäämään paremmin myös koulussa.

3. Miksi lapselle kannattaa lukea ääneen?

– Lapselle lukeminen vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Tämä puolestaan kasvattaa lapsen sanavarastoa, sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa. Mikään tekninen laite ei korvaa tällaista perusläheisyyttä.

– Aivotutkijoiden mukaan lapselle kannattaa lukea heti syntymästä lähtien. Kun lapselle luetaan usein, se auttaa häntä sosiaaliseen taustaan katsomatta pärjäämään paremmin myös koulussa. Suomen neuvoloissa jaetaan perheille kolmen vuoden ajan Lukukeskuksen tuottamaa kangaskassia Lukulahja lapselle, joka sisältää loru- ja satukirjat. Tarkoituksena on antaa näin vanhemmille kipinä lapselle lukemiseen.

4. Mikä on suomen kielen kaunein sana?

– Se on lumous. Sanaan sisältyy pehmeyttä ja kaipuuta ja suomen kielelle ominainen aaltoileva sävy.

– Olen taustaltani virolainen ja opettelin suomen kielen muutettuani tänne 14-vuotiaana. Olin varsinainen lukutoukka, ja varmaan siksi uuden kielen oppiminen tuntui helpolta. Nykyään en osaa erottaa, ajattelenko suomeksi vai viroksi.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Uppoudun yleensä kirjaan iltaisin. Minusta kirjailijat ja runoilijat osaavat sanoittaa ajatuksia ja toiveita niin, että ne koskettavat sielua samalla tavalla kuin rukous.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: