null Kaisamari Hintikka valittiin piispaksi toisena naisena Suomen luterilaisen kirkon historiassa

Kaisamari Hintikka on uusi Espoon piispa.

Kaisamari Hintikka on uusi Espoon piispa.

Ajankohtaista

Kaisamari Hintikka valittiin piispaksi toisena naisena Suomen luterilaisen kirkon historiassa

Espoon hiippakunnan piispaksi on valittu Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka, joka sai 463 ääntä. Hän voitti selvästi Juhani Holman.

Vuosi ja yksi päivä sen jälkeen, kun piispa Irja Askola jäi eläkkeelle Helsingin piispan virasta, evankelis-luterilainen kirkko on saanut uuden naisen piispakseen. Espoon hiippakunnan papit ja äänioikeutetut seurakuntien luottamushenkilöt valitsivat piispaksi Kaisamari Hintikan.

Hintikka, joka on Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri ja teologian tohtori, sai selvästi enemmän ääniä kuin hänen vastaehdokkaansa jumalanpalveluselämän kouluttaja, teologian tohtori Juhani Holma. Hintikka sai 463 ääntä eli noin 58,8 prosenttia äänistä. Holma sai 324 ääntä.

Lohjan rovastikunnan äänistä enemmistön, 69, sai Holma. Hintikka sai 65 ääntä. Tuusulan rovastikunnassa Hintikka vei äänet 166–112. Espoon tuomiorovastikunnan äänet menivät Holma 132, Hintikka 234.

Vaalien äänestysprosentti oli 84,3.

Hintikka sai selvästi eniten ääniä jo 8.10. pidetyllä vaalin ensimmäisellä kierroksella, jolloin hän sai 338 ääntä (40,9 %) ja Holma 173 ääntä (20,9 %). Johtava oppilaitospappi, kisapappi, teologian maisteri ja rovasti Leena Huovinen ja Savonlinnan kirkkoherra, teologian tohtori Sammeli Juntunen putosivat tuolloin jatkosta.

Vaalissa tarvittiin kuitenkin toinen kierros, koska Hintikka ei ensimmäisellä kierroksella saanut yli puolta annetuista äänistä. 

Hintikka oli mukana myös Helsingin hiippakunnan piispanvaalissa viime vuonna. Hän jäi tuolloin kolmannelle sijalle, kun piispaksi valittiin Teemu Laajasalo.

Hintikasta tulee Espoon hiippakunnan kolmas piispa. Aiempi Espoon piispa Tapio Luoma valittiin arkkipiispaksi. Hiippakunnan ensimmäisenä piispana toimi Mikko Heikka.

Lisätty prosenttimäärät ja korjattu nimivirhe 1.11. klo 14.40.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.