null Joulukuusiyrittäjä Timo Tammenaho istuttaa männyntaimia hiilinieluiksi – ”Haluan antaa luonnolle jotakin takaisin”

Timo Tammenaho ihmettelee Töölön Sibeliuspuiston puita yhdessä alkuvuodesta syntyneen lapsensa kanssa. 

Timo Tammenaho ihmettelee Töölön Sibeliuspuiston puita yhdessä alkuvuodesta syntyneen lapsensa kanssa. 

Hyvä elämä

Joulukuusiyrittäjä Timo Tammenaho istuttaa männyntaimia hiilinieluiksi – ”Haluan antaa luonnolle jotakin takaisin”

Timo Tammenahon, 39, mukaan puiden istuttaminen on tehokas tapa hidastaa ilmaston lämpenemistä.

Timo Tammenaho, miksi aloitit yrittäjäkumppanisi kanssa istutapuita.fi-ilmasto­projektin?

– Joulukuusien kasvattajina halusimme antaa luonnolle jotakin takaisin. Kun mietimme, mikä olisi paras tapa siihen, päädyimme puiden istuttamiseen, sillä viimeisimmän tutkimustiedon mukaan se on yksi tehokkaimmista keinoista hidastaa ilmaston lämpenemistä.

– Tällaisista ilmastotalkoista kiinnostui useam­pikin yritys, joten perustimme viime vuoden lopulla verkkopalvelun puiden istuttamiseksi. Olemme saaneet toimintaamme neuvoja Luonnonvara­keskukselta.

Mitä puut merkitsevät maapallon kannalta?

– Puut toimivat maapallon hiilinieluina, kun ne sitovat runkoonsa ja juuristoonsa hiilidioksidia. Puut ovat muutenkin tärkeä osa ekosysteemiämme, sillä ne toimivat erilaisten eliöiden kasvu­ympäristöinä ja yhteyttäjinä.

Mikä on puiden merkitys ihmisen hyvinvoinnin kannalta?

– On tutkittu, että metsässä liikkuminen vähentää stressiä ja masennusta. Kaupunkiympäristössä puut ovat tärkeitä viherelementtejä. Ne lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä auttavat vaimentamaan meteliä ja sitomaan liikenteen aiheuttamia saasteita.

– Onhan puilla iso merkitys myös Suomen taloudelle. Ne tarjoavat monelle suomalaiselle elinkeinon ja työpaikan, mikä lisää osaltaan ihmisten hyvinvointia.

Mitä puita kannattaa istuttaa ja mihin?

– Puita kannattaa istuttaa maaperän mukaan. Olemme itse ostaneet seitsemän hehtaaria vanhoja turvesuonpohjia. Niille on nyt istutettu hiilinieluiksi noin 12 000 männyntaimea. Entisiä turvesoita on hyvä metsittää tällä tavalla, koska niille ei muuten kasva puustoa kovin nopeasti.

Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle pyhää on perhe. Meille syntyi alkuvuodesta lapsi, joten olemme vaimoni kanssa uudessa elämänvaiheessa. Jään välillä ihmettelemään sitä, että tuo iloinen, leveästi hymyilevä olento on oikeasti olemassa ja että voin seurata uuden ihmiselämän alkutaivalta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.