null Järjestääkö kirkko luksusasuntoja työntekijöilleen? "Ne ovat aivan tavallisia asuntoja"

Kiinteistöjohtaja Kai Heinosen mukaan Helsingin seurakuntayhtymä tarjoaa työntekijöilleen edullisia työsuhdeasuntoja, koska työntekijöitä on muuten vaikea saada.

Kiinteistöjohtaja Kai Heinosen mukaan Helsingin seurakuntayhtymä tarjoaa työntekijöilleen edullisia työsuhdeasuntoja, koska työntekijöitä on muuten vaikea saada.

Ajankohtaista

Järjestääkö kirkko luksusasuntoja työntekijöilleen? "Ne ovat aivan tavallisia asuntoja"

Helsingin seurakuntayhtymä vuokraa työntekijöilleen asuntoja 10–20 prosenttia markkinahintoja halvemmalla. Kirkon rahankäyttöä kritisoinut pappi Kai Sadinmaa ei näe toiminnassa ongelmaa.

"Ex-pappi paljastaa kirkon johdon luksusasumisen", Verkkouutiset.fi uutisoi 16. tammikuuta julkaistun jutun. 1990-luvulla Helsingissä pappina työskennelleen Veli-Pekka Hännisen mukaan "seurakunnan johtavissa asemissa olevat viranhaltijat nauttivat yleensä hyvistä asuntoeduista".

"Eivät suntiot ja lastenohjaajat asu hienoissa perintökämpissä, vaan ylemmällä oksalla olevat papit", Hänninen sanoo. Hän kertoo itse asuneensa Kruununhaassa 135 neliömetrin asunnossa ja maksaneensa siitä kuukaudessa 1 000 euroa vuokraa.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen kertoo Kirkko ja kaupungille, että seurakuntayhtymä tosiaan vuokraa työntekijöilleen asuntoja markkinahintoja edullisemmin.

– Vuokra on verohallituksen asunnon luontaisedun verotusarvon suuruinen, Heinonen kertoo.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että seurakuntayhtymän työntekijät maksavat asunnoista noin 10–20 prosenttia halvempaa vuokraa kuin ulkopuoliset. Heinosen mukaan kukaan yhtymän työntekijä ei asu yhtymän asunnossa ilmaiseksi.

"Ei mitään erityisen luksusta"

Helsingin seurakuntayhtymä omistaa noin 710 vuokra-asuntoa, joista noin 270 on tällä hetkellä työsuhdekäytössä. Heinosen mukaan seurakuntayhtymä tarjoaa työntekijöilleen edullisia asuntoja siksi, että työntekijöitä on muuten vaikea saada.

– Ei se varmaan mikään salaisuus ole, että seurakuntien palveluksessa olevien ihmisten palkat eivät ole hirveän kovia, Heinonen sanoo.

– On tärkeää, että voimme tarjota heille asunnon, jotta he voivat asua tällä alueella ja pääsevät töihin.

Heinosen mukaan suntioilla ja lastenohjaajilla on periaatteessa samat mahdollisuudet hakea asuntoja kuin seurakuntayhtymän johtavissa asemissa olevilla henkilöillä. Kalliimmissa asunnoissa kova vuokra voi kuitenkin nousta esteeksi.

Ei se varmaan mikään salaisuus ole, että seurakuntien palveluksessa olevien ihmisten palkat eivät ole hirveän kovia.

– Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen

– Verottajan luontaisedun verotusarvot ovat niin kovat, että monet ovat halunneet muuttaa suuremmista työsuhdevuokra-asunnoista pienempiin ja halvempiin. Jos jollakulla on suuri työsuhdeasunto Helsingin kantakaupungin alueella, niin kyllä se tuntuu korkean vuokran muodossa kukkarossakin.

Heinonen kertoo, että yli 100 neliön asuntoihin on nykyisin jopa vaikeuksia löytää vuokralaisia. Hänen mukaansa seurakuntayhtymän asunnot eivät kuitenkaan ole luksusasuntoja vaan "aivan tavallisia asuntoja".

– Ei niissä tietääkseni ole mitään erityistä luksusta tai pröystäilyä. Joku voi tietysti pitää luksuksena sitä, että rakennus sijaitsee hyvällä paikalla arvostetussa kaupunginosassa ja ikkunoista on hienot näkymät.

Helsingin seurakuntayhtymä remontoi parhaillaan omistamaansa asuntoa piispa Teemu Laajasalolle. Koska piispa ei ole seurakuntayhtymän työntekijä, yhtymä vuokraa asunnon Kirkkohallitukselle, joka puolestaan vuokraa sen Laajasalolle. Korkeavuorenkadulla sijaitsevassa asunnossa on yli 200 neliötä, joihin kuuluvat myös piispan työ- ja edustustilat. Asuntoon muuttaa Laajasalon viisihenkinen perhe.

Vuokrat nousivat, kun verottaja muutti sääntöjä

Kai Heinosen mukaan Helsingin seurakuntayhtymä muutti työsuhdeasuntojensa vuokria vuonna 2015. Syy oli se, että verottaja alkoi määritellä asunnon verotusarvon sijainnin mukaan. Aiemmin arvoon olivat vaikuttaneet lähinnä rakennuksen ikä ja kunto.

– Verottajan muutos johtui siitä, että joillain vakuutusyhtiöillä oli johtajien käytössä hienoja asuntoja, joista he maksoivat tosi vähän vuokraa, Heinonen kertoo.

– Monessa Helsingin kaupunginosassa asuntojen verotusarvot kohosivat lähes markkinavuokrien tasolle, minkä takia seurakuntayhtymän oli nostettava työsuhdeasuntojensa vuokria.

Emme ole hankkineet yhtään asuntoa erityisesti kirkkoherrojen tarpeisiin.

– Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen

Kirkon johdon rahankäyttö on ollut viime aikoina paljon julkisuudessa. Kai Heinonen kertoo, että moni toimittaja on kysynyt häneltä esimerkiksi sitä, onko seurakuntayhtymä hankkinut kirkkoherroille asuntoja

– Emme ole. Sinä aikana, kun minä olen ollut täällä töissä, emme ole hankkineet yhtään asuntoa erityisesti kirkkoherrojen tarpeisiin, Heinonen sanoo.

Heinonen aloitti kiinteistöjohtajana vuonna 2013. Vuonna 2010 seurakuntayhtymä osti Lauttasaaren kirkkoherrana aloittanutta Juha Rintamäkeä varten noin 900 000 euron asunnon. Yhtymä perusteli ostosta hyvänä sijoituksena ja sillä, että Rintamäki asettuu asuntoon vuokralle.

Yksi kirkon rahankäytön kovaäänisimmistä kriitikoista on pastori Kai Sadinmaa, joka on vuosia syyttänyt kirkkoa elitismistä, kylmästä bisneksestä ja siitä, että markkinat ovat voittaneet Jumalan.

Sadinmaan mielestä seurakuntayhtymän edullisissa työsuhdeasunnoissa ei kuitenkaan ole ongelmaa.

– En pidä pahana sitä, että asuntoja vuokrataan työntekijöille halvemmalla, kun täällä on niin kallista asua, Sadinmaa sanoo.

– En ihan ymmärrä sitä Hännisen juttua.

Sadinmaa asuu itsekin vuokralla seurakuntayhtymän asunnossa, mutta koska hän ei tällä hetkellä ole työsuhteessa yhtymään, hän maksaa asunnostaan ulkopuolisen hinnan. 122-neliöinen asunto sijaitsee Kolmannella linjalla Kalliossa, ja Sadinmaa perheineen maksaa siitä noin 1 800 euroa kuukaudessa. Kun Sadinmaa oli välillä kirkon hommissa, vuokra oli edullisempi.

Työsuhdeasuntojen sijaan Sadinmaan mielestä toimittajien kannattaisi kaivella kirkon kiinteistötoimintaa laajemmin.

– Seurakuntayhtymähän rakentaa, myy ja tekee kiinteistöbisnestä. Jos asuntoja tehdään, sen pitäisi keskittyä nykyistä paljon suuremmassa määrin sosiaaliseen asuntotuotantoon. Kirkon tehtävä ei ole tehdä bisnestä tai tuottaa voittoa.

Kiinteistöjohtaja Kai Heinosen mukaan seurakuntayhtymän asuntokanta on sijoitusomaisuutta, jonka tarkoitus on kattaa seurakuntien toimintakuluja.

Miten toimitaan muualla? Helsigin kaupunki vuokraa myös edullisia työsuhdeasuntoja

Kirkko ja kaupunki kysyi vertailun vuoksi Helsingin kaupungin asuntovuokrausyksiköstä, saavatko kaupungin työntekijät vuokra-asuntoja muita edullisempaan hintaan.

Asuntovuokrausyksikön päällikkö Minna Merensilta kertoo, että kaupungin työsuhdeasunnot ovat "selkeästi edullisempia" kuin kaupungin muiden vuokra-asuntojen. Kaupungin vuokrat perustuvat Tilastokeskuksen vuositilastoon, jotka kertovat, minkälaisia vuokria tietyllä alueella olevista tietyn kokoisista vapaarahoitteisista asunnoista maksetaan.

– Helsingin kaupungin työsuhdeasuntojen vuokranmääritys perustuu tällä hetkellä tilaston alakvartiiliin. Vastaavasti vapaarahoitteisten asuntojen vuokranmääritys perustuu tilaston mediaaniin, Merensilta sanoo.

Helsingin kaupungin osuus on lisätty 24.1. kello 16.30.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkkoneuvos vastaa Johanna Korhosen väitteisiin: ”Teemu Laajasalon vuokrasopimus on tehty samalla tavalla kuin muidenkin piispojen”

Ajankohtaista

Kirkkoneuvos Leena Rantasen mukaan piispoilla ei ole luontoisetuasuntoja. Piispat maksavat normaalia vuokraa. Poliisi ilmoitti päättäneensä tutkinnan Laajasalon asumisesta jo 22.10.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.