null Isisiä ajetaan pois Mosulin alueelta – some täyttyy Irakin kristittyjen ilon ja surun viesteistä

Dominikaanisisaret pääsivät palaamaan Bakhdidan eli Qaraqoshin kaupunkiin Pohjois-Irakissa. Kuvakaappaus @iraqichristian-Twitter-sivulta

Dominikaanisisaret pääsivät palaamaan Bakhdidan eli Qaraqoshin kaupunkiin Pohjois-Irakissa. Kuvakaappaus @iraqichristian-Twitter-sivulta

Ajankohtaista

Isisiä ajetaan pois Mosulin alueelta – some täyttyy Irakin kristittyjen ilon ja surun viesteistä

Äärijärjestö Isis on hallinut Pohjois-Irakia yli kahden vuoden ajan. Alueen kristityt ovat paenneet ja kirkot tuhottu.

Irakin hallituksen johtamat sotilasjoukot ovat valtaamassa Mosulin kaupunkia takaisin islamilaiselta äärijärjestö Isisiltä. Operaatio on jatkunut yli kuukauden ja etenee hitaasti, mutta Isis on saatu ajettua pois laajoilta alueilta kaupungin ympäriltä.

Se on ilouutinen monille Irakin assyrialaiskristityille. Suurin osa heistä asuu Mosulin lähettyvillä maan pohjoisosissa.

Iloa seurasi kuitenkin järkytys. Isis ehti hallita aluetta reilut kaksi vuotta, ja jälki on pahaa. Kirkot ja luostarit on tuhottu, ja monet alueelle jääneet kristityt ovat kadoksissa.

Kristinusko juurtui nykyisen Irakin alueelle ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina, ja vuonna 2003 maassa eli arviolta miljoona kristittyä. Irakin sota ja islamilaisen radikalismin lisääntyminen tiputtivat määrän alle puoleen. Isisin nousu oli monille viimeinen niitti, ja kristityt pakenivat maasta isoin joukoin.

Mosulissa asui CNN:n mukaan kymmenen vuotta sitten 35 000 kristittyä, mutta Isisin vallattua kaupungin jäljelle on jäänyt vain joitain kymmeniä.

Kuvat ja videot leviävät Twitterissä

Sitä myöten, kun Isis on ajettu alueelta pois, sosiaalinen media on täyttynyt ilon ja surun viesteistä. Monet järjestöt ja yksittäiset ihmiset ovat jakaneet kuvia ja videoita tuhotuista kirkoista ja luostareista.

Monet turmellut kohteet ovat myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Esimerkiksi 20. marraskuuta takaisin valloitettu Mar Behnamin luostari on perustettu 300-luvulla.

Irakin hallituksen johtamissa sotilasjoukoissa taistelee arabimuslimien lisäksi muun muassa kurdeja ja assyrialaiskristittyjä. Ilo takaisinvaltauksesta ylittää uskontorajat. Isis on vainonnut kristittyjen lisäksi harhaoppisiksi katsomiaan muslimeita, jesidejä ja muita vähemmistöjä.

Monissa someen ladatuissa kuvissa ja videoissa kirkonkelloja soitetaan ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen.

Isis poisti valloittamillaan alueilla ristit kirkkojen katoilta. Nyt niitä pystytetään taas.

Helsingin Sanomien mukaan yli kolmannes Mosulista on vallattu takaisin. Taisteluiden odotetaan kuitenkin jatkuvan viikkoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.