null Irakilainen piispa pyytää muslimimailta apua: "Ei riitä, että sanotaan, että Isis ei edusta islamia"

Vaikka Isis on kukistettu, syrjivät asenteet kristittyjä kohtaan eivät arkkipiispa Bashar Wardan mukaan ole kadonneet. Kuva: Carl Court / AFP / Lehtikuva

Vaikka Isis on kukistettu, syrjivät asenteet kristittyjä kohtaan eivät arkkipiispa Bashar Wardan mukaan ole kadonneet. Kuva: Carl Court / AFP / Lehtikuva

Ajankohtaista

Irakilainen piispa pyytää muslimimailta apua: "Ei riitä, että sanotaan, että Isis ei edusta islamia"

Irakissa asui vuonna 2003 noin miljoona kristittyä. Heistä on jäljellä alle puolet.

Irakilainen arkkipiispa Bashar Warda kutsui muslimimaita auttamaan Isisin tuhoamien kristittyjen ja jesidien kylien uudelleenrakennuksessa. Warda on kaldealaiskatolisen kirkon arkkipiispa Erbilissä, Irakin Kurdistanissa. Kaldealaiskatolinen kirkko kuuluu niin sanottuihin itäisiin katolisiin kirkkoihin, jotka ovat opillisesti Vatikaanin alaisia mutta hallinnollisesti itsenäisiä. Suurin osa kaldealaiskatolisen kirkon jäsenistä on assyrialaisia.

Wardan mukaan muslimimaiden tulisi osoittaa solidaarisuutta Isisin hallinnon alla kärsineitä vähemmistöjä kohtaan. Yhdistyneet arabiemiraatit ovat Isisin hyökkäyksen jälkeen auttaneet alueen kristittyjä, jesideja ja muslimeita. Warda toivoo samaa muilta muslimimailta.

"Ei riitä, että sanotaan, että Isis ei edusta islamia. Me tarvitsemme enemmän", Warda sanoi.

 

Vaikka Isis on pitkälti kukistettu, syrjivät asenteet kristittyjä kohtaan eivät Wardan mukaan ole kadonneet. Hänen mukaansa muslimeiden tulisi todeta yksiselitteisesti, ettei minkään uskonnon edustajilla ole oikeutta tappaa toisin uskovia.

"Islamin piirissä on syvällinen kriisi, ja jos sitä kriisiä ei myönnetä, kohdata ja korjata, Lähi-idän kristityillä ei ole tulevaisuutta."

Warda totesi, että Lähi-idän muslimien haavat ovat yhtä syviä kuin alueen kristittyjen. Hän kannusti muslimeita ja kristittyjä parantamaan "haavoitetut ja kidutetut" maansa yhdessä.

Irakissa asui vuonna 2003 noin miljoona kristittyä. Irakin sota ja Isisin nousu on tiputtanut kristittyjen määrän alle puoleen.

Warda puhui 15. helmikuuta Georgetownin yliopistossa Washingtonissa. Hänen puheestaan kertoi World Watch Monitor, ja Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Seurakuntalainen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Irakilainen piispa Daniel: ”Monet kokevat, että meidät halutaan oksentaa tästä maasta pois”

Ajankohtaista

Open Doors -järjestön kutsumana Suomessa vieraillut piispa Mar Shimun Daniel oli itse 16-vuotias, kun hänen perheensä sai tappouhkauksen. Hän joutui pakolaiseksi mutta palasi Irakiin vuonna 2012, jolloin hänestä tuli vainotun kirkon pappi.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.