null Espoonlahden uusi kirkkoherra Jukka Lehti on seurakuntansa tunteva stadilainen, joka tekee biisejä ja nukkuu riippumatossa taivasalla

Espoonlahden kirkon ovat suunnitelleet samat arkkitehdit kuin Temppeliaukion kirkon. Siksi se tuntui Etu-Töölössä kasvaneesta Jukka Lehdestä heti kotoisalta, kun hän tuli Espoonlahteen töihin.

Espoonlahden kirkon ovat suunnitelleet samat arkkitehdit kuin Temppeliaukion kirkon. Siksi se tuntui Etu-Töölössä kasvaneesta Jukka Lehdestä heti kotoisalta, kun hän tuli Espoonlahteen töihin.

Ajankohtaista

Espoonlahden uusi kirkkoherra Jukka Lehti on seurakuntansa tunteva stadilainen, joka tekee biisejä ja nukkuu riippumatossa taivasalla

Espoonlahden seurakunta on Jukka Lehdelle kuin toinen koti. Hän aloittaa sen kirkkoherrana 1. syyskuuta.

– Edelleen epätodellinen olo, kuvailee Espoonlahden seurakunnan kirkkoherraksi valittu Jukka Lehti tunnelmiaan. 

– Kohta alan siirtää Espoonlahden papiston kesän työvuorosuunnitelmaa sähköiseen kalenteriin. Eiköhän se maadoita sopivasti.

Espoonlahden seurakuntaneuvosto valitsi Lehden kirkkoherraksi tiistaina 4. huhtikuuta. Kirkkoherranvaalissa annettiin 17 ääntä, joista Lehti sai 12 ääntä ja Tuomas Luoma viisi. Lehti aloittaa tehtävässään 1. syyskuuta, kun nykyinen kirkkoherra Jouni Turtiainen jää eläkkeelle.

Jukka Lehti tietää, mihin ryhtyy. Hän on työskennellyt Espoonlahden seurakunnassa pappina vuodesta 2005. Vuodesta 2016 hän on ollut hallinnon kappalainen ja sijaistanut kirkkoherraa.

– Näen kirkkoherran tehtävän aika haastavana, mutta kuitenkin ihmisen kokoisena työnä. Kirkkoherran tehtävä on palvelutehtävä. Kirkkoherra ja hallintokappalainen pyörivät kirkon rakenteissa, jotta kohtaavaa työtä tekevät voivat tehdä työtään miettimättä, että mitäs nyt tapahtuu.

Kirkon arkkitehtuuri teki kotoisan olon

Jukka Lehdelle oli selvää, että jonakin päivänä hän hakee kirkkoherraksi juuri Espoonlahteen.

– Tämä seurakunta on minulle kuin toinen koti. Espoonlahti on uskomattoman vireä ja rukoileva seurakunta. Luottamushenkilöistä ja muista seurakuntalaisista saa tosi paljon tukea.

Kahdeksantoista vuotta Espoonlahden seurakunnassa on pitkä aika. Sinä aikana on tapahtunut paljon: seurakunnan alueelle on rakennettu lisää, mutta kirkon jäsenten ja kastettujen osuus kaupunkilaisista on pienentynyt. Seurakuntalaisten kohtaaminen somessa on noussut yhä tärkeämmäksi. Jukka Lehti on kohdannut riparilla kastamiaan nuoria ja vihkinyt avioliittoon pareja, joiden kasvot ovat tutut rippileireiltä.

Kun tulin Espoonlahden kirkolle työhaastatteluun, tuntui kuin kotiin olisi kävellyt.

Lehden ovat pitäneet Espoonlahdessa sekä hyvä työyhteisö että hieman yllättävä seikka: arkkitehtuuri. Espoonlahden kirkon ovat suunnitelleet Timo ja Tuomo Suomalainen, samat arkkitehdit, jotka suunnittelivat Temppeliaukion kirkon.

– Olen asunut lapsuuteni ja nuoruuteni Etu-Töölössä. Temppeliaukion kirkko on määritellyt minulle, millainen sakraalitila on. Kun tulin Espoonlahden kirkolle työhaastatteluun, tuntui kuin kotiin olisi kävellyt. Kirkon kupariovi oli samanlainen kuin Temppeliaukion kirkossa.

Lisää yhteistyötä ja yhdenvertaisuutta

Uusi kirkkoherra ei suunnittele suuria uudistuksia, mutta joitakin ajatuksia päässä muhii.

– Kunnioitan ja arvostan perinteitä tosi paljon, mutta näen, että meilläkin on tarvetta uudenlaisten kohtaamisten luomiselle ja tavoittamiskeinojen tarkastelulle. Pelkästään se, että kirkkoherraksi tulee parikymmentä vuotta nuorempi tyyppi, voi muuttaa jotakin, 46-vuotias Lehti pohtii.

Hänen mielestään yritysmaailmasta tuttu kustannustehokkuusajattelu ja entistä tiiviimpi yhteistyö seurakuntien kesken ovat niitä asioita, joita Espoossa nyt tarvitaan.

– Esimerkiksi seurakuntaamme kuuluvalle Finnoon alueelle muuttaa seuraavan vuosikymmenen aikana 17 000 ihmistä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä he hakevat kuitenkin palvelunsa Isosta Omenasta, joka on Olarin seurakunnan alueella, vain yhden metropysäkin päässä.

Haluan, että kirkko on kutsuva ja turvallinen tila kaikille.

Monista asioista seurakunnissa päättää luottamushenkilöistä koostuva seurakuntaneuvosto, mutta Lehti pyrkii omalta osaltaan edistämään sitä, että yhdenvertaisuus etenee myös Espoonlahdessa.

– Haluan, että kirkko on kutsuva ja turvallinen tila kaikille. Espoonlahti on toistaiseksi ainoa Espoon seurakunnista, joka ei ole avannut tilojaan samaa sukupuolta olevien vihkimiselle. Veikkaan, että se tulee muuttumaan.

Jukka Lehti nukkuu toisinaan riippumatossa taivasalla. Hänet kuvattiin Nuuksion Vääräjärven rannalla harrastuksensa parissa elokuussa 2020.

Jukka Lehti nukkuu toisinaan riippumatossa taivasalla. Hänet kuvattiin Nuuksion Vääräjärven rannalla harrastuksensa parissa elokuussa 2020.

Riippumatossa ja luonnossa voimaantuu

Espoonlahden seurakuntalaiset ovat tottuneet siihen, että Jukka Lehti soittaa kitaraa ja laulaa seurakunnan tilaisuuksissa. Hänen itse tekemiään kappaleita on myös kuultu seurakunnan YouTube-kanavalla. ”Lievästi gospelihtavien” laulujen teko jatkuu.

– Tuskin jätän kitaraa pölyttymään. Kirkkoherran työssä pitää olla luova, muutenkin kuin ratkaisuissaan.

Helsingin Pitäjänmäessä asuva Lehti myös liikkuu luonnossa mielellään, pyöräilee ja meloo. Espookin on tullut nuoresta pitäen tutuksi luontonsa ansiosta: stadilaisperheen mökki oli Espoossa, ja poikaporukalla tehtiin retkiä Nuuksioon.

Lehdellä on myös hieman erikoisempi harrastus: hän nukkuu ajoittain ulkona riippumatossa.

– Viimeiset puoli vuotta on ollut taukoa siitä harrastuksesta, mutta sitä edeltävät neljä vuotta nukuin vähintään yhden yön kuukaudessa ulkona. Voimaannun luonnossa ja riippumatossa pötkötellessä.

Jaa tämä artikkeli: