null Kaikki Espoonlahden seurakunnan kirkkoherraehdokkaat haluavat ovet auki sateenkaariparien vihkimiselle – näin ehdokkaat esittelevät itsensä

Kirsi Muurimäki (vas.), Jukka Lehti ja Tuomas Luoma ovat ehdolla Espoonlahden seurakunnan kirkkoherraksi.

Kirsi Muurimäki (vas.), Jukka Lehti ja Tuomas Luoma ovat ehdolla Espoonlahden seurakunnan kirkkoherraksi.

Ajankohtaista

Kaikki Espoonlahden seurakunnan kirkkoherraehdokkaat haluavat ovet auki sateenkaariparien vihkimiselle – näin ehdokkaat esittelevät itsensä

Uusi kirkkoherra aloittaa virassaan ensi syyskuussa.

Espoonlahden seurakunta saa uuden kirkkoherran, kun nykyinen kirkkoherra Jouni Turtiainen jää eläkkeelle. Uuden kirkkoherran valitsee seurakuntaneuvosto 4. huhtikuuta. Tuleva kirkkoherra aloittaa virassaan 1. syyskuuta 2023. Espoonlahden seurakunnassa on noin 30 000 jäsentä.

Neljä kysymystä kirkkoherraehdokkaille:

1. Kuka olet?

2. Miksi olisit paras kirkkoherra Espoonlahden seurakunnalle? 

3. Finnoosta on tulossa 17 000 asukkaan kaupunginosa, johon muuttaa paljon nuoria aikuisia. Alueen kirkkoonkuulumisprosentti tulee laskemaan dramaattisesti. Mitä aiot tehdä asialle? 

4. Suomessa hyväksyttiin uusi translaki helmikuussa. Onko tällä vaikutusta kirkkoon? 

5. Miksi uskot Jumalaan?

Jukka Lehti, 46, Espoonlahden seurakunnan hallintokappalainen

1. Olen 46-vuotias Helsingistä kotoisin oleva aviomies ja kahden juuri vanhojentansseja viettäneiden kaksosten isä. Olen ollut Espoonlahdessa pappina pian 18 vuotta. Soittelen kitaraa aina kun mahdollista ja teen biisejä. Harrastan riippumattoretkeilyä, eli ympärivuotisesti retkeilen luonnossa, jossa sitten nukun yöni riippumatossa.

2. En vertaa itseäni kilpailijoihin, mutta olen ainoa, joka tuntee Espoonlahden seurakunnan. Minulla on näkemystä, millainen on hyvä johtaja. Olen myös saanut maineen luotettavana ja luotettuna työntekijänä.

3. Aion ennen kaikkea kutsua ja kohdata. Espoonlahdessa on nuorille aikuisille suunnattua työtä, joka ei ole työntekijävetoista. On tehokkaampaa, että nuoret aikuiset itse kutsuvat, että tulkaa mukaan. Kirkon tulisi osallistua yhä enemmän arvokeskusteluun. Nuoret aikuiset ovat arvokeskustelijoita parhaasta päästä.

4. Toivon, että kirkko tekee kaikkensa, jotta transihmiset kokevat, että tämä on turvallinen tila. Kirkon tulisi kaikessa ottaa huomioon muutkin kuin cis-normatiiviset heteroyksilöt. Kannan omaa avainnippuani sateenkaarenvärisessä nauhassa.

5. Lapsesta asti olen kokenut, että Jumalan rakkaus on jotakin niin suurta, että ei ole mitään syytä olla uskomatta. Jumalan rakkaus on niin suurta, että haluan välittää sitä muillekin. En koe itseäni kappalaiseksi vaan seurakuntalaisten palvelijaksi. Haluan olla Kristuksen kirkon asialla aina ja kaikkialla.

Tuomas Luoma, 39, Joutjärven seurakunnan kappalainen

1. Olen 39-vuotias Joutjärven seurakunnan kappalainen. Asun Leppävaarassa, josta käsin käyn töissä. Harrastan penkki- ja muutakin urheilua, kuten salibandya ja pesäpalloa. Luen niin paljon yhteiskuntatieteellistä kirjallisuutta, että sitäkin voi kutsua harrastukseksi.

2. Hahmotan suuria kokonaisuuksia ja minulla on taito strategiseen ajatteluun. Lisäksi minulla on kirkkoherralta vaadittavan minimikoulutuksen lisäksi myös laajempi kirkon johtajuuskoulutus. Olen myös yhteiskuntatieteen maisteri, mikä lisää kykyä hahmottaa asioita.

3. Aion tarjota laadukasta ja monipuolista toimintaa nuorille aikuisille ja nuorille perheille. Haluan vahvistaa seurakunnan läsnäoloa somessa. Kirkossa lähetetään syntymäpäiväonnitteluja 70–80-vuotiaille. Minä haluan onnitella paljon nuorempiakin. On myös ymmärrettävä, että nykyään nuorten aikuisten tarpeet ovat hyvin yksilölliset.

4. Kirkon on nähtävä jokainen jäsenensä yksilönä. Ennustan, että tulevaisuudessa Espoonlahden seurakunta avaa tilansa samaa sukupuolta oleville vihkipareille. Olisi hyvä, että kaikilla Espoon seurakunnilla olisi tässä yhteneväinen linja.

5. Uskon Jumalaan, koska minulla on vahvoja kokemuksia hänen olemassaolostaan. Joskus papinkin on vaikea uskoa Jumalaan, mutta sellaisina hetkinä olen uskonut seurakuntaan, koska kristittyjen yhteys kantaa. Olen kiitollinen, että minulle on lapsesta asti kerrottu Jumalasta. On ihmisiä, jotka voisivat uskoakin, mutta heiltä tällaiset asiat on pidetty pimennossa. Kun on vaikeaa tai ahdistaa, usko antaa rauhan. Uskoon sisältyy rakkauden näkökulma, jota haluan pitää esillä.

Kirsi Muurimäki, 55, Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa Pohjois-Espoon vastaava pappi

1. Asun Kaupunginkalliossa. Olen teologian maisteri, uskonnon ja psykologian opettaja, Espoon hiippakunnan hengellinen ohjaaja ja teologian opiskelijoiden mentori. Olen ollut Espoossa parikymmentä vuotta pappina, nykyään olen Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pastori ja Pohjois-Espoon vastaava pappi. Perheeseeni kuuluu puoliso ja täysi-ikäiset lapset sekä berninpaimenkoira. Luonnossa samoilu koiran kanssa on jokapäiväinen rentouttava hetki. Harrastuksiini kuuluvat kirjallisuuspiiri Bookclub, mökillä pyhään huolettomuuteen uppoutuminen ja joutenolo, pop-rock-konsertit ja kuntosali.

2. Hakuilmoituksessa mainittiin erikseen hengellinen johtajuus, joka on erikoisalaani. Olen suorittanut ylemmän pastoraalitutkinnon, joka pätevöittää vaativaan johtamiseen. Minulla on myös käytännön johtajakokemusta. Kirkko on hengellinen yhteisö, joten sen johtaminenkin on viime kädessä hengellinen tehtävä. Hyvä hallinto on kaiken seurakuntaelämän kivijalka. Jos jompikumpi puoli painottuu liikaa, toinen kärsii.

3. Rippikoulu tavoittaa edelleen valtavan määrän nuoria, ja mielestäni riparilla pitäisi keskittyä enemmän siihen, mitä hyvää kirkon jäsenyydessä on. Kirkko on koettava itselle tärkeäksi. Jos kirkko itse ei löydä oikeita työmuotoja, haluaisin kuulla nuoria aikuisia itsejään.

4. Kirkon täytyy selkiyttää sanomaansa, että jokainen on tasaveroisesti tervetullut. Jokainen ihminen omana itsenään on kirkolle tärkeä. Tähän liittyen olisin valmis avaamaan Espoonlahdessa kirkkotilat samaa sukupuolta oleville pareillekin.

5. Lapsuudenkotini ei ollut erityisen uskonnollinen. Olimme tavallisen kirkkomyönteisiä. Äitini opetti minut rukoilemaan, kun olin seitsemän. Siitä alkaen rukous on ollut minun tieni Jumalan luo. Rukoilen joka päivä. Minulle koko maailmankaikkeus ja sen eri yksityiskohdat ovat kaikki suurta todistusta siitä, että Jumala on olemassa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.