null Jeesus-hipsterit juhlivat Kalliossa

Suositut illat. Suhe pitää sunnuntaisin kolme jumalanpalvelusta. Kello 18.30 alkava kerää eniten väkeä.

Suositut illat. Suhe pitää sunnuntaisin kolme jumalanpalvelusta. Kello 18.30 alkava kerää eniten väkeä.

Hyvä elämä

Jeesus-hipsterit juhlivat Kalliossa

Suhen sunnuntaissa bändi soittaa liikkuva kuva taustanaan ja seurakuntalaiset puhuvat rahasta. Alkavassa juttusarjassa käydään uskonnonharjoituksissa valtakirkon ulko- ja sisäpuolella.

https://www.youtube.com/watch?v=vByEsGsEzgo

Pengerkatu kuudessa voisi luulla tulleensa klubille. Naisilla on sotkuisia nutturoita ja kireitä farkkuja, viereisellä lyhyt nahkamekko ja pitkät nahkasaappaat. Miehillä on partoja, ruutupaitoja, tennareita. Pari–kolmekymppisiin painottuva joukko hälisee aulassa eli loungessa, kuten täällä sanotaan.

Väkeä valuu portaita alas mustavalkean salin 250 tuolille, joiden edessä on matala lava ja valkokangas. Kankaalla juoksevat numerot H-hetkeen: 00:06.59, 00:06:58, 00:06:57…Kello 18.30 salissa on enää muutama tyhjä paikka seinustoilla. On alkamassa

Suur-Helsingin seurakunnan eli Suhen sunnuntain kolmas ja viimeinen jumalanpalvelus. Niissä käy yhteensä noin 450 ihmistä, ja nyt alkava iltatilaisuus on suosituin.

Nuori kaljupäinen mies viereisellä tuolilla kättelee. Bändi aloittaa soiton. Valot on hoidettu kuin millä tahansa keikalla.

Väki huojuu seisaallaan hiuskiinteentuoksuisessa, hämärässä ja lämpimässä tilassa. Toistuviin laulunsanoihin on helppo yhtyä: ”Immanuel, olet kanssamme. Immanuel, olet turvamme.” Musiikki resonoi kehossa. Valkokankaalla bändin takana vyöryvät pilvimassat, kalliot, nurmi.

Muutama nostaa kädet ilmaan kämmenet ylöspäin, joidenkin kohotetuissa käsissä on bändiä kuvaava kännykkä. Jacques Cousteau -tyyliset pipot pysyvät päässä.

Kuin karaokessa. Valkokankaalle heijastetaan ylistysryhmän laulamien laulujen sanat.

Kuin karaokessa. Valkokankaalle heijastetaan ylistysryhmän laulamien laulujen sanat.

Isähahmo. Pastori Markus Lehtonen saarnaa Suhessa, jota mainostetaan seurakuntaperheenä.

Isähahmo. Pastori Markus Lehtonen saarnaa Suhessa, jota mainostetaan seurakuntaperheenä.

”Olenko mä täällä ainoa, jota isosisko on ajanut kirveellä takaa?”

 

Viiniä saa muutaman kappaleen jälkeen. Ehtoollista tarjotaan tehokkaasti neljästä paikasta. Alkoholiton vaihtoehto on keskellä, opastetaan.

Ehtoollisleipä on kuin pieni, murea, suolainen keksi. Ehtoollisviini otetaan tarjottimelta, jossa on pikkuruisia läpinäkyviä muovituoppeja.

”Se on sitten mehua”, virnistää valkeaan neuleeseen, tiukkoihin mustiin farkkuihin ja valkoisiin tennareihin pukeutunut mies ja jatkaa: ” Herramme Jeesuksen Kristuksen veri, sinun puolestasi vuodatettu”.

Ehtoollisen jakaja on Suhen sporttinen pastori Markus Lehtonen. Hän kertoo Twitter-tilillään olevansa kiinnostunut triathlonista ja saarnaamisesta – ja pitävänsä avioliittoa vain miehelle ja naiselle kuuluvana.

Sitten lavalla puhutaan rahasta. Säännöllinen antaminen toistuu Lehtosen puheessa monesti. ”Jos se on seuraava askeleesi, että sinusta tulee säännöllinen kymmenysten antaja, niin tule juttelemaan lopuksi loungessa.”

Ehtoollinen kerätään valkeaan miniämpäriin. Lehtonen twiittasi maaliskuussa, että Suhen tulot olivat tammi–helmikuussa 64 263 euroa. 

Suhen perustaja Rauno Kokkola saarnaa Vanhan testamentin Joosefista.

Suhen perustaja Rauno Kokkola saarnaa Vanhan testamentin Joosefista.

 

”Jos se on seuraava askeleesi, että sinusta tulee säännöllinen kymmenysten antaja, niin tule juttelemaan lopuksi loungessa.”


Saarna käsittelee ensimmäisen Mooseksen kirjan 37. lukua Joosefista, jota hänen isänsä suosii ja veljensä siksi vihaavat. Kello 19.30 osa seurakuntalaisista haukottelee ja vääntelehtii.

 Lehtonen liittää raamatullisen sisarkateuden omiin kokemuksiinsa:

– Olenko täällä ainoa, jota isosisko on ajanut kirveellä takaa?

Pastori pyytää kuulijoita toistamaan opetuksen tarinasta, jossa veljet myivät Joosefin orjaksi. ”He tarkoittivat pahaa, mutta Jumala käänsi sen hyväksi.” ”Pahaa” ja ”hyväksi”, salissa mumistaan. Lopuksi Lehtonen muistuttaa, että Jeesus Kristuksessa on pelastus. Seurakunta laulaa seisaaltaan ”rakkautesi rikkoo mun sydämeni”. Osa sulkee silmänsä. Joku nyyhkyttää.

Jumalanpalvelus päättyy salissa kello 20. Moni suuntaan yläkerran loungeen juttelemaan. Siellä voi myös ilmoittautua pienryhmään, kurssille kristinuskon perusteista, palvelemaan seurakunnan tapahtumiin tai kasteelle. Halukkaiden puolesta rukoillaan.

Ulko-oven avaava mies toivottaa siunattua viikkoa.

Mikä Suhe?

• Suur-Helsingin seurakunta on itsenäinen ja tunnustuskuntiin sitoutumaton karismaattinen yhteisö, joka perustettiin vuonna 1990. Se toimii evankelisluterilaisen kirkon ulkopuolella.

• Suhen sunnuntait vetävät väkeä Kallioon, Pengerkuja 6, kello 11, 16.30 ja 18.30. Lisäksi on pienryhmiä ja muita tapahtumia. Syksyllä Suhe aloittaa jumalanpalvelukset myös Tikkurilassa, Ravintola Tulisuudelmassa.

• Suhen saarnat ovat netissä ja ylistysmusiikki YouTubessa. Suheseurakunta toimii myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Kiva nähdä just sut täällä tänään" – Kallion Suhe on tavoittanut nuoret aikuiset, joita luterilainen kirkko ei löydä

Hengellisyys

Uskonnollisesta yhteisöstä ei haeta vain suhdetta Jumalaan vaan myös yhteyttä toisiin ihmisiin.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.