null Järjestöjen auttamistyö unohtui sote-uudistuksessa

Suomen Punainen Risti ylläpitää Nuorten turvataloja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.

Suomen Punainen Risti ylläpitää Nuorten turvataloja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.

Ajankohtaista

Järjestöjen auttamistyö unohtui sote-uudistuksessa

Suomalaiset kansalaisjärjestöt julkaisivat 21.3. kannanoton, jossa ne ilmaisivat huolensa sote-uudistuksesta.

Keskeiset suomalaiset kansalaisjärjestöt julkaisivat tiistaina 21.3. kannanoton, jossa ne ilmaisivat huolensa sote-uudistuksesta. Järjestöjen viesti oli selkeä: valmisteilla olevissa sotea ja maakuntia koskevissa uudistuksissa on unohdettu järjestöjen tekemä auttamistyö.

Kunnille on sote-järjestämislaissa kirjattu velvoite tehdä yhteistyötä yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Maakunnilta tämä velvoite kuitenkin puuttuu. Kun maakunnille ei ole kuntien tavoin tulossa laajaa yleistä toimialaa, vaan ne voivat hoitaa ainoastaan laissa määriteltyjä tehtäviä, tulkinnaksi voi muodostua, ettei järjestöjen avustaminen ja yhteistyö niiden kanssa kuulu maakuntien tehtäviin.

Ongelma ei ole ihan pieni, sillä järjestöissä tehtävä työ on tärkeä osa koko hyvinvointiyhteiskuntaa. Järjestöjen perimmäinen tarkoitus on auttaa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Suomessa on noin 200 sote-alan järjestöä ja 10 000 yhdistystä. Järjestöissä toimii noin 50 000 ammattilaisen rinnalla puoli miljoonaa vapaaehtoista parantamassa väestön hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta.

Kymmenen suuren alan järjestön, joukossa muun muassa Suomen Mielenterveysseura, Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto, laatimassa kannanotossa pidetään tärkeänä, että maakuntien yhteistyövelvoite kirjataan lakiin. Lisäksi niille pitäisi varata tarvittavat taloudelliset resurssit avustaa alueensa järjestöjen toimintaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sininauhaliitto: Sote-palveluiden suurkuluttajat kärsivät sote-uudistuksessa

Ajankohtaista

Pieni osa väestöstä aiheuttaa ison osan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuluista. Heitä hyödyttäisi enemmän perusteellinen hoito kuin valinnanmahdollisuuksien suuri määrä.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.