Irti arjesta saariretriitissä – Stina Huiman mukaan Jumala puhuttelee meitä myös luonnon kautta
Pappi Stina Huima ohjaa Räfsön saaressa saariretriittiä, jossa meri ja luonto kutsuvat hiljaisuuteen.
Kun veneen kokka suuntaa syyskuussa Porkkalan saaristossa sijaitsevaan Räfsön saareen, alkaa Herttoniemen ja Roihuvuoren seurakunnan paripäiväinen retriitti, totaalinen irtiotto arjesta.
Retriitin toisena ohjaajana toimii Herttoniemen seurakunnan pappi Stina Huima. Räfsö on hänelle uusi, kiinnostava tuttavuus.
– Retriiteissä osallistujille on varattu aina aikaa ja tilaa myös omaan oleiluun, ja meren läheisyys sopii siihen hyvin. Jumalahan puhuttelee meitä myös luonnon kautta.
– Saariympäristö tarjoaa aivan erityisen irtioton vastuista ja velvollisuuksista, kun se on muusta maailmasta eristetty paikka ja sinne mennään veneellä.
Päivissä selkeä ohjelma
Kellon ja kalenterin voi retriitissä unohtaa tyystin, koska päivissä on selkeä ohjelma aamusta iltaan.
Päivä käynnistyy aamurukouksella ja aamupalalla. Sen jälkeen yhteiset ruokailut, rukoushetket ja ohjaajien virikepuheet rytmittävät päivää.
Ihminen saatetaan retriitissä pikkuhiljaa syvempiin kerroksiin itsessään.
– Näin pyritään ohjaamaan retriitin osallistuja lempeästi syvään läsnäoloon ja hiljaisuuteen, Stina Huima kuvailee.
– Ohjaajien tehtävänä on johdattaa retriitissä mukana olevaa, koska hiljaisuus ei välttämättä ole kaikille tuttu tila. Ihminen saatetaan pikkuhiljaa syvempiin kerroksiin itsessään. Ajatuksena on, että Kristus on sinussa ja hän on minussa, sillä jokaisen syvin identiteetti on Kristuksessa.
Mukana kehollisia harjoituksia
Räfsön retriitin rukoushetkiin kuuluu muun muassa sydänrukousta. Se on hiljaista sisäistä rukousta.
– Siinä ollaan mahdollisimman avoinna Jumalan läsnäolon kokemiselle. Ja aina, kun rukoilija huomaa lähteneensä ajautumaan omien ajatustensa vietäväksi, hän lausuu hiljaa mielessään jonkin valitsemansa pyhän sanan, joka palauttaa hänet rukoukseen, Stina Huima kertoo.
Retriittiin sisältyy myös kehollisia harjoituksia. Menetelmänä käytetään kehotyöskentelymetodia, jossa rauhallisten venyttelyjen avulla pyritään hellittämään kehollisesti ja antautumaan Jumalan kannattelemaksi.
Huima suosittelee retriittiä ihmisille, jotka kaipaavat irrottautumista ja hengähdystä arjen keskellä sekä merkityksellisyyden ja elämän syvien virtojen etsimistä. Avoimuus kehollisuudelle on myös eduksi.
– Retriitti sopii myös ihmiselle, joka ei ole seurakunta-aktiivi mutta kaipaa mahdollisuutta päästä syvän hengellisyyden äärelle. Sen sijaan ihmiselle, joka on akuutissa kriisissä, ei retriittiä voi suositella.
Meri on yksi Jumalan äärettömän rakkauden vertauskuvista. Hänen rakkautensa kannattelee meitä, ja saamme luottaa hänen huolenpitoonsa.
Saariretriitin yhteydessä on luonteva pohtia meren symboliikkaa, jota tulee vastaan kristinuskossa eri muodoissa. Se on näkyvissä esimerkiksi virressä 482, Elämä on meri.
– Meri on yksi Jumalan äärettömän rakkauden vertauskuvista. Hänen rakkautensa kannattelee meitä, ja saamme luottaa hänen huolenpitoonsa, Stina Huima sanoo.
– Vesisymboliikassa ylipäätään kelluminen on hyvä vertauskuva irti päästämiselle. Vesi kannattelee, kun olemme rentoina emmekä omien jännitysten ja suoritusten vankina.
Huima mainitsee myös kristillisen kasteen, jossa vesi liittyy puhdistumiseen.
– Kristilliset mystikot puhuivat purgatiosta eli puhdistumisesta, joka viittaa myös parantumiseen. Puhdistuminen ja parantuminen tapahtuvat vähitellen, kun hakeudumme Kristuksen luokse. Hänen läsnäolonsa ja läheisyytensä huuhtoo meistä pois kaikkea turhaa ja parantaa myös syvimpiä haavojamme.
Oma retriitti järven rannalla
Omaa henkilökohtaista retriittiään Stina Huima viettää useampia kertoja vuodessa erämökissä järven rannalla Pohjois-Karjalassa.
– Mökki on alkeellinen. Sinne ei tule sähköä eikä vettä. Talvella sinne pitää kuljettaa tavarat ahkiolla.
– Olen mökillä viikon verran ilman mitään yhteyksiä ulkomaailmaan. Ne ovat minulle tärkeitä rauhoittumisen ja vetäytymisen aikoja.
Huimalla oli joitakin vuosia myös vene, ja veneillessään hän nautti erityisesti aavasta merestä ja rantojen silokallioista.
– Ihminen hakeutuu jotenkin luonnostaan veden äärelle, jossa näkee kauas. Aava näkymä puhuttelee ja tyynnyttää mieltä.
– On hienoa, että Helsingissä ja muuallakin pääkaupunkiseudulla pääsee kuka tahansa helposti eri saariin. Mustasaari ja Vartiosaari ovat tästä hyviä esimerkkejä.
Retriittiin rannalle
Hiljaisuuden retriitti 27.–29.9. Räfsön leirikeskuksessa Porkkalan saaristossa. Etusijalla Herttoniemen ja Roihuvuoren seurakunnan jäsenet. Ohjaajina Stina Huima ja Emriikka Salonen. Hinta 130 e. Tiedustelut Roihuvuoren seurakunnan toimisto p. 09 2340 5700.
Hiljaisuuden retriitti 27.–29.9. Poitsilan kartanossa Haminassa. Järjestäjä Vantaan seurakunnat. Ohjaajina Tarja Korpela ja Mari Sydänvuori. Tarjolla myös hiljaisuuden joogaa. Hinta 180 e. Tiedustelut Tarja Korpela p. 050 388 8501 tai tarja.korpela@evl.fi.
Hiljaisuuden retriitti 7.–9.10. Lohirannan leirikeskuksessa Lohjalla. Järjestäjä Haagan seurakunta. Ohjaajina Miira Muroma-Nikunen ja Mari Silin. Hinta 125 e. Tiedustelut Miira Muroma-Nikunen p. 050 380 3235 tai miira.muroma-nikunen@evl.fi.
Hiljaisuuden retriitti 22.–24.10. Velskolan leirikeskuksessa Espoossa. Järjestäjä Espoon tuomiokirkkoseurakunta. Ohjaajina Marja Malvaranta ja Antti Kujanpää. Hinta 90 e espoolaiset, 140 e muut, 45 e opiskelijat. Tiedustelut Marja Malvaranta p. 040 5311 040 tai marja.malvaranta@evl.fi.
Lisää syksyn retriittejä: menohaku.kirkkojakaupunki.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Meri on ihmisen ja elämän myyttinen alkukoti”, sanoo Sanna Nyqvist – hän on tehnyt tietokirjan merimaiseman vaikutuksista tunnettuihin kirjailijoihin
Hyvä elämäRannalla-teoksesta selviää, että esimerkiksi Tove Janssonille mökki keskellä merta tarjosi pakopaikan ja antoi uutta energiaa.