null Jättikuoro kajauttaa gospelia kaikille Musiikkitalossa 19.5. – yhteiset treenit vasta samana päivänä

Tänä keväänä on pidetty neljät avoimet Gospelia kaikille -kuoroharjoitukset. Maaliskuussa verryteltiin Vanhassakirkossa.

Tänä keväänä on pidetty neljät avoimet Gospelia kaikille -kuoroharjoitukset. Maaliskuussa verryteltiin Vanhassakirkossa.

Jättikuoro kajauttaa gospelia kaikille Musiikkitalossa 19.5. – yhteiset treenit vasta samana päivänä

Kevään mittaan neljä kertaa kokoontunut Gospelia kaikille Mass Choir -kuoro on ollut avoin niin untuvikoille kuin kokeneille laulajillekin. Aikaansaannokset kuullaan Musiikkitalon konsertissa 19. toukokuuta.

Ei koelaulua, ei ikärajoja, ei nuotinlukutaitoa tai edes viikoittaista sitoutumista, ainoastaan yhteistä laulamisen riemua. Siinä rakennusainekset noin 200-henkisen Mass Choir -gospelkuoron synnylle.

– Mukana on käsittämättömän hieno ja innostunut joukko, jonka laulu kulkee upeasti, kuoronjohtaja Nina Pakkanen iloitsee.

Gospelista löytyy voimaa ja latausta

Nuotteja ei ole tarvinnut tuntea, koska laulut on opeteltu korvakuulolta, esilaulajan ja tarvittaessa myös verkosta löytyvän tallenteen avulla.

Rajaksi ei ole muodostunut myöskään gospeliin joskus lyöty nuorisomusiikin leima: kuorolaisista vanhimmat ovat syntyneet 1930- ja nuorimmat 2000-luvulla.

Esimerkiksi Ruth Matilainen, 81, on kuorojen suhteen konkari, mutta gospel on hänelle suhteellisen uusi, innostava tuttavuus.

– Siinä on viehättävä rytmi. Tosin koska harjoituksissa on oltu kirkonpenkissä, liikkuminen musiikin myötä on ollut vielä vähän hankalaa, hän pohtii.

– Musiikkitalossa sekin varmaan luontuu.

Ville Sjöblom, 36, taas tuntee gospelin, muttei niinkään kuoromuotoisena.

– Gospelissa on parhaimmillaan samaa alkukantaista voimaa, tunnetta ja latausta, mitä voi löytyä bluesista, jazzista, soulista tai vaikkapa nykypäivän R&B-musiikista. Hyvää fiilistä herättävät ennen kaikkea musiikin rytmi ja soundi.

– Olen aiemmin soittanut bändeissä ja käynyt keikoilla. Mutta uusia juttuja pitää kokeilla. Tämä tuntui nyt luontevalta, varsinkin kun väljä harjoitusaikataulu sopii hyvin nykyiseen elämäntilanteeseen.

Harjoituksia onkin kevään aikana ollut vain neljät. Lopulliseen muotoonsa laulut hiotaan yhdysvaltalaisen Gerald T. Smithin konserttipäivänä pitämässä työpajassa.

Meilahden seurakunnan kanttori Nina Pakkanen vetää harjoituksia.

Meilahden seurakunnan kanttori Nina Pakkanen vetää harjoituksia.

Yhteenhiomista riittää, sillä konsertissa on Mass Choirin lisäksi mukana neljä vakituisesti toimivaa kuoroa. Lavalle laulajia mahduttautuu siis parhaimmillaan noin 400. Kuorojen yhteiset ja erilliset numerot kertovat gospelin tarinaa sen alkujuurilta nykypäivään. Myös yleisö vedetään mukaan musisoimaan.

Gospelia kaikille jatkuu syksyllä

Mass Choirin taustalla on Meilahden, Töölön, Tuomiokirkon ja Lauttasaaren seurakuntien sekä Gospel Helsinki ry:n kaksivuotinen Gospelia kaikille -hanke, joka jatkuu syksyllä kolmella harjoituskerralla (16.9., 28.10., 25.11.) ja joulukonsertilla. Mukaan voi ilmoittautua jo nyt. Lisäksi syksyllä käynnistyvät koulujen Gospel Kids -työpajat.

Sattumalta silmään osuneen ilmoituksen perusteella mukaan ilmoittautuneet Ruth Matilainen ja Ville Sjöblom aikovat olla mukana myös jatkossa.

– Yhdessä tekemisen meininki tuo hyvää oloa, Sjöblom perustelee.

– Kivoja ja iloisia ihmisiä, innostava kuoron vetäjä, Matilainen kiittelee.

– Kuoro antaa sisältöä elämään.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi