null Kirkko Helsingissä pui työntekijöidensä rahankäyttöä: "Kirkossa ollaan totuttu hyvien vuosien kulttuuriin"

Ajankohtaista

Kirkko Helsingissä pui työntekijöidensä rahankäyttöä: "Kirkossa ollaan totuttu hyvien vuosien kulttuuriin"

Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki vakuutti, että kaikkia kirkon työntekijöitä koskevat raha-asioissa samat säännöt.

Helsingin seurakuntayhtymä piti tiistaina 16. tammikuuta työntekijöilleen tiedotustilaisuuden, jossa käsiteltiin viime aikoina julkisuudessa olleita piispa Teemu Laajasalon talousepäselvyyksiä. Toimiessaan Kallion kirkkoherrana Laajasalo jätti muun muassa toimittamatta kuitteja luottokorttiostoistaan. Myös hänen kalliit majoituksensa työmatkoilla ovat herättäneet kritiikkiä. Hän on itse pyytänyt saada maksaa osan menneistä matkakuluistaan.

Koska Laajasalon luottokorttiepäselvyydet eivät tulleet ilmi seurakuntayhtymän sisäisessä valvonnassa, seurakuntayhtymä aikoo teettää kattavan ulkopuolisen selvityksen siitä, miten yhtymän luottokortteja on käytetty. Yhtymän työntekijöillä on noin 650 luottokorttia. Yhteinen kirkkoneuvosto päättää torstaina 18. tammikuuta, koskeeko selvitys vain johtavia viranhaltijoita vai kaikkia luottokortinhaltijoita.

– Päätökseen vaikuttaa tietenkin se, mitä tällainen selvitys maksaa ja mikä on sen aikataulu, yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila sanoi.

– Omasta puolestani haluan pyytää anteeksi, että olen ollut liian hyväuskoinen ja luottanut, että meillä toimii valvonta ja että jokainen, joka on jostain asiasta vastuussa, hoitaa tehtävänsä vastuullisesti. Nyt on paljastunut, että näin ei ole ollut. Kannan siitä valtuuston puheenjohtajana osavastuun.

Teemu Laajasalo totesi itse tilaisuuden alussa saman, minkä sanoi eilisessä tiedotteessaan: hänestä on hyvä, että ulkopuolinen ja riippumaton taho selvittää tapauksen.

– En ajattele tässä niitä muita ihmisiä, joiden laskuja mahdollisesti selvitetään, vaan ajattelen itseäni. On minun kannaltani ehdottomasti hyvä asia, että joku ulkopuolisesti, riippumattomasti ja puolueettomasti katsoo [talousepäselvyydet läpi].

Laajasalo sanoi myös, että vaikka hän on täynnä selittämisen halua, hän ei kokenut oikeaksi ruveta tässä vaiheessa selittelemään mitään. Hän totesi, että hänen rahankäytössään on ilmeisiä arviointivirheitä.

– Olen todella pahoillani niistä arviointivirheistä, joita olen tehnyt ja niistä huolimattomuuksista, joita sieltä löytyy.

Olen monessa asiassa ollut tosi väsynyt tässä puheenjohtajan tehtävässäni, mutta tämä mursi minun selkäni. – Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki vakuutti tilaisuudessa, että seurakuntayhtymä suhtautuu taloudenhoitoon vakavasti.

– On ilman muuta selvää, että kirkkoherra käyttää luottokorttia eri tilanteissa kuin vaikka lastenohjaaja. Tilaisuudet ja tilanteet ovat erilaisia, ja tällöin suoritetaan tapauskohtaista harkintaa, Rintamäki sanoi.

Rintamäen mukaan samat perussäännöt koskevat kuitenkin niin kirkkoherraa kuin lastenohjaajaakin: selvitykset tehdään asiallisesti, luottokorttia käytetään vain asianmukaisiin työkuluihin ja ostoksissa ollaan kohtuullisia.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila totesi, että kirkossa ollaan totuttu hyvien vuosien kulttuuriin. Rahaa on ollut mukavasti ja sitä on riittänyt monenlaiseen. Raittilan mukaan kirkon on nyt mietittävä, minkälaiseen vieraanvaraisuuteen sillä on varaa.

– Samalla meidän pitää miettiä, minkälaiset oikeudet kenellekin kuuluvat. Tuoko esimerkiksi johtajuus jotakin erityisoikeuksia ja jos tuo, niin miksi ja minkälaisia, Raittila sanoi.

– Olen monessa asiassa ollut tosi väsynyt tässä puheenjohtajan tehtävässäni, mutta tämä mursi minun selkäni. Tämä on ollut minulle tosi vaikea kysymys. Lupaan teille, että minä ainakin teen tämän viimeisen [puheenjohtajavuoteni] aikana kaikkeni, että me saamme jollain tavalla tähän asiaan selkeyden.

Korjaus 16.1. kello 18.15: Kaisa Raittila on yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja, ei -neuvoston.

Korjaus 17.1. kello 9.20: Lauseessa "samat perussäännöt koskevat kuitenkin niin piispaa kuin lastenohjaajaakin" piispa on vaihdettu kirkkoherraksi. Piispa ei ole kuulu seurakuntayhtymän työntekijöihin. Rintamäki puhui esimerkissään kirkkoherrasta, ei piispasta. Lauseessa "Laajasalon luottokorttiepäselvyydet eivät tulleet ilmi seurakuntayhtymän sisäisessä tarkastuksessa" tarkastus on vaihdettu valvonnaksi. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.