Tikkurilassa kokoontuva ryhmä lukee Raamatun läpi kolmessa vuodessa – ”Raamattu avaa sitä, millaisessa johdatuksessa elämme”
Lukurupeamaa luotsaa seurakuntapappi Jaakko Hyttinen, joka kertoo, että Raamattua ei kahlata eteenpäin aivan järjestyksessä. Luku-urakan aloittava seurakuntalainen Pirjo Terho pitää monipuolisesta otteesta raamatunteksteihin.
Projekti kuulostaa lyhytjännitteisessä maailmassa kunnianhimoiselta. Tikkurilan seurakunnassa alkaa lukupiiri, jossa urakoidaan läpi koko Raamattu, jae jakeelta lukien. Aikaa on varattu kolme vuotta.
Lukurupeamaa luotsaa seurakuntapappi Jaakko Hyttinen, joka kertoo, että Raamattua ei kahlata eteenpäin aivan järjestyksessä alusta loppuun. Sen sijaan Hyttinen lupaa jaotella tekstejä mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Luku-urakka toki alkaa Raamatun alkulehdiltä ja luomisesta, mutta samassa yhteydessä tutustutaan muihinkin luomista käsitteleviin Vanhan testamentin kohtiin.
– Ryhmittelen tekstejä, mutta en karsi mitään, en edes sukuluetteloista. Kolmen vuoden aikana luetuksi tulee sata prosenttia Raamatusta, Hyttinen lupaa.
Luettavaa tosiaankin riittää, sillä suomenkielisessä Raamatussa on 66 kirjaa. Lukupiiri tapaa Tikkurilan kirkolla kerran viikossa, ja jokaisen kerran jälkeen ryhmäläisten on määrä tutustua seuraavaan kokonaisuuteen omalla ajallaan. Viikon varrelle tulee kotiläksyksi 10–20 lukua. Se tarkoittaa helposti vähintään kahtakymmentä sivua.
– Ihan kunnon pätkiä, Hyttinen luonnehtii.
Raamattua käydään läpi historiallis-kriittisellä otteella
Vanha ja Uusi testamentti pidetään kuitenkin lukurupeamassa erillään. Ensin luetaan kaksi vuotta Vanhaa testamenttia, sitten vuosi Uutta testamenttia.
Matkan varrella eteen levittäytyy kirjallisuuden lajien koko kirjo: On historiankirjoitusta, peruskertomuksia ihmisyydestä, lakikokoelmia. Novelleja, lauluja ja rukouksia. Sananlaskuja, teologista viisautta ja profetiaa. Evankeliumeja, kirjeitä ja näkyjä.
– Raamattu on loputon aarreaitta. Se on sekä uskon että kirjallisuuden näkökulmasta valtavan monitahoinen, rikas ja syvä.
Jaakko Hyttinen ei ole asialla ensimmäistä kertaa. Hän on työskennellyt Tikkurilan seurakunnassa 18 vuotta ja ehtinyt sinä aikana pitää monenlaisia raamattupiirejä.
Kerran aiemmin Raamattu on luettu porukalla läpi kokonaisuudessaan. Silloin Hyttinen ei ollut vielä tuotekehittänyt raamattupiiriään yhtä pitkälle kuin nyt, vaan kirjakokoelman lukemisessa edettiin kannesta kanteen.
Hyttinen on pitänyt myös temaattisia lukupiirejä Raamatun lauluista, tarinoista ja henkilöistä sekä apokryfikirjoista ja muusta kaanonin ulkopuolisesta Raamatun ajan kirjallisuudesta.
Joskus ryhmässä on ollut kymmenen osallistujaa, toisinaan kolmekymmentäkin.
Teologian opinnoissaan Hyttinen keskittyi eksegetiikkaan eli raamatuntutkimukseen. Kesken jäänyt väitöskirja käsitteli Vanhan testamentin luomakunta-aiheisia psalmeja.
Hyttistä itseään innostavat tällä hetkellä Raamatussa eniten laulut, profetiat ja hyvät, opettavaiset tarinat, kuten kertomus Jumalan hylkäämästä Jobista.
Hyttinen kertoo, että hän vetää piiriä historiallis-kriittisellä otteella, jossa tutkimusnäkökulmat ovat vahvasti edustettuina. Hän tietää, että se voi olla joillekuille liikaa. Toisaalta Hyttinen vakuuttaa, että monenlaiset mielipiteet saavat kukkia ryhmässä.
– Meillä on erilaisia lähestymistapoja Raamattuun, eikä suhtautumisen pidä olla yksisilmäistä.
Hän suosittelee ryhmää aikuisille, jotka haluavat ottaa selvää, mitä kaikkea Iso kirja pitää sisällään. Jos ajatus kolmeksi vuodeksi sitoutumisesta huimaa, voi jäädä kesken pois tai liittyä mukaan matkan varrella. Parhaan kokonaiskuvan saa tietenkin sinnikkäällä osallistumisella.
Lukupiirin tapaamisissa Hyttinen nostaa esiin huomioitaan luetuista kohdista ja toivoo muiden tekevän samoin. Hyttinen evästää lukijoita pohtimaan esimerkiksi sitä, mikä teksteissä tuntui oudolta tai erikoiselta.
Samalla tutkitaan karttaa ja taideteoksia
Yksi urakan aloittavista on Tikkurilan seurakunnan jäsen Pirjo Terho. Hän lähti ensimmäisen kerran Jaakko Hyttisen vetämään raamatunlukupiiriin vuonna 2022.
– Kirkkokahveilla joku sanoi, että tulepas raamattupiiriin. Niin minä tempauduin mukaan. Silloin ryhmässä käsiteltiin psalmeja.
Terho on taloushallinnon alalla työuransa tehnyt eläkeläinen, aktiivinen kirkossakävijä ja omien sanojensa mukaan ”henkeen ja vereen luterilainen”. Raamattupiirissä hän ei ollut koskaan aiemmin käynyt. Uutta testamenttia Terho oli lukenut itsekseen, ja Vanha testamenttikin oli kiinnostanut etenkin juutalaisten ystävien ansiosta.
Kartasta katsotaan sen ajan solat ja kauppareitit, tutkitaan myöhempiä taideteoksia ja otteita kirjallisuudesta, lauluista ja virsistä.
- Pirjo Terho
Terho viehtyi siihen, että Hyttinen avaa ryhmän vetäjänä monipuolisesti raamatuntekstien kulttuurista ja yhteiskunnallista taustaa ja vaikutuksia.
– Kartasta katsotaan sen ajan solat ja kauppareitit, tutkitaan myöhempiä taideteoksia ja otteita kirjallisuudesta, lauluista ja virsistä. Jaakko kertoo niin Raamatun luonnosta, ruuista kuin linnuistakin.
Hyttinen tosiaan tunnetaan myös aktiivisena lintubongarina.
Terhon mukaan tunnelma lukupiirissä on yleisesti ottaen varsin rauhallinen. Itsensä hän luokittelee ryhmän aktiivisimpiin lukeutuvaksi keskustelijaksi, joka saattaa väittää vetäjälle vastaan tai innostua kommentoimaan jotain itseään kiinnostavaa asiaa.
No, miksi jonkun uuden ihmisen kannattaisi lähteä mukaan piiriin, jossa Raamattu luetaan läpi?
– Raamattu avaa sitä, millaisessa johdatuksessa elämme. Maailmassa ja yhteiskunnissa on aina tapahtunut suuria asioita. Ennenkin on selvitty, miksei siis nytkin. Ihminen on pieni, mutta yhdessä olemme vahvoja, Pirjo Terho sanoo.
Raamatunlukupiiri Tikkurilan kirkolla maanantaisin 30.9. alkaen kello 17.30–19.30.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Raamattu on vankiloissa kestohitti – uutuuspodcast käsittelee maailman levinneintä kirjaa erikoisista näkökulmista
HengellisyysKirkko ja kaupungin Mitä helvettiä? -podcastissa keskustellaan Raamatusta muun muassa pahuuden, taikuuden, viihteen ja luopumisen näkökulmista.