null Juha Rintamäki tyrmää huhuja Helsingin seurakuntayhtymän yt-neuvotteluista

Väki vähenee, mutta irtisanomisiin liittyviä yt-neuvotteluja ei Helsingin seurakunnissa nyt ole valmistelussa.

Väki vähenee, mutta irtisanomisiin liittyviä yt-neuvotteluja ei Helsingin seurakunnissa nyt ole valmistelussa.

Ajankohtaista

Juha Rintamäki tyrmää huhuja Helsingin seurakuntayhtymän yt-neuvotteluista

Helsingin seurakuntayhtymässä ei ole nyt valmistelussa yt-neuvotteluja, joilla tähdättäisiin väen vähentämiseen irtisanomisilla. Yhteistoimintamenettelyä voidaan tarvita muista syistä.

Helsingin seurakuntayhtymässä liikkuu huhuja, joiden mukaan yhtymän johtoryhmä olisi viime viikon perjantaina päättänyt ensi vuotta koskevista laajoista yt-neuvotteluista. Niissä olisi 200 henkilötyövuoden vähentämistarve ja uhkana olisivat myös irtisanomiset.

Uusi yhtymänjohtaja Juha Rintamäki tyrmää huhut ja selventää, mistä oikeasti on kyse. Rintamäen mukaan johtoryhmä tekee yhteistä kirkkoneuvostoa varten valmistelutyötä seurakuntayhtymän yhteisten työmuotojen tehtävistä. Tähän liittyy arvio siitä, miten yhteiset työmuodot voisivat parhaiten tukea Helsingin paikallisseurakuntia ja kaupungin asukkaita. Yhteinen kirkkoneuvosto ottaa tähän valmisteluun kantaa ja antaa mahdolliset lisäohjeet.

Johtoryhmässä on tähän liittyen keskusteltu myös yhteisten työmuotojen sopeutustavoitteesta eli säästöistä tai lisätulojen hankkimisesta. Joitakin asioita pitää tehdä toisin kuin tähän asti ja aikataulu on jo aiemmin asetettu eli vuoden 2018 loppu.

– Kaksi vuotta sitten asetettiin seurakuntien ja yhteisten työmuotojen tavoitteeksi noin 15 miljoonan euron sopeuttamistarve. Meillä on kaksi isoa menoerää eli henkilöstö- ja kiinteistökulut. Laskennallisesti kolmen vuoden sopeutustarve on noin 200 henkilötyövuotta ja noin 15 prosenttia kiinteistökuluista vuoteen 2015 verrattuna, selvittää Rintamäki.

Hän kuitenkin muistuttaa, että merkittävä osa tästä tavoitteesta on jo saavutettu.

Seurakuntayhtymän kassa on kasvanut ja viimeisin tilinpäätös oli ylijäämäinen. Siitä huolimatta tulevaisuuden uhat eivät Rintamäen mukaan ole väistyneet. Kirkollisverotulojen ennakoidaan uudessa talousarvioesityksessä jäävän 3,8 miljoonaa euroa tämänvuotista pienemmiksi. Yhteisövero-osuuden muutos valtioavuksi vaikutti negatiivisesti Helsingin seurakuntayhtymään ja vähensi tuloja. Pudotus vuodesta 2015 ensi vuoteen on arviolta 8,5 miljoonaa euroa.

– Yt- eli yhteistoimintamenettelyn kautta käytäviä neuvotteluja on erilaisia. Irtisanomisien osalta perusteet ovat taloudellisia ja toiminnallisia. Arvion niistä tekevät tarvittaessa luottamuselimet. Taloustilanne on kertaluontoisten erien vuoksi tänä vuonna positiivinen. Eli suomeksi sijoitukset ovat tuottaneet hyvin ja suunniteltuja kiinteistöjen korjauksia on lykätty.

Irtisanomisiin tähtääviä yt-neuvotteluja ei nyt ole suunnitteilla. Toimintaympäristön muutokseen sisältyy kuitenkin tehtäväkuvien ja sijoituspaikkojen uudelleen miettimistä. Lain mukaan tällaiset muutokset tehdään yhteistoimintamenettelyn mukaisesti yhdessä keskustellen.

Entä vuoden 2018 jälkeen?

– Nyt pyritään tekemään etunojassa sellaisia ratkaisuja, joissa edellä mainittu rahoituspohjan kapeneminen huomioidaan. Helsingin seurakunnat ja seurakuntayhtymän yhteiset työmuodot tarvitsevat myös ajanjakson, jolloin ei tehdä sopeutustoimia, sanoo Rintamäki.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsingin seurakuntayhtymä säästää ja kehittää yhtä aikaa

Ajankohtaista

Henkilöstö vähenee, mutta ilman irtisanomisia. Kiinteistöistä pitää yhä luopua. Pelkkää säästöä ei silti ole edessä, sillä kirkolla on Helsingissä paljon työtä, sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.