null Kalsareita, talvikengät tai pesukone ‒ Kotimaanavun kautta voi nyt auttaa myös helsinkiläisiä

Myllypuron leipäjono on edelleen surullisen pitkä. Kotimaanavun Ruokaturvaa köyhän jouluun -keräykseen tai Lähikeräykseen osallistumalla voi auttaa. Kuva: Helsingin seurakunnat

Myllypuron leipäjono on edelleen surullisen pitkä. Kotimaanavun Ruokaturvaa köyhän jouluun -keräykseen tai Lähikeräykseen osallistumalla voi auttaa. Kuva: Helsingin seurakunnat

Ajankohtaista

Kalsareita, talvikengät tai pesukone ‒ Kotimaanavun kautta voi nyt auttaa myös helsinkiläisiä

Itä-Helsingin seurakuntien ja Kotimaanapu-palvelun yhteistyö kantaa hedelmää. Tänä syksynä julkaistiin ensimmäiset helsinkiläiset lähikeräyskohteet.

Avustusjärjestö Kotimaanapu on aloittanut lähikeräykset Helsingissä.

Lähikeräysten idea on tukea köyhyydestä kärsiviä Suomessa. Juuri nyt on mahdollista auttaa esimerkiksi yhdeksänvuotiasta helsinkiläispoikaa säilyttämään jalkapalloharrastuksensa tai sponsoroida köyhälle vanhukselle talvikengät ja -takin. Apu viedään eteenpäin seurakuntien diakoniatyön kautta.

Helsingissä lähikeräyshanke aloitetaan Vartiokylän rovastikunnassa. Alueeseen kuuluvat Herttoniemen, Mikaelin, Roihuvuoren, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnat. Toiminta on tarkoitus laajentaa kaikkien Helsingin seurakuntien käyttöön.
 

Ihmiset ovat innostuneet asiasta ja lähteneet hyvin mukaan lahjoittamaan."
 

”Pyrimme siihen, että keräyksistä kehittyy joustava, helppokäyttöinen ja matalan kynnyksen varainkeruuväline diakoniatyöntekijöiden toteuttaman taloudellisen avustamisen tueksi. Tavoite on, että diakoniatyöntekijät voivat hyödyntää lähikeräysmahdollisuutta itsenäisesti”, kertoo hankkeen projektityöntekijä Leena Nygård.

Hankkeella lisätään taloudellisen auttamisen mahdollisuuksia paikallisseurakunnissa. Keräyksillä on mahdollista moninkertaistaa diakoniatyössä käytetyt avustusvarat. Tuotoilla ei kuitenkaan korvata diakoniatyön budjettia.

”Kyse on enemmästäkin kuin varainkeruusta. Keräykset ovat keino laajentaa lähimmäisvastuuta, auttamismahdollisuuksia ja diakoniatietoisuutta. Keräysten kautta sanoitamme hätää ja arjen todellisuutta, jota diakoniatyössä kohdataan. Tarjoamme monipuolisesti osallistumiskeinoja muun vapaaehtoistyön rinnalla.”

https://www.youtube.com/watch?v=n5k0RzQIPIo&feature=youtu.be

Näin homma toimii

Diakoniatyöntekijä tapaa ihmisen – joko yksittäisen henkilön tai perheen – jolla on jonkinlainen taloudellisen tuen tarve. Asianosaisten suostumuksella diakoniatyöntekijä laatii nettiin keräyksen, jossa kuvaillaan anonyymisti tilanne ja tavoiteltu keräyssumma. Kuka tahansa voi lahjoittaa nimettömänä verkkopankkitunnusten avulla ja seurata reaaliajassa keräyssumman karttumista.

”Kun keräyssumma on koossa, hankitaan keräyskohteen mukainen tuote tai palvelu. Suora raha ei koskaan liiku, hankinnat tehdään aina laskujen tai osto-osoitusten kautta”, summaa Nygård.

Helsingissä on nyt perustettu kymmenkunta keräystä. Jo nyt on kerätty pyykinpesukone eläkeläiselle, silmälasit yksinhuoltajalle, kalsareita Kodittomien yö -tapahtumaan osallistuville, siivouspalvelua masentuneelle, perustuotekasseja pienituloisille ja rahaa jalkapalloharrastukseen.
 

Taloudellisen tuen tarve on usein vain yksi osa elämäntilannetta."
 

Ihmiset ovat innostuneet asiasta ja lähteneet hyvin mukaan lahjoittamaan. Yksittäisille ihmisille kohdistetut keräykset ovat täyttyneet yleensä alle viikossa, laajematkin keräykset 2,5 viikossa. Summat ovat olleet 200–500 euroa.

”Toteutuneiden keräysten osalta kokemukset ovat positiivisia: keräykset ovat täyttyneet odotettua nopeammin ja ihmiset ovat saaneet tukea elämäntilanteisiinsa pikaisestikin. Keräysten laadintaan käytettävää softaa sekä kotimaanapu.fi-sivua on palautteen ja käyttökokemusten myötä kehitetty, ja diakoniatyöntekijät ovat ottaneet tekniikan sujuvasti haltuun.”


Toiminta on vasta alkumetreillä

Uusien toimintamallien omaksuminen ja käyttämisen harjoittelu vaatii tietenkin aikaa ja uskallusta. Tähän asti on edetty tunnustelevasti. Ennen keräysten perustamista selvitetään, onko lakisääteiset ja kunnalliset tuet saatu ja onko muuta talousavun väylää, esimerkiksi seurakuntien ja kirkon yhteisiä rahastoja, hyödynnettävissä.
 

Monelle köyhälle jo kahvipaketti on merkittävä poikkeus arkeen."
 

”Kokonaisuutena lähikeräykset nähdään hienona mahdollisuutena saada ja antaa apua ja vaikuttaa lähellä. Nyt perustetut lähikeräyskohteet ovat löytyneet luontevasti diakoniatyöntekijöiden asiakastyön kautta.”

Nygård kertoo, että avuntarvetta ja lähikeräyksiksi soveltuvia avustuskohteita on epäilemättä enemmän kuin nyt tähän mennessä perustettuja keräyksiä.

”Uudesta palvelusta viestiminen ja keräysten perustaminen on tasapainoilua: diakoniatyössä tehdään jatkuvasti paljon ja monipuolisesti töitä, ja taloudellisen tuen tarve on usein vain yksi osa elämäntilannetta. Diakoniatyöntekijän ensisijainen tavoite on kohdata ihminen kokonaisvaltaisesti.”


Ruokaturvaa köyhän jouluun

Kotimaanapu on käynnistänyt myös valtakunnallisen Ruokaturvaa köyhän jouluun -keräyksen, joka  muistuttaa, että nälkä on tänäänkin totta. 100 000 suomalaista turvautuu vuosittain leipäjonoon. Lähes 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella. Joulukeräyksen tuotto kohdistetaan heille, ja se toimitetaan perille yhteistyössä seurakuntien diakoniatyön kanssa.

Monelle köyhälle jo kahvipaketti on merkittävä poikkeus arkeen. Joulukinkku tai suklaa jäävät haaveeksi ilman ulkopuolista tukea.

Kotimaanapu.fi-sivustolta löytyvät myös seurakuntien omat joulukassi-tyyppiset keräykset. Avun voi halutessaan kohdistaa tietylle alueelle.

Valtakunnallinen Kotimaanavun Ruokaturvaa köyhän jouluun -keräys jatkuu vielä joulun jälkeenkin, sillä köyhällä on nälkä myös joulun jälkeen.

Kotimaanavun ruokaturva on osa Kirkkopalvelut ry:n diakonista avustuspalvelua. Ruokaturva vastaa myös EU-elintarviketuen jakelusta koko maahan, tänä vuonna 270 seurakunnan kautta.
 

Mikä on Kotimaanapu?

Kotimaanapu on Kirkkopalvelut ry.:n uusi hyväntekeväisyyspalvelu, joka mahdollistaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon paikallisseurakunnille lahjoitusten keräämisen katastrofien uhrien ja vähävaraisten auttamiseen Suomessa. Nykyinen poliisihallituksen myöntämä keräyslupa on voimassa 1.10.2016–30.9.2018.

  • Keräykset laaditaan ja apu koordinoidaan perille paikalliseurakuntien diakoniatyön kautta.

  • Palvelu toimii verkossa osoitteessa www.kotimaanapu.fi. Lahjoittaminen onnistuu verkkopankkitunnusten avulla, keräyssummat päivittyvät ja keräysten etenemistä voi seurata reaaliajassa.

  • Myös Vapaaehtoistyo.fi-palvelu on osa Kotimaanavun konseptia.

  • Kotimaanavun ideana tarjota monipuolisesti osallistumismahdollisuuksia muun seurakuntien vapaaehtoistyön ohella.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.