null Harras hetki: Blueskitaristi Knucklebone Oscar tuntee vanhassa mustassa gospelissa voimakasta latausta

Knucklebone Oscarin soitossa on tunnetta. Hän on treenannut bändinsä kanssa Jätkä­saaren makasiineilla.

Knucklebone Oscarin soitossa on tunnetta. Hän on treenannut bändinsä kanssa Jätkä­saaren makasiineilla.

Hengellisyys

Harras hetki: Blueskitaristi Knucklebone Oscar tuntee vanhassa mustassa gospelissa voimakasta latausta

Kitaristille tulee soittamisesta ja energisestä lavashow'sta puhdistunut ja vapautunut olo.

Kun Knucklebone Oscar soittaa kitaraa, on siinä vahvaa intensiteettiä. Sen aistii myös uudella gospel-levyllä, Judge Meets The Kingillä, jonka hän on tehnyt Tuomari Nurmion kanssa.

Blueskitaristina tunnetuksi tullut Knucklebone Oscar rakastaa vanhaa mustaa gospelia. Hänestä sen esittäjissä on huikeita laulajia ja kuoroja ja siihen sisältyy voimakasta latausta sekä musiikillisesti että sanoituksellisesti. Hän toteaakin löytäneensä gospelista afroamerikkalaisen musiikin kovimmat jutut.

Kitaristi kuulee gospelissa, samoin kuin bluesissa, Yhdysvaltojen sorrettujen mustien äänen. Kun elämä oli vaikeaa, oli tarve turvautua korkeimpaan voimaan. Blueskitaristi B. B. King on todennut näiden kahden musiikkilajin erosta, että kun hengellisestä gospelista haluttiin tehdä kaupallista bluesia, korvattiin Jeesus babylla.

Judge Meets The King -levyyn saatiin autenttinen soundi äänittämällä se vanhalla analogitekniikalla. Ep-levyn julkaisi Weird Records, jonka perustajista kertoo Ylellä nähtävä Vintage Valtakunta -tv-sarja. Myös Knucklebone Oscar esiintyy sarjassa.

Blues Brothersin jalanjäljissä

Musta rytmimusiikki iski Knucklebone Oscarin tajuntaan teini-ikäisenä. Hän oli käynyt kitaratunneilla, mutta innostui soittimesta kunnolla vasta bluesmusiikin myötä.

Blues oli tuolloin 1980-luvun lopussa epämuodikasta, vanhojen äijien musiikkia. Sillä oli kuitenkin nuorelle miehelle äärettömän iso merkitys. Se toi iloa ja lohtua, eikä hän tiedä, missä olisi ilman kokemaansa musiikillista herätystä.

Knucklebone Oscar on keikkaillut 25 vuotta oman bändinsä ja pienimuotoisempien kokoonpanojen kanssa. Hän kokee soittamisen joka päivä läsnä olevana inspiroivana voimana.

Bändikeikoilla lavashow on villi ja energinen. Knucklebone Oscar arvelee kohkaamisensa hieman vähentyneen, mutta live-esiintymisessä on hänestä silti yhä oma hohtonsa. Esiintyessä purkautuu energiaa, ja siitä tulee vapauttava ja puhdistava olo.

Pari vuotta sitten Knucklebone Oscar osallistui Memphisissä Yhdysvalloissa bluesmusiikin MM-kisoihin. Hän vaikuttui nähtyään soul-laulaja ja pastori Al Greenin vetämän vauhdikkaan gospelmessun tämän omassa kirkossa.

Knucklebone Oscar onkin tehnyt gospellevyn rinnalla myös toisen hypyn gospelin maailmaan. Hän on kehitellyt Preach!-show´n, joka muistuttaa The Blues Brothers -elokuvan hulvatonta meininkiä. Kitaristi esiintyy show´ssa vahvaäänisen gospel-laulajan Ira Multaharjun kanssa, ja taustalla svengaa enkelikuoro The Holy Rock Voices.


Tuomari Nurmio & Knucklebone Oscar: God Almighty's Gonna Cut You Down (musiikkivideo tulevalta levyltä):

Toista video


Knucklebone PREACH! Live Gospel Show -koostevideo:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.