Turun arkkihiippakunnan piispaksi valittiin Mari Leppänen – ”Kirkon on, Jeesuksen esimerkkiä seuraten, asetuttava heikomman puolelle”
Hiippakuntadekaani Mari Leppänen voitti Jouni Lehikoisen äänin 565–467.
Turun arkkihiippakunnan piispaksi on valittu arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mari Leppänen. Hän sai vaalien toisella kierroksella ääniä 565, kun hänen vastaehdokkaansa Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen sai 467 ääntä. Tulos vahvistetaan tarkistuslaskennan jälkeen perjantaina 4.12.
Toinen kierros järjestettiin tänään kahden ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Vaalin äänioikeus oli hiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä samalla määrällä seurakuntien valitsemia maallikkojäseniä. Äänioikeutettuja oli yhteensä 1 191.
Nyt piispaksi valittu Leppänen, 42, on kolmas naispuolinen piispa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Hänen lisäkseen nykyisessä piispakunnassa on Espoon piispa Kaisamari Hintikka. Helsingin piispana toiminut Irja Askola on eläkkeellä.
– En osannut odottaa, että vaali ratkeaisi näin selvästi. Ajattelin, että varmasti tulee tiukkaa, kun ensimmäisellä kierroksella oli neljä vahvaa ehdokasta. Ajattelin, että voi käydä kummin vaan. Tämä tuntuu hämmentävältä ja samaan aikaan olen tosi iloinen ja kiitollinen, kertoo Leppänen ensitunnelmistaan Kirkko ja kaupungille.
Leppäsen mukaan hänen valinnassaan ei ole kyse niinkään hänestä, vaan laajemmin siitä, mihin suuntaan kirkko kulkee. Hän haluaa viedä kirkon kehitystä eteenpäin.
– Ajattelen niin, että kirkon tehtävä on jakaa ihmisten elämänkysymyksiä, eikä niinkään tuoda heille omaa todellisuuttaan. Kirkon on Jeesuksen esimerkkiä seuraten asetuttava kärsivien rinnalle ja heikomman puolelle. Kirkon tehtävä on helpottaa yksinäisyyttä tässä maailmassa ja myös kuoleman edessä. Lopulta kysymys ei ole kirkosta, vaan ihmisistä.
Leppänen toivoo esimerkkinsä rohkaisevan muita naisia
Mari Leppänen on ensimmäinen taustaltaan vanhoillislestadiolainen nainen, joka on vihitty papiksi. Hän sai pappisvihkimyksensä vuonna 2012. Pappisvihkimys johti siihen, että hänet erotettiin vanhoillislestadiolaisen Turun rauhanyhdistyksen luottamustoimista.
Tänään hän sanoo tuntevansa syvää kiitollisuutta niitä tienraivaajia kohtaan, jotka ovat vuosikymmenten ajan tehneet kirkossa ja yhteiskunnassa työtä yhdenvertaisuuden eteen.
– Jospa valintani piispaksi voisi rohkaista tyttöjä ja naisia erityisesti sellaisissa hengellisissä yhteisöissä, joissa naisten pappeuteen ei suhtauduta myönteisesti, pitäytymään rohkeasti omassa kutsumuksessaan ja etenemään sitä kohti.
Piispanvaaleja varten perustetuilla verkkosivuillaan Leppänen arvioi tutkijaperheen kodin perinnön ja itse kulkemansa polun vaikuttaneen siihen, että hänen on helppo suhtautua luontevasti erilaiseen hengellisyyteen ja eri uskontojen edustajiin.
”Olen ollut mukana vahvistamassa uskontojen välistä vuoropuhelua arkkihiippakunnassa ja esimerkiksi USKOT-foorumissa. Oikeudenmukaisuus on minulle tärkeää ja olen kokenut mielekkääksi työn esimerkiksi Suomen Ekumeenisen Neuvoston yhdenvertaisuusjaoston toiminnassa”, Leppänen kertoo vaalisivuillaan.
Leppänen on retriittejä järjestävän Hiljaisuuden ystävien puheenjohtaja. Hänelle itselleen hiljaisuus ja ”Jumalan mysteereihin suostuminen” ovat tärkeitä.
“Tämä ei ole konservatiivien eikä liberaalien kirkko”
Helsingin Sanomien haastattelussa Mari Leppänen kertoi haluavansa toimia sen puolesta, että kirkko olisi ristiriitojen sijaan sovinnon ja vuoropuhelun kirkko. Hänen mukaansa on aika paljon, jos tässä muutoksen ja myllerryksen väsyttämässä maailmassa voi kokea rauhaa.
– Haluan sanoa kaikille Jouni Lehikoisen tukijoille, että nyt on aika koota ja rakentaa. Haluan kuunnella myös sitä joukkoa, joka on ollut hänen tukenaan ja miettiä, minkälaisia näkökulmia heillä on asioihin.
Tämä ei ole minkään ryhmittymän kirkko, ei konservatiivien, eikä liberaalien, ei miesten eikä naisten, vaan yksi kirkko.
Hiippakunnan ja kirkon rakentaminen onnistuu Leppäsen mukaan vain yhdessä
– Itse haluan kuunnella myös eri tavalla ajattelevien ääniä. Tämä ei ole minkään ryhmittymän kirkko, ei konservatiivien, eikä liberaalien, ei miesten eikä naisten, vaan yksi kirkko, Kristuksen kirkko, jossa kaikille on tilaa. Sen eteen haluan tehdä työtä.
Suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen Leppänen haluaa etsiä ratkaisua vastakkainasettelun sijaan. Itse hän toivoo, että kirkko vihkisi kaikki parit, jos he sitä seurakunnalta pyytävät.
Piispanvihkimys on helmikuun alussa
Mari Leppänen on työskennellyt Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaanina vuodesta 2019. Tätä ennen hän on toiminut muun muassa Turun piispan Kaarlo Kallialan erityisavustajana, seurakuntavaalien projektipäällikkönä Kirkkohallituksessa sekä pappina Liedon seurakunnassa.
Turun arkkihiippakunnan nykyinen piispa Kalliala siirtyy eläkkeelle tammikuussa 2021. Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1. helmikuuta. Hänet vihitään virkaan Turun tuomiokirkossa 7. helmikuuta.
Arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa. Piispallinen vastuu ja piispan tehtävät jakautuvat arkkipiispan ja piispan kesken. Piispa ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluu 42 arkkihiippakunnan seurakuntaa Paimion, Nousiaisten, Ala-Satakunnan ja Porin rovastikunnissa. Arkkipiispa Tapio Luoman vastuualueeseen kuuluvat vain Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhdeksän seurakuntaa, koska hänellä on paljon koko kirkon asioihin liittyviä tehtäviä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Piispojen mitta täyttyi, kun naisten pappeuden vastustajat hakivat pappisvihkimyksen Pietarista
PuheenvuorotVuosikymmeniä kiristynyttä umpisolmua on hankala avata.